::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Shifting_Paradigms #22 : Membiasakan Yang Luar Biasa



.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

Walau diri seringkali leka,

Walau diri telah mengukir 1001 dosa ,

Walau jauh daripada rahmat petunjuk-Nya..Namun ,

.." Allah Tidak Pernah Lupakan Kita " ..

Lihatlah sahaja diri kita yang sering melupakan Allah SWT, tetapi Allah tidak pernah meninggalkan kita..

Lihatlah sahaja ummah kita yang kian parah...mencari dan terus mencari tujuan dan matlamat hakiki yang realitinya sudah tersuluh di depan mata..

Namun begitu, Kita masih diberikan udara tanpa sebarang cas dan tunggakan..

Kita masih berdiri sihat meniti kehidupan yang kian suram dari hari ke hari..

Mendapat rezeki yang tidak pernah putus daripada-Nya..

Betapa kerdil dan hina-Nya kita..

Betapa Besar dan Mulia-Nya Allah SWT..

Tetapi yang kerdil dan hina ini jugalah yang paling banyak melupakan diri-Nya, sedangkan Yang Maha Besar dan Mulia tidak pernah sesaat pun melupakan kita =( ..

Maka, bertanyalah kepada diri kita semula.. Apakah agaknya yang telah kita sumbangkan kepada Allah SWT dan agama-Nya ?

Apakah agaknya yang telah kita lakukan untuk membuktikan diri kita ini adalah 'Hamba' kepada-Nya ?

Duduk berjam-jam melayari internet ; Facebook , YM , Blogging dan sebagainya ?

Bergelak ketawa dengan rakan2 lain sambil menyuap seketul ayam KFC ke dalam mulut ?

Ataupun berbaris panjang untuk membeli tiket menonton filem box-office terbaru di panggung ?

Oh..jangan lupa juga dengan duit2 yang telah kita 'nafkah'kan kepada gedung2 beli belah yang kini sedang hangat memberi diskaun sehingga 70% itu..

Maha Suci Allah daripada apa yang telah kita lakukan kepada-Nya =( ..

Namun begitu ya akhi dan ukhti semua,

Allah SWT tetap tidak pernah berhenti memberikan nikmatNya kepada diri kita yang seringkali lupa dan alpa ini =( ..

Tidak pernah jemu memberikan segala apa yang terbaik buat diri kita.. Tetapi kita tetap berada dalam keadaan berpura-pura, seolah-olah semuanya itu tidak pernah berlaku kepada diri kita =( ..

Salam Ukhuwah Fillah... /hihi

" Membiasakan Yang Luar Biasa "

Buat post kali ini, sy memilih tajuk yang agak 'luar biasa' sedikit, kalau terlalu 'biasa' dengan yang 'biasa' pun kadangkala tidak menarik =) ..

Rakan2 Pembaca semua,

Hakikatnya, terlalu banyak perkara yang berlaku kepada diri kita, sehingga pengulangan kepada perkara2 tersebut membawa kepada 'kebiasaan' .. seperti kata cikgu Bahasa Melayu kat sekolah dulu, Alah Bisa Tegal Biasa ..

Makan menggunakan tangan kanan, minum menggunakan mulut dan tidur perlu ada katil dan sebagainya..semua ini menjadi sesuatu yang biasa buat kita, apa2 yang melanggar hukum logik dan kedinamikan perkara tersebut akan menjadi sesuatu yang 'luar biasa' , atau setidak-tidaknya sesuatu yang menjanggalkan atau pelik..

Minum menggunakan telinga ? Huhu..

Namun begitu, perkara2 di atas merupakan sesuatu yang menjadi lumrah manusia, sesuatu yang pada dasarnya kelihatan sihat, harmoni dan 'mampu' dipraktikkan oleh komuniti sejagat..lebih-lebih lagi apabila adat dan budaya membawa pengaruh yang agak besar kepada perlakuan2 tersebut..

Tetapi, hakikatnya...bukan semua perkara yang kita anggap 'biasa' dalam masyarakat kita kini sesuatu yang menjamin kebahagiaan sejati..apatah lagi sekiranya yang 'biasa' itu didorong oleh hawa nafsu dan kepentingan peribadi..

Membaca novel dan majalah di dalam KTM, LRT, Metro dan Bas yang sesak itu sesuatu yang BIASA ..

Tetapi, membaca Al-Quran ketika duduk diam di tepi taman itu pula sesuatu yang LUAR BIASA buat kita semua..

Kereta yang terlalu banyak sehingga tidak ada 'Parking' semasa ingin mengerjakan solat Jumaat dan Solat Sunat Aidilfitri di masjid itu sesuatu yang BIASA ..

Tetapi sekiranya sehingga tidak ada 'Parking' ketika masuk waktu Subuh untuk berjemaah di masjid itu juga tiada..itu sesuatu yang LUAR BIASA ! ..

Samalah juga dengan hal berkepit-kepit di khalayak ramai, berdua-duaan, melayari internet tanpa henti dan sebagainya..semua itu menjadi sesuatu yang BIASA buat kita semua..sesuatu yang sekiranya kita rasa perkara itu salah pun, kita cuma sekadar menggelengkan kepala..

Kes buang bayi, rasuah, dera anak, bunuh, rompakan etc...Bukankah itu semua sesuatu yang BIASA terpampang di TV dan akhbar2 kita ?

Tetapi jarang pula perkara2 LUAR BIASA seperti ceramah2 keagamaan, sirah2 Nabi dan program2 pemantapan akidah disiarkan secara besar-besaran..sekiranya ada pun, hanya sekadar 'cukup syarat' buat channel2 tertentu..

Perkara2 yang biasa ini menjadi salah satu daripada detikan nadi kehidupan kita, kadangkala ia menjadi terlalu 'biasa' sehingga semua pihak pun tidak mengambil peduli lagi..Samalah juga dengan perkara2 Tahyul dan Khurafat yang banyak dipraktikkan dalam masyarakat kita, tetapi tidak ramai yang ingin bertindak memperbetul perkara yang bersangkut paut dengan akidah kita kepada Allah ini...tidak hairanlah sekiranya ada anak2 kita yang meneguk arak di depan mata kita suatu hari nanti juga akan menjadi sesuatu yang 'biasa' buat kita..

Semuanya tidak lain, bermula daripada 'keterbiasaan' yang hakikatnya sekadar sekecil kuman pada suatu ketika dahulu, membesar sehingga sebesar gajah, namun masih 'dikategorikan' sebagai spesis kuman oleh masyarakat kita semua..

Sy pernah tertanya kepada diri sendiri..kalaulah pada zaman Muhammad Al-Fateh, Salahuddin dan Ibn Sina dulu ada Facebook dan YM .. agak2nya adakah dorang juga akan menulis status2 'Hari nie aku sedih =( ' , 'Best gilak eh lagu ********* ' , ' Aq belum siap homework ' dan sebagainya itu yang hakikatnya ada sahaja terpampang di News Feed kita ? Rasanya umur Al-Fateh ketika menawan Constatinople tidak jauh bezanya dengan kita..tetapi adakah insan yang digelar dengan panggilan "The Conqueror" oleh pakar strategi perang barat itu akan membuat perkara yang sama dengan kita ?

Bagaimana dengan Siti Khadijah, Aisyah, Sumayyah dan Ummu Salamah ? Adakah mereka juga akan 'posing' di depan kamera, kemudian di-uploadkan di FB buat tatapan semua ? Betapa banyaknya mata yang memandang kita, semuanya tidak lain hanya disebabkan oleh satu butang klik 'upload pictures' =( ..

Rasulullah SAW, Abu Bakar, Umar Al-Khattab dan ramai lagi tokoh2 pejuang Islam lain yang bagi kita insan2 yang 'Luar Biasa' .. Luar biasa kerana mereka tidak seperti masyarakat dan insan2 lain yang kebanyakannya leka dan alpa dengan tujuan hidup masing2..

Begitu juga dengan Scholars pada zaman Abbasiyah seperti Al-Fazari (Astronomi) , Al-Razi (Perubatan) , Jabir Ibn Hayyan (Kimia) , Ibn Sina, Al-Khawarizmi, Ibn Sa'ad , Omar Khayyam dan ramai lagi tokoh2 yang membawa kepada kegemilangan Islam sehingga mencetuskan zaman Renaissance Eropah suatu ketika dahulu..

Siapakah mereka ini ? Apakah bezanya kita dengan Ibn Sina yang menguasai begitu banyak bidang ilmu sehingga mengagumkan para pengkaji barat itu ? Adakah dia mempunyai lebih daripada 4 lobes of Brain (Frontal,Parietal,Occipital & Temporal) manusia biasa ? Atau kerana dia terlalu luar biasa sehingga tidak perlu makan, minum atau berehat ? Belajar dan membuat ciptaan baru sahaja tanpa henti ?

Tidak..Tidak..Hakikatnya mereka juga manusia biasa seperti kita..manusia yang perlu makan, minum, berehat, berkhawin dan sebagainya..Maka, apa yang membezakan kita dengan mereka ?

Bezanya..mereka ini adalah insan2 'biasa' , yang bekerja secara 'luar biasa' , sehinggakan kejayaan yang 'luar biasa' di pandangan kita itu hanyalah sesuatu yang 'biasa' dalam lembaran perjuangan mereka yang tidak pernah henti menghasilkan 'keluar-biasaan' .. semuanya tidak lain, demi mendapatkan redha Allah SWT ..

'Luar Biasa' nya mereka ini seolah-olah sesuatu yang mustahil buat kita semua...

Ya..Memang mustahil..sekiranya yang menjadi bacaan kita pada setiap hari bukanlah madah2 daripada yang Maha Mulia..

Memang mustahil..sekiranya yang menjadi ketua dalam membimbing segala tindak laku kita adalah hawa nafsu..

Memang tak dinafikan, MEMANG mustahil..sekiranya diri kita masih leka untuk kembali kepada Islam yang sebenar..

Semua kita ingin menjadi insan2 yang 'Luar Biasa' ini..tetapi bertanyalah kepada diri kita semula..apakah agaknya perkara 'luar biasa' yang telah kita buat untuk mencontohi kejayaan2 mereka ini ?

Dan persoalan utama..adakah diri kita sanggup untuk melepaskan diri daripada 'kebiasaan2' kita ?

Semuanya tidak lain, bergantung kepada kesedaran dan kekuatan jiwa kita untuk menempuh rintangan perjuangan ini..

Ya..memang tidak mustahil untuk melahirkan Ibn Sina versi Malaysia..sekiranya 2 rujukan utama itu kita 'genggam' sekuat-kuatnya...

Ya..memang tidak mustahil untuk membentuk peribadi Umar Al-Khattab..sekiranya ketegasan, kelembutan dan kepimpinan kita disandarkan kepada Allah SWT semata-mata..

Dan betul..sememangnya tidak mustahil untuk melihat mujahidah solehah seperti Saidatina Aisyah...sekiranya kita berhenti melakukan perkara2 yang tidak membawa apa2 kebaikan kepada diri dan ummah kita..

Perjalanan untuk " Membiasakan Yang Luar Biasa " itu bukannya mudah.. tetapi kan kita ada Allah SWT ^_^ .. Allah SWT yang tidak pernah berhenti memberikan kita kekuatan dan ketenangan, selagi mana kita masih kuat untuk beramal kepada-Nya..

Inilah formula kejayaan insan2 yang 'Luar Biasa' itu, yakni mengembalikan segala2Nya kepada Allah SWT , Kitab-Nya dan Sunnah Utusan-Nya..

Itulah sebenarnya 'Paradigm' yang dipegang oleh pejuang2 yang tidak pernah kenal erti putus asa ini..

Insya Allah rakan2 semua, mari kita sama2 'Shift Paradigm' kita ^_^ .. mengutamakan apa yang hak di hadapan kita, dan tolak ke tepi segala apa yang batil .. mudah2an suatu hari nanti, akan wujud lagi insan2 seperti Muhammad Al-Fateh , Salahuddin dan saintis2 hebat seperti Ibn Sina dan Al-Razi..siapa lagi kalau bukan kita yang akan meneruskan delegasi itu =) ?

Sama2 memilih dengan bijak..adakah kita ingin menjadi insan yang 'Biasa' dan meneruskan lagi kehidupan kita ini seperti 'Biasa' .. ataupun mula mendaki gunung2 'Luar Biasa' yang hakikatnya tidak mudah, tetapi selagi kita masih ada Allah SWT , tidak ada apa yang mustahil di dunia ini =) ..

"..Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya, Hanya kepada-nya aku bertawakal " (Surah At-Taubah : 129)

Insya Allah rakan2 semua ^_^ ..

Wassalam..

3 comments:

thanks so much for such a great post, this motivates me a lot! may Allah swt bless you always

 

kita memang jauh dari "luar biasa' tapi tidak mustahil.
post hazim benar benar beri semangat pada akak.
akak kadang kadang rasa resah kerana tak dapat update blog, FB dan sebagainya kerana sntiasa sibuk. ye, walaupun suriumah tp akak sangat sangat sibuk sehingga nak apload gambar pun tak sempat. namun hari ini akak sedar apa yang akak sibukkan adalah kerana sesuatu yng 'luar biasa' yang sudah tidak biasa lagi bg sesetengah orang bahkan adakalanya dikatakan pelik. bagaimana pun hazim menyedarkan akak dimana akak masih tak cukup 'luar biasa'. jauh dari cukup.

tq hazim

 

subhanallah..jazakillah kak..sesungguhnya apa2 yg baek drp post nie, semuanya drp Allah SWT jua =) .. maafkan sy ek kak klu ada apa2 yg buruk..insya Allah, sama2 kita berusaha utk menjadi insan2 yang 'luar biasa' ^_^ ..

 

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails