::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Paradigm_Shift #44 : Kita dan 'Selective Perception'
.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

" Weyh, Abang Man (bukan nama sebenar), khutbah jumaat dah nak start dah tue, cepat lah ! "

" Tengah cepat ar nie..!! Ketuk kang budak kecik nie baru tahu..haizz ", jawab Man kepada adiknya sambil tergopoh-gapah mengenakan kain pelikat yg baru dibelinya.

Setibanya di masjid, khutbah Jumaat baru sahaja bermula. Selalunya dua beradik nie yang paling awal sampai ke masjid, tetapi entah mengapa hari itu agak lewat sedikit. Masjid itu sudah pun penuh dengan para jemaah.

" Aduh, nampaknya kena berdiri kat "area kasut selipar" lah nampaknya ", Man berbisik di dalam hatinya.

Khutbah hari tue agak berlainan sekali. Walaupun Man tak nampak siapakah agaknya gerangan khatib yang sedang memberikan khutbah tersebut, mesej dan penyampaiannya benar2 menarik. Tidak pernah seumur hidupnya mendengar khutbah yang sebegitu mantap !

Suara khatib yang tegas dan lantang membuatkan Man tercegat sendirian di kawasan selipar2 Jepun, memikirkan dengan dalam akan teguran dan nasihat yang sedang diterimanya.

" Perghhh, power betul tok syeikh nie bagi khutbah, rasa macam nak menangis plak, huhu "

Selepas selesai sahaja khutbah dan solat jumaat, Man cuba mencari-cari siapakah agaknya 'tok syeikh' yang menyampaikan khutbah tadi.

" Kalau dapat berguru dengan tok syeikh nie mesti best.. ", begitulah harapan Man yang kelihatan nekad selepas terkesan dengan khutbah tadi.

Man cuba bertanya kepada jemaah yang masih berada di dalam masjid. Namun begitu, setiap kali dia bertanya kepada mereka, semua akan menuding jari kepada seseorang yang pada pandangan Man, hanya belasan tahun.

" Eish..takkan budak hingusan nie plak yang bagi khutbah tadi..dah la nampak lagi muda daripada adik aku..mana Tok Syeikh nya ? "

Secara sembunyi-sembunyi Man cuba untuk berada dekat dengan remaja tadi yang kelihatan sedang berbual dengan rakan-rakannya.

Alangkah terkejutnya Man apabila suara budak tersebut sememangnya suara yang menyampaikan khutbah tadi.

" Gulp...Alrighttttttt, masa untuk balikkkkkkk !!!..Lalalalalalalala~ ", bisik Man dalam hatinya..

Dia memakai selipar jepun-nya dan segera mendapatkan adiknya yang sedang menunggu di luar.

Ternyata 'Tok Syeikh' yang dibayangkannya tadi tak berapa nak 'Tok' sangat. Terus lenyap semua keinsafan dan keinginannya untuk berguru tadi, seolah-olah tidak ada apa2 yang berlaku.

Lalalalalalalala ~ ^_^

" Kita dan Selective Perception "

" Benda apa lah yang Hazim mengarut nie~~ "

Rakan2 pembaca yang dikasihi semua,

Tidaklah saya membawa kisah dan analogi Man, adiknya dan khatib muda tadi sebagai suka2 atau sekadar memenuhi ruang muqaddimah post kali ini.

Tetapi sebelum itu, saya ingin memohon maaf sebab tidak dapat membuat sebarang post sejak bulan lepas sebab sedang sibuk mengambil Final Exam Semester 1. Alhamdulillah, memandangkan sekarang ada sedikit masa lapang, rasanya agak baik juga sekiranya digunakan untuk membuat post yang x seberapa nie =)

Baiklah..

Rakan2 pembaca pernah dengar "Communication Barrier" ? Ataupun lebih spesifik lagi, "Selective Perception" ?

Saya berpeluang untuk mempelajari konsep2 ini dalam Psychology dan juga subjek Business Communication. Setelah memahami bagaimana konsep2 ini berkaitan antara satu sama lain, barulah sy sedar betapa kritikal-nya elemen2 ini dalam membentuk 'paradigm' dan 'perspective' kita terhadap sesuatu topik.

Untuk tidak menjadi terlalu 'technical', Selective Perception bolehlah kita anggap sebagai suatu proses di mana 'expectations' lebih cenderung utk mempengaruhi persepsi kita berbanding perkara2 lain.

Maksudnya, apabila kita telah meletakkan suatu sangkaan ataupun mind-set terhadap seseorang, tidak kira sama ada perkara yang dikatakan oleh insan tersebut benar ataupun tidak, kita akan lebih cenderung utk respon dengan cara yang sama.

Masih samar-samar ?

Mari kita kembali kepada kisah Man tadi.

Kita boleh lihat bagaimana Man 'react' dengan teguran yang diberikan oleh adiknya pada awal kisah tersebut, menggambarkan kesombongan Man yang langsung tidak boleh menerima nasihat insan yang lebih muda daripadanya.

Kemudian kita lihat pula semasa Man sedang mendengar khutbah. Dia langsung tidak tahu siapakah agaknya insan yang sedang menjadi khatib, namun disebabkan oleh hebatnya khatib tersebut berkhutbah, dia meletakkan 'expectations' ataupun mind-set betapa kemungkinan besar khatib tersebut ialah seorang Tok Syeikh.

Namun begitu, setelah mengetahui perkara sebenar, dia dengan malu terus bergegas keluar dari masjid itu, meskipun pada awalnya dia berniat ingin berguru dengan khatib tersebut.

Man dikatakan mempunyai 'Selective Perception' , menilai seseorang atau sesuatu sebelum apa2.

Cuba bayangkan sekiranya Man berada di saf hadapan semasa khatib sedang berkhutbah. Kemungkinan besar dirinya akan menolak semua teguran dan nasihat remaja tadi dari awal lagi, meskipun ianya disampaikan dengan cara yang sangat mantap.

Semuanya hanya kerana dia menganggap remaja tersebut sebagai seseorang yang tidak layak untuk menegur dirinya yang lebih dewasa dan 'berpengalaman' .

Rakan2 pembaca semua,

Selective Perception itu natural, dan ada psychologist yang menganggapnya sebagai salah satu sifat manusia yang fitrah dan semulajadi. Namun begitu, apabila ianya dipraktikkan dalam kapasiti yang tinggi, ia membawa kesan yang sangat negatif kepada kebolehan kita untuk menjadi seorang pendengar yg baik.

Seseorang yang memakai 'Lab Coat' dan membawa stethoscope itu lebih dipercayai daripada insan yang berpakaian comot dan biasa2 sahaja. Oleh sebab itulah, meskipun yang berpakaian comot itu mengatakan fakta yang benar dan menyampaikannya dengan cara yg mantap, manakala yg berpakaian seperti doktor pula cuba untuk memutar belitkan fakta, kita akan lebih cenderung untuk percaya kepada insan yang kedua.

Expectations ataupun paradigm terhadap sesuatu hal akan acap kali mempengaruhi cara kita menganalis dan menerima maklumat. Kita boleh memanggilnya sebagai pre-judgment ataupun Bias .

Ya..sebab itulah memberi nasihat kepada adik2 ataupun abg/kakak kita lebih sukar daripada memberi nasihat kepada orang lain. Kerana apa ? Kerana adik-beradik kita membesar bersama-sama dengan kita, makan dan tidur bersama semasa kecil, dan mereka tahu perangai kita bagaimana.

Oleh sebab itu jugalah tatkala memberi ceramah ataupun ucapan di hadapan umum, selalunya adik-beradik kitalah insan terakhir yang kita nak berada di khalayak ramai.

Rakan2 pembaca semua,

Walaupun konsep 'selective perception' ini baru diperkenalkan oleh psychologist kontemporari, praktikaliti ataupun kewujudannya sudah lama wujud sejak berzaman.

Hatta ketika fasa awal dakwah Rasulullah SAW pun, kebanyakan yang menerima dakwah baginda adalah pemuda-pemuda, hamba dan remaja yang masih muda. Manakala, mereka yang sudah berumur seperti pemimpin2 Quraisy agak sukar untuk menerima dakwah baginda, hanya kerana wujudnya 'selective perception' ini dalam diri mereka. Mereka menganggap diri mereka lebih 'makan garam', berharta dan berilmu daripada Rasulullah SAW, walaupun jauh di lubuk hati, mereka tahu mesej dan dakwah yang disampaikan oleh insan bernama Muhammad itu benar.

Hanya apabila terlihatnya akhlak Rasulullah SAW yang 'Walk the Talk' , barulah perception yang diberikan oleh orang2 musyrikin Mekah pada ketika itu ternyata silap dan jauh dr kebenaran yg sejati.

Oleh sebab itulah rakan2 pembaca semua, pembentukan individu Muslim dalam diri seorang dai'e itu menjadi asas yang paling utama dalam menegakkan yg hak. Semuanya tidak lain, untuk mengubah dan membuang 'selective perception' yang negatif ini.

Nampak betapa besarnya impak konsep ini terhadap diri kita ?

Tidak hairanlah sekiranya konsep ini dikategorikan sebagai 'noise' ataupun 'communication barrier' yang boleh menghalang berlakunya 'listening process' yang efektif.

Dalam sedar ataupun tidak, diri kita juga sentiasa mengamalkan konsep ini dalam diri kita. Lebih2 lagi apabila kita mudah melabel dan memberikan 'judgement' kepada seseorang dengan pantas.

Terbaca sahaja FB status daripada mereka yang berlainan dgn haluan pemikiran dengan kita..terus sahaja kita berasa jelik dan memberikan pandangan negatif kepada mereka, sedangkan boleh jadi apa yang dikatakan oleh mereka itu benar.

Rakan2 pembaca semua,

Usahlah disuap lagi 'selective perception' yang membelenggu diri kita ini.

Sedarilah kita betapa teguran dan nasihat itu, sepahit mana pun bunyi dan penyampaiannya, semuanya akan tetap kembali kepada asas yang sama --> Membentuk dan membetulkan diri kita.

Tidak mudah untuk membuang ego dan merendahkan diri kita, tetapi bukankah keagungan dan kebesaran itu hanya milik Allah SWT ?

Ketika kita mengucapkan 'Allahu Akbar', bukankah kita sedang mengakui akan keagungan Allah yang Maha Besar, manakala segala perkara yg lain itu adalah sangat2 kecil ?

'Allahu Akbar' atau 'kita akbar' ?

Kemungkinan besar insan yang memberikan kita nasihat dan teguran itu dihantar khusus oleh Allah SWT kepada diri kita. Maka, mengapa perlu kita menolak rahmat dan pertolongan yang diberikan-Nya ?

Sudah 'cukup'-kah agaknya diri kita yang kerdil ini =( ?

Sama2 lah kita mengambil iktibar drp Rasulullah SAW yang meskipun merupakan Pesuruh Allah, masih tetap mendengar pandangan dan cadangan yang diberikan oleh sahabat2 baginda. Begitu juga dengan khalifah2 terdahulu yang sanggup merendahkan diri meskipun teguran itu datang daripada rakyat dan kanak-kanak biasa.

Bagaimana dengan kita yang hanya insan biasa ini ? Mengapa kita pula yang berlebih-lebihan dan mudah berasa bangga dengan diri kita =( ?

" Sesungguhnya orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami dan menyombongkan diri terhadapnya, tidak akan dibukakan pintu-pintu langit bagi mereka, dan mereka tidak akan masuk syurga, sebelum unta masuk ke dalam lubang jarum. Demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat jahat. " (Al-A'raf 7:40)

Jom, ramai2 tukar paradigma kita ini ^_^ !

Paradigm Shift~

Wallahu A'lam..sekadar coretan dan pandangan~

Paradigm_Shift #43 : Di Sebalik Kehilangan Itu (Bhg. 2).:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.


" Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang yang sabar " (Al-Baqarah 2:155)

Ramai antara kita selalu berkata ;

" Pasti ada hikmahnya berlaku semua tue "

Kadangkala kita terlalu kerap mengatakan tentang hikmah dan ibrah, sehinggakan ianya menjadi sesuatu yang 'cliche' untuk dikatakan kepada rakan2 kita yang sedang berada dalam kesusahan.

Hakikatnya, hampir semua perkara yang berlaku di sekeliling kita pada saat ini ada ibrah dan hikmahnya.

Ada hikmah kenapa kita dikurniakan akal dan pemikiran~

Ada ibrah di sebalik ciptaan kita yang sangat kompleks dan hebat~

Dan ada juga hikmahnya kenapa kita wujud pada zaman ini, dan bukannya pada zaman yang sebelumnya~

Hikmah dan ibrah itu wujud dalam segala perkara yang berlaku. Apa yang selalunya tidak wujud adalah kesanggupan kita untuk memproses dan menganalisis semua 'information' tersebut.

Wallahu A'lam~

" Di Sebalik Kehilangan Itu (Bhg. 2) "

" Waaa, last batch ubat ! Selepas nie habis dah xyah makan lagi ubat yang berlambak nie "

Rasa sangat gembira pada ketika itu. Alhamdulillah, akhirnya rawatan selama 6 bulan itu pun tamat dengan sempurna. X sabar rasanya nk pergi hospital pada hari tersebut untuk pemeriksaan terakhir.

" Jim, jom g hospital cepat ", ajak ibu sambil tersenyum.

" Ok, Ma ! "

Sejak 6 bulan yang lalu, ibu tidak pernah bosan nak bawak anaknya yang sorng nie pg hospital setiap hari dan setiap minggu untuk mengambil ubat dan 'medical check-up' . Senyuman ibu pada hari itu agak berlainan sedikit. Ibu kelihatan lebih ceria dan gembira.

Tidak sangka akhirnya tamat pun rawatan. Setibanya sahaja giliran kami untuk memasuki bilik doktor.

" Ok, Hazim, tamat sudah rawatan, ndak(tidak) payah lagi makan ubat2 nie ah. Boleh sudah nie pigi maen2 di luar " (doktor loghat sabah)

Wahh..Rasa sangat lega pada saat itu. Alhamdulillah, tidak perlu lagi makan berbelas-belas jenis ubat yang pahit itu ! Hehe . Ibu hanya tersenyum melihat reaksi diri ini pada ketika itu.

Pada saat itu, saya menyangkakan seolah-olah kononnya ujian 6 bulan tersebut telah tamat. 

Kadangkala kita sebagai manusia selalu alpa dan leka betapa Allah SWT itu Maha Hebat dalam percaturan-Nya. Tidaklah ada walau satu pun aturan-Nya itu yang tidak berkait antara satu dengan yang lain.

Masih segar dalam ingatan. Pada ketika itu baru sahaja selang seminggu selepas tamat rawatan.

Ibu mula mengadu sakit2 kepala. Ibu juga seringkali letih dan tertidur selepas membuat apa2 kerja. Apabila ditanya sama ada ibu sihat atau tidak, ibu hanya tersenyum mengatakan dirinya sihat dan hanya sakit kepala sedikit. Ibu juga enggan untuk ke hospital atau klinik apabila diajak.

Keadaan ibu mula menjadi teruk apabila ibu mula muntah2 kerana pening dan sakit kepala yang semakin kuat.Namun begitu, hal itu tidak pernah menghalang ibu untuk terus menjadi ibu kepada kami semua. Ibu tidak pernah lupa untuk menyediakan makan tengah hari dan malam hatta sakitnya mula menjadi teruk.

Kari ayam dan daging ibu pada minggu itu tidak ada bezanya dengan kari yang dimasak ibu pada bulan dan tahun sebelumnya. Kedua-duanya tetap sedap sehingga ayah dan sy pasti akan mengambil lagi nasi lebih. Tidak ada yang mampu untuk menandingi masakan kampung ibu.

Namun begitu, hal itu masih tidak mampu untuk menutup hakikat bahawa keadaan ibu sudah semakin teruk. Sehinggalah tibanya hari apabila ramai saudara-mara datang semata-mata untuk memaksa ibu untuk ke hospital. Ibu tetap berkeras x nak ke hospital. Selepas dipujuk oleh kakak, abang dan adik ibu, barulah ibu bersetuju ke hospital kerana tidak mampu untuk melihat air mata adik-beradik dan anak2nya.

Selepas doktor membuat pemeriksaan terhadap ibu, doktor mengambil keputusan untuk menghantar ibu ke hospital di Kota Kinabalu kerana tahap kesihatannya yang mula merudum dan kritikal. Saya masih ingat perasaan risau dan tidak sedap hati yang ada dalam diri saya dan adik2 yang lain apabila kami mengekori kereta ambulans dari belakang.

Suasana dalam kereta yang selalunya riuh dengan gelak tawa adik2 dan ibu kini menjadi suram dan senyap. Adik2 hanya menangis di dalam kereta tanpa henti. Saya sendiri tidak dapat menahan sebak memikirkan tentang keadaan ibu.

Setibanya kami di hospital, ibu dimasukkan ke dalam wad untuk pemeriksaan MRI , x-ray dan sebagainya. Alangkah terkejutnya kami apabila doktor mengesahkan bahawa ibu menghidap penyakit kanser otak tahap 4.

Saya sendiri seolah-olah tidak percaya dengan kenyataan doktor tersebut. Bukankah stage 4 itu stage yang paling kritikal, yakni cancer tersebut telah spread ke bahagian badan yang lain ? Saya masih ingat tatkala ayah menceritakan dialognya dengan doktor yang memeriksa keadaan ibu.

" Encik, berapa lama dah isteri encik kena penyakit nie ? Ada symptoms yang ketara x sebelum nie ? Nie kalau stage 4 nie selalunya orang lain kebiasaannya baring di katil berehat sahaja untuk berbulan-bulan kat rumah. Saya minta maaf encik, tapi tidak ada yang boleh kami lakukan pada saat ini ", ujar doktor tersebut.

Ayah terkejut mendengar statement doktor kerana baru sahaja pada 2 hari lepas, ibu masih lagi kuat untuk mengajar anak2 muridnya di sekolah. Bukan itu sahaja, ibu masih lagi mampu untuk membuat kerja rumah seperti memasak dan sebagainya. Oleh sebab itulah kami sekeluarga tidak menyangka keadaan ibu sudah seteruk itu.

Doktor memberikan peluang kepada kami semua untuk bersama-sama dengan ibu kerana pada bila2 masa sahaja, ibu bakal meninggalkan kami.

Rupa-rupanya selama ini ibu menyembunyikan penyakitnya daripada pengetahuan kami sekeluarga. Selama bertahun-tahun ibu menahan penyakitnya sehinggalah dia tidak mampu untuk menyembunyikannya lagi.

Ayah kata ibu tidak ingin menyusahkan kami sekeluarga. Ibu x nak kami bersusah-payah menjaga dirinya ketika sakit. Biarlah hanya dirinya yang menjaga dan membelai kami. Ibu x pernah melupakan tanggungjawabnya sebagai ibu dan guru, hatta dirinya sudah dalam tahap kritikal sekalipun, anak2 dan murid2nya tetap menjadi prioriti. Itulah ibu kesayangan kami, kurniaan Allah yang paling hebat di dunia ini.

Terima kasih Allah kerana memberikan kami ibu yang penyayang dan prihatin. Ibu yang sentiasa meletakkan keluarga dan anak2nya lebih daripada dirinya sendiri.

Pada saat itu barulah realiti menghentam diri yang leka ini.

Allah memberikan penyakit paru2 kepada saya agar saya mempunyai masa yang panjang untuk bersama dengan ibu saya.

Rupa2nya, penyakit yg sy dapat di Moscow tersebut bukanlah 'musibah', tetapi 'anugerah' daripada Allah SWT. Pada 2 Julai tahun sebelumnya itu, rupa2nya saya telah mendapat 'hadiah' yang paling hebat di dunia ini. Allah telah memberikan kesempatan kepada diri ini untuk bersama dengan ibu 24/7 sehinggalah ibu nazak dan pergi meninggalkan kami.

Sekiranya saya sihat ketika balik Summer hari tue, sudah tentu saya masih berada di Moscow ketika ibu sedang nazak, menggelabah dan kelam-kabut menguruskan segala macam hal untuk pulang ke Malaysia dengan segera. Tetapi tidak, Allah telah mengaturkan segala2nya dari awal lagi, memberikan saya sebab untuk sentiasa bersama dengan ibu.

Ibu pergi hanya setelah mengetahui anaknya ini sihat daripada penyakit yang merisaukan hatinya.

Terima kasih ya Allah ~

Sebelum ibu menghembuskan nafasnya yang terakhir, setiap seorang daripada kami dibenarkan untuk membisikkan kata2 terakhir dan mengucup dahi ibu.

" Terima kasih mama, insya Allah nanti kita jumpa lagi di 'sana' ya " , saya bisikkan ke telinga ibu lalu mengucup dahinya.

Ibu menghembuskan nafasnya yang terakhir dengan tenang.

Saya cuba menahan diri daripada bersedih dan redha dengan ketentuan Allah. Setiap yang bernyawa di dunia ini pasti akan mati untuk meneruskan perjalannya ke alam yang satu lagi. Umur, pangkat dan pencapaian kita di dunia ini sama sekali tidak akan memberikan apa2 perubahan kepada ketentuan Allah SWT.

Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un (Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah Kami kembali).

Moga roh arwah ibu sentiasa tenang di sana.

Meskipun ibu tidak sempat untuk melihat anaknya berumahtangga dan menjadi seorang doktor insya Allah, ibu telah berjaya membuktikan betapa dirinya adalah bukti pengorbanan yang sejati. Kisah tentang arwah ibu sememangnya sesuatu yang pasti akn saya ceritakan kepada anak-anak dan cucu sekiranya berkesempatan kelak.

----------------------------------------------------------------------

Rakan2 pembaca semua,

Tidaklah Allah itu bermain dadu dalam percaturan-Nya.

Hidup kita ini tidak jauh bezanya seperti 1 set jigsaw-puzzle yang besar. Jigsaw puzzle yang kepingan2 gambarnya mungkin sebanyak 50, 500 ataupun 1000. Kesemuanya yang mana pada awalnya mungkin kelihatan berterabur dan tidak jelas di mata kita. Tetapi semakin banyak kepingan tersebut tersusun dengan cantik mengikut peredaran masa, semakin mudah untuk kita nampak 'the bigger picture' yang cuba Allah tunjukkan kepada kita. Setiap kepingan yang Allah susun buat tatapan kita ada ibrah dan hikmahnya.

Timing dan aturan kejadian-Nya sangat perfect dan teliti bersesuaian dengan setiap kepingan 'jigsaw puzzle' yang telah Dia berikan kepada kita. Hanya tinggal kepada diri kita sama ada ingin melihat dan meneliti kepingan2 tersebut dengan baik ataupun membiarkannya begitu sahaja.

Mungkin ada yang bertanya bagaimana saya boleh tiba2 bertukar universiti ke Sunway university, malah turut bertukar course dari medic ke psychology. Agak panjang sebenarnya kalau nak diceritakan kisahnya, tetapi ianya berkait rapat dengan penyakit yang saya ada sebelum ini. Meskipun saya sudah sihat sepenuhnya, tetapi doktor tetap melarang sy untuk meneruskan pengajian di Moscow yang cuacanya tidak menentu serta tidak cukup baik untuk kesihatan paru2 sy.

Mungkin sy tidak mampu untuk merawat tubuh manusia daripada penyakit, tetapi insya Allah sy akan berkesempatan untuk merawat sesuatu yang sama pentingnya dengan kesihatan manusia, yakni minda dan pemikiran manusia =) .

Terima kasih byk2 kerana sudi membaca nukilan yang panjang ini. Saya harap penulisan ini mampu menjawab beberapa pertanyaan yang sebelum ini tidak mampu saya jawab dengan teliti. Mudah2an para pembaca semua sentiasa sihat dan hebat dalam menjalani kehidupan kita sebagai khalifah di muka bumi ini.

Wallahu A'lam~

Wassalam~

Paradigm_Shift #42 : Di Sebalik Kehilangan Itu (Bhg. 1)
.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

Pertama sekali, minta maaf byk2 kpd semua pembaca yang sebelum ini selalu mengikuti perkembangan blog yg x seberapa nie. Minta maaf dari hujung rambut ke hujung kaki kerana sy tidak sempat utk membuat ap2 update sejak 2 tahun lepas =( . Tidaklah perkara tersebut disengajakan, lebih2 lagi apabila saya langsung tidak pernah menceritakan ap2 tentang perkara tersebut secara 'public'.

Rasa sebak dan terharu apabila melihat last entry untuk blog ini. Betapa lamanya diri ini meninggalkan begitu sahaja blog yang menjadi tempat mencurah idea sejak bertahun lamanya ini. Lebih2 lagi apabila ayat2 Al-Quran yang disertakan di dalam entry (Surah At-Taubah) tersebut benar2 ditujukan buat diri ini yang selalu alpa dan leka.

Katakanlah (wahai Muhammad): "Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal". (At-Taubah, 9:51) 

Malu dgn Allah =(

Ada sebab mengapa saya menyepi untuk jangka masa yang lama. Ada sebab juga mengapa saya jarang dapat 'online' dan berinteraksi dengan rakan2 secara online di FB, twitter etc.

Mungkin sudah tiba masanya untuk saya menceritakan secara terperinci tentang perkara yang telah berlaku sejak 2-3 tahun ini. Mudah2an sy dan para pembaca blh mengambil ap2 ibrah yang mngkin terselit.

The untold story, insya Allah~ .

" Di Sebalik Kehilangan Itu "

Masih segar di ingatan tatkala saya mendapat berita tersebut. 2 Julai 2011 (Moscow). Rakan2 sedang menyediakan satu juadah 'suprise' utk hari jadi sy. Tiba2 'handphone' pn berdering. Pada mulanya ingatkan hanya rakan2 lain yang nak memberikan ucapan hari jadi dan sebagainya. Tapi, 'tone' dan bunyi percakapan insan tersebut agak berlainan.

" Assalamualaikum, Hazim, minta maaf byk2 sebab terpaksa beritahu berita nie time birthday hang " (loghat utara)

Sy mula berasa risau dan tidak sedap hati.

" Waalaikumussalam wbt, ya ? "

" Hang di-'suspect' menghidap penyakit paru-paru berjangkit. Lena dari dekanat baru gtaw tadi suruh inform kt hang utk g klinik universiti esok utk sahkan benda tue. Sorry byk2 sebab terpaksa gtaw news nie time2 mcm nie "

Sy terpaku dan betul2 'speechless' tidak tahu nak katakan apa. Tidak pernah rasanya seumur hidup saya berasa seakan2 ditikam dan dihumban dengan satu 'load' berita yang betul2 berat.

Biar betul aku ada penyakit paru2 berjangkit. Hari tue wat medical check-up bbrp hari lepas sebelum 'practical' elok shj rasanya. Xda plak tanda2 atau symptoms yg serius.

Ni tak betul nie. Mesti 'False-positive' nie. Mungkin rosak kot mesin x-ray kt klinik kitaorng g ari tue. Kalau betul2 ada penyakit paru2 berjangkit, memang kena 'deport' balik Malaysia nampaknya. Macam2 saya cuba katakan untuk menenangkan diri.

Nak tak nak, sy pun pergi ke klinik untuk membuat satu lagi medical check-up.

Tidak terbayang rasanya bagaimana perasaan risau ketika menerima 'result' susulan medical check-up tersebut. Sy cuba utk redha dan sabar untuk menerima apa jua keputusan yang doktor nak bagi nnt.

" Mukhd Ghazim Bin Daghuli, iditi suda *come here*~~ " (Pronounciation nama dalam bacaan Russian)

Sy menarik nafas panjang.

" I'm so sorry to inform you. You are suffering from lung infection atm. I've no choice but to admit you into the hospital for 1 year " (translation from Russian)

Gulp..1 year ! 1 tahunnn ! Waaa..tiket balik summer dah beli, sepatutnya minggu depan nak balik dah. Puasa plak nak start x lama lagi. Macam mana nak dok 1 tahun kt hospital Russia sambil makan ubat hari2 ? . X hari raya ar aku nampaknya. Huhu..

Alhamdulillah. Selepas berbincang sedikit dengan doktor tersebut, dia membenarkan sy untuk membuat rawatan kt Malaysia, tetapi dengan syarat saya kena balik ke Malaysia selewat-lewatnya esok.

Saya menghembus nafas lega. Tetapi, sekiranya saya perlu pulang pada esoknya, maksudnya tiket kapal terbang pergi dan balik yang saya dah beli sebelum nie hangus begitu sahaja. Kebetulan pula pada ketika itu, penerbangan ke Malaysia untuk jenis penerbangan yang sama sudah tidak ada kekosongan.

Tidak ada pilihan lain melainkan untuk membeli tiket baru one-way ke Malaysia yang harganya ternyata lebih mahal daripada 2 tiket pergi-balik yang telah dibeli beberapa bulan lepas.

Saya masih ingat tatkala menelefon ibu pada malam itu. Walau sekuat mana pn saya cuba untuk menahan air mata ini daripada mengalir, ia tetap mengalir tanpa henti tatkala ibu dengan tenang cuba mengingatkan saya untuk bersabar dan tawakal kepada Allah.

" Ada sebab kenapa Allah SWT berikan penyakit itu kepada Hazim, bersabar ya nak. Mama dan bapa di sini akn sentiasa mendoakan keselamatan Hazim "

Saya menangis seperti kanak-kanak kecil pada ketika itu, walaupun pada ketika itu saya sedang berbual di hadapan roommate saya. Perkataan dan ayat2 ibu benar2 menusuk hati ini. Betapa hinanya diri ini yang selalu cuba memberi nasihat kepada orang lain untuk bersabar dan tabah, sedangkan diri ini hakikatnya juga sentiasa lemah dan seolah-olah tidak berdaya apabila ditimpa ujian yang berat.

" Allah sayang Hazim, jadi janganlah nangis ya nak. Setiap penyakit ada penawarnya. Mama sentiasa ada di sini kalau Hazim perlukan apa2  "

Ya Allah, memang saya tidak mampu untuk menahan perasaan sebak dan terharu apabila ibu bersungguh-sungguh cuba untuk menenangkan sy pada ketika itu. Sudah menjadi kebiasaan untuk saya mengadu ap2 berita kepada ibu sejak duduk di asrama semasa tingkatan 1 dahulu. Sama ada ianya berita tentang kejayaan ataupun kegagalan saya, saya jarang menceritakannya kepada rakan2 lain, hanya kepada ibu. Bagi saya, ketawa kecil dan senyuman ibu itulah yang paling penting, malah lebih penting daripada apa yang pernah saya capai setakat ini. Oleh sebab itulah di sepanjang 'talk' dan ceramah motivasi yang sy berikan kepada adik2 yang lain, pasti akan terselit tentang ibu.

Sekembalinya saya di Malaysia, ibulah orang pertama yang menyambut dan memeluk saya, lalu diikuti oleh ayah dan adik2 saya. Rasa sangat bertuah dikurniakan Allah keluarga yang baik dan bahagia ini.

Setelah membuat pemeriksaan sekali lagi di hospital2 Sabah, saya disahkan menghidap penyakit paru2 berjangkit smear-negative. Maksudnya, tahap penyakit saya hanyalah pada tahap permulaan. Oleh sebab itulah tidak ada symptoms yang boleh dilihat, dan ianya tidak akan menjangkiti orang lain. Namun begitu, sekiranya tidak dikesan dari awal, pasti penyakit tersebut akan terus melarat dan membawa impak yang lebih negatif.

Alhamdulillah, saya hanya perlu menjalani rawatan selama 6 bulan, malah tidak perlu ditahan di hospital, hanya perlu mengambil berbelas jenis ubat mengikut jadual yang 'strict' masa pengambilannya.

Saya juga tidak dapat menyambung tahun ketiga di Moscow yang sepatutnya bermula pada awal September pada tahun tersebut.

Sepanjang 6 bulan tersebut, ibu dan ayah sentiasa ada di sisi memberikan semangat dan sokongan. Tidak dilupakan juga rakan2 lain yang sentiasa mengucapkan salam dan mengirimkan doa. Jzkk, terima kasih banyak2 kepada kalian semua =).

6 bulan berlalu dengan sangat pantas, selepas beberapa siri medical check-up, rawatan sy hampir tamat. Namun begitu, tidak disangka-sangka ujian yang lebih berat daripada ujian penyakit tersebut tiba secara mengejut.

Ujian yang benar-benar membuat diri ini jatuh tersungkur sementara.

Ujian yang seakan-akan menunggu giliran selepas tamatnya ujian yang sebelumnya.

Ujian yang membuahkan kesedaran betapa percaturan dan aturan Allah itulah yang sebaik-baiknya~~

Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un (Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah Kami kembali).

Wallahu A'lam~

*Bersambung di Bhg. 2


Shift_Ramadhan #10 ; Jewels From The Quran (Juz 10 : Al-Anfal, 8:41 - At-Taubah, 9:93)


.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.


P/S - Salam..Sambungan JFTQ utk Juz Quran 11,12,13 dan 14 akan ditangguhkan sehingga 14 Ramadhan nnt insya Allah..sedang membuat program pada tarikh2 tersebut (11-14 Ramadhan)..doakan semuanya berjalan lancar, insya Allah..Jzkk ^_^

10 Ramadhan 1432H

(Juz 10 : Al-Anfal, 8:41 - At-Taubah, 9:93)

162. Dan taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya, dan janganlah kamu berbantah-bantahan; kalau tidak nescaya kamu menjadi lemah semangat dan hilang kekuatan kamu, dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar. (Al-Anfal, 8:46)

163. Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang yang keluar dari negerinya dengan berlagak sombong dan menunjuk-nunjuk (kekuatan mereka) kepada orang ramai (kerana hendak meminta dipuji), serta mereka pula menghalang manusia dari jalan Allah dan (ingatlah) Allah Maha Meliputi pengetahuanNya akan apa yang mereka kerjakan. (Al-Anfal, 8:47)

164. Dan (ingatlah) ketika Syaitan memperhiaskan kepada mereka perbuatan mereka (yang salah itu, untuk dipandang elok dan diteruskan), serta menghasut mereka dengan berkata: "Pada hari ini tidak ada sesiapa pun dari umat manusia yang dapat mengalahkan kamu, dan sesungguhnya aku adalah pelindung dan penolong kamu". Maka apabila kedua-dua puak (angkatan tentera Islam dan kafir musyrik) masing-masing kelihatan (berhadapan), Syaitan itu berundur ke belakang sambil berkata: "Aku berlepas diri dari kamu, kerana aku dapat melihat apa yang kamu tidak dapat melihatnya; sesungguhnya aku takut kepada Allah, dan Allah sangat berat azab seksaNya". (Al-Anfal, 8:48)

165. (Balasan) yang demikian itu, ialah kerana sesungguhnya Allah tidak akan mengubah sesuatu nikmat yang telah dikurniakanNya kepada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah Maha mendengar, lagi Maha Mengetahui. (Al-Anfal, 8:53)

166. Dan jika mereka bertujuan hendak menipumu, maka sesungguhnya cukuplah Allah (menjaga dan memberikan perlindungan) kepadamu. Dia lah yang menguatkanmu dengan pertolonganNya dan dengan (sokongan) orang-orang yang beriman. (Al-Anfal, 8:63)

167. Wahai Nabi, peransangkanlah orang-orang yang beriman itu untuk berperang. Jika ada di antara kamu dua puluh yang sabar, nescaya mereka dapat menewaskan dua ratus orang (dari pihak musuh yang kafir itu); dan jika ada di antara kamu seratus orang, nescaya mereka dapat menewaskan seribu orang dari golongan yang kafir, disebabkan mereka (yang kafir itu) orang-orang yang tidak mengerti.(Al-Anfal, 8:65)

168. Adakah kamu menyangka, bahawa kamu akan dibiarkan (dalam keadaan kamu yang ada itu), padahal belum lagi terbukti kepada Allah (sebagaimana yang diketahuiNya) orang-orang yang berjihad di antara kamu dan yang tidak mengambil teman-teman rapat (untuk mencurahkan rahsia kepada mereka), selain daripada Allah dan RasulNya serta orang-orang yang beriman? Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu kerjakan. (At-Taubah, 9:16)

169. Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan RasulNya dan (daripada) berjihad untuk agamaNya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusanNya (azab seksaNya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka). (At-Taubah, 9:24)

170. Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun; dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri. (At-Taubah, 9:25)

171. Mereka hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian). (At-Taubah, 9:32)

172. Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya. (At-Taubah, 9:33)

173. (Iaitu) pada hari dibakar emas perak (dan harta benda) itu dalam neraka jahanam, lalu diselar dengannya dahi mereka, dan rusuk mereka, serta belakang mereka (sambil dikatakan kepada mereka): "Inilah apa yang telah kamu simpan untuk diri kamu sendiri, oleh itu rasalah (azab dari) apa yang kamu simpan itu. (At-Taubah, 9:35)

174. Kalau kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) maka sesungguhnya Allah telahpun menolongnya, iaitu ketika kaum kafir (di Makkah) mengeluarkannya (dari negerinya Makkah) sedang ia salah seorang dari dua (sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua, ketika ia berkata kepada sahabatnya: "Janganlah engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita". Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya. Dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir terkebawah (kalah dengan sehina-hinanya), dan Kalimah Allah (Islam) ialah yang tertinggi (selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (At-Taubah, 9:40)

175. Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui. (At-Taubah, 9:41)

176. Katakanlah (wahai Muhammad): "Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal". (At-Taubah, 9:51)

177. Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain; mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada berbuat kejahatan; dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah; sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana. (At-Taubah, 9:71)

178. Dan di antara mereka ada yang membuat janji dengan Allah dengan berkata: "Sesungguhnya jika Allah memberi kepada kami dari limpah kurniaNya, tentulah kami akan bersedekah, dan tentulah kami akan menjadi dari orang-orang yang soleh". Kemudian setelah Allah memberi kepada mereka dari limpah kurniaNya, mereka bakhil dengan pemberian Allah itu, serta mereka membelakangkan janjinya; dan sememangnya mereka orang-orang yang sentiasa membelakangkan (kebajikan). (At-Taubah, 9:75-76)

179. Tidakkah mereka mengetahui bahawa Allah sentiasa mengetahui apa yang mereka rahsiakan serta apa yang mereka bisikkan, dan bahawasanya Allah Maha Mengetahui akan perkara-perkara yang ghaib? (At-Taubah, 9:78)

180. Orang-orang (munafik) yang ditinggalkan (tidak turut berperang) itu, bersukacita disebabkan mereka tinggal di belakang Rasulullah (di Madinah); dan mereka (sememangnya) tidak suka berjihad dengan harta benda dan jiwa mereka pada jalan Allah (dengan sebab kufurnya), dan mereka pula (menghasut dengan) berkata: "Janganlah kamu keluar beramai-ramai (untuk berperang) pada musim panas ini". Katakanlah (wahai Muhammad): "Api neraka Jahannam lebih panas membakar", kalaulah mereka itu orang-orang yang memahami. (At-Taubah, 9:81)

Shift_Ramadhan #9 ; Jewels From The Quran (Juz 9 : Al-A'raf, 7:88 - Al-Anfal, 8:40).:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

9 Ramadhan 1432H

Juz 9 (Al-A'raf, 7:88 - Al-Anfal, 8:40)

145. (Pengikut-pengikut Nabi Musa merayu, lalu) Musa berkata kepada kaumnya: "Mintalah pertolongan kepada Allah dan bersabarlah, sesungguhnya bumi ini kepunyaan Allah, diwariskannya kepada sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya; dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa". (Al-A'raf, 7:128)

146. Dan apabila azab yang tersebut itu menimpa mereka, mereka (merayu dengan) berkata: "Wahai Musa! Pohonkanlah kepada Tuhanmu untuk kami dengan (kehormatan) pangkat Nabi yang diberikanNya kepadamu (yang menjadikan permohonanmu sentiasa makbul). Sesungguhnya jika engkau hapuskan azab itu daripada kami, tentulah kami akan beriman kepadamu, dan sudah tentu kami akan membebaskan kaum Bani Israil (pergi) bersamamu".(Tuhan berfirman): Setelah Kami hapuskan azab itu daripada mereka, hingga ke suatu masa yang tertentu yang mereka sampai kepadanya, tiba-tiba mereka mencabuli janjinya. (Al-A;raf, 7:134-135)

147. Aku akan memalingkan (hati) orang-orang yang sombong takbur di muka bumi dengan tiada alasan yang benar dari (memahami) ayat-ayatKu (yang menunjukkan kekuasaanKu); dan mereka (yang bersifat demikian) jika mereka melihat sebarang keterangan (bukti), mereka tidak beriman kepadanya, dan jika mereka melihat jalan yang (membawa kepada) hidayah petunjuk, mereka tidak mengambilnya sebagai jalan yang dilalui. Dan sebaliknya jika mereka melihat jalan kesesatan, mereka terus mengambilnya sebagai jalan yang dilalui. Yang demikian itu, kerana mereka mendustakan ayat-ayat Kami dan mereka sentiasa lalai daripadanya. (Al-A'raf, 7:146)

148. "Iaitu orang-orang yang mengikut Rasulullah (Muhammad s.a.w) Nabi yang Ummi, yang mereka dapati tertulis (namanya dan sifat-sifatnya) di dalam Taurat dan Injil yang ada di sisi mereka. Ia menyuruh mereka dengan perkara-perkara yang baik, dan melarang mereka daripada melakukan perkara-perkara yang keji; dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik, dan mengharamkan kepada mereka segala benda yang buruk; dan ia juga menghapuskan dari mereka beban-beban dan belenggu-belenggu yang ada pada pada mereka. Maka orang-orang yang beriman kepadanya, dan memuliakannya, juga menolongnya, serta mengikut nur (cahaya) yang diturunkan kepadanya (Al-Quran), mereka itulah orang-orang yang berjaya. (Al-A'raf, 7:157)

149. Dan (ingatlah) ketika segolongan di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazabkan mereka dengan azab yang amat berat?" Orang-orang (yang memberi nasihat) itu menjawab: "(Nasihat itu ialah) untuk melepaskan diri dari bersalah kepada Tuhan kamu, dan supaya mereka bertaqwa". (Al'Araf, 7:164)

150. Dan (ingatlah wahai Muhammad) ketika Tuhanmu mengeluarkan zuriat anak-anak Adam (turun-temurun) dari (tulang) belakang mereka, dan Ia jadikan mereka saksi terhadap diri mereka sendiri, (sambil Ia bertanya dengan firmanNya): "Bukankah Aku tuhan kamu?" Mereka semua menjawab: "Benar (Engkaulah Tuhan kami), kami menjadi saksi". Yang demikian supaya kamu tidak berkata pada hari kiamat kelak: "Sesungguhnya kami adalah lalai (tidak diberi peringatan) tentang (hakikat tauhid) ini". (Al-A'raf, 7:172)

151. Dan bacakanlah kepada mereka (wahai Muhammad), khabar berita seorang yang kami beri kepadanya (pengetahuan mengenai) ayat-ayat (Kitab) Kami. kemudian ia menjadikan dirinya terkeluar dari mematuhinya, lalu ia diikuti oleh Syaitan (dengan godaannya), maka menjadilah dari orang-orang yang sesat. (Al-A'raf, 7:175)

152. Dan kalau Kami kehendaki nescaya Kami tinggikan pangkatnya dengan (sebab mengamalkan) ayat-ayat itu. Tetapi ia bermati-mati cenderung kepada dunia dan menurut hawa nafsunya; maka bandingannya adalah seperti anjing, jika engkau menghalaunya: ia menghulurkan lidahnya termengah-mengah, dan jika engkau membiarkannya: ia juga menghulurkan lidahnya termengah-mengah. Demikianlah bandingan orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami. Maka ceritakanlah kisah-kisah itu supaya mereka berfikir. (Al-A'raf, 7:176)

153. Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai. (Al-A'raf, 7:179)

154. Patutkah mereka (membutakan mata) tidak mahu memperhatikan alam langit dan bumi dan segala yang diciptakan oleh Allah, dan (memikirkan) bahawa harus telah dekat ajal kebinasaan mereka? Maka kepada perkataan yang mana lagi sesudah (datangnya Kalamullah Al-Quran) itu mereka mahu beriman?. (Al-A'raf, 7:185)

155. Mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang hari kiamat: "Bilakah masa datangnya?" Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan mengenainya hanyalah ada di sisi Tuhanku, tidak ada sesiapa pun yang dapat menerangkan kedatangannya pada waktunya melainkan Dia. (Huru-hara) hari kiamat itu amatlah berat (menggerunkan makhluk-makhluk yang ada) di langit dan di bumi; ia tidak datang kepada kamu melainkan secara mengejut". Mereka bertanya kepadamu seolah-olah engkau sedia mengetahuinya. Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan mengenai hari kiamat itu adalah di sisi Allah, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui". (Al-A'raf, 7:187)

156. Dan jika engkau dihasut oleh sesuatu hasutan dari Syaitan, maka mintalah perlindungan kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (Al-A'raf, 7:200)

157. Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa, apabila mereka disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan dari Syaitan, mereka ingat (kepada ajaran Allah) maka dengan itu mereka nampak (jalan yang benar). (Al-A'raf, 7:201)

158. Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah. (Al-Anfal, 8:2)

159. Sesungguhnya sejahat-jahat makhluk yang melata, pada sisi (hukum dan ketetapan) Allah, ialah orang-orang yang pekak lagi bisu, yang tidak mahu memahami sesuatupun (dengan akal fikirannya). (Al-Anfal, 8:22)

160. Wahai orang-orang yang beriman, sahut dan sambutlah seruan Allah dan seruan RasulNya apabila Ia menyeru kamu kepada perkara-perkara yang menjadikan kamu hidup sempurna; dan ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah berkuasa mengubah atau menyekat di antara seseorang itu dengan (pekerjaan) hatinya, dan sesungguhnya kepadaNyalah kamu akan dihimpunkan.. (Al-Anfal 8:24)

161. Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati (amanah) Allah dan RasulNya, dan (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah kamu, sedang kamu mengetahui (salahnya). (Al-Anfal, 8:27)ShareThis

Related Posts with Thumbnails