::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Shifting_Paradigms #26 : Korupsi Solusi Konspirasi


..:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::..


Terciptanya suatu benda itu berakarkan kepada beberapa tujuan yang utama..

Terciptanya pen dan pensil berlandaskan kepada keperluan manusia untuk menulis dan melukis..menjadi medium utama dalam mengutarakan ekspresi suatu perkara..

Terciptanya roda sebagai penggerak utama kenderaan2 di kota...sesuatu yang hakikatnya tidak boleh dipisahkan dalam rekaan kereta-kereta semasa..

Samalah juga dengan komputer, laptop dan alat2 elektronik yang lain..kesemuanya dicipta sebagai pemudah-cara suatu tujuan yang dahulunya sukar untuk dikerjakan..

Sekiranya ciptaan2 itu tidak 'melaksanakan' lagi tujuannya dengan baik..sebagai contoh, apabila sebatang pen yang kita beli pada bulan lalu telah habis dakwatnya..apakah agaknya pengakhiran pen tersebut ?

Sudah tentu pada saat dan ketika itu jugalah kita akan membuang pen tersebut ke dalam tong sampah untuk digantikan dengan pen yang baru..bukan ?

Namun begitu..bagaimana pula dengan kita yang juga dicipta atas tujuan2 yang tertentu ? Sekiranya ingin dibandingkan penciptaan kita dengan sebatang pen..sudah tentu jauh sekali..

Kita percaya betapa sesuatu yang diciptakan dengan kompleks, pasti hadir bersamanya tujuan2 yang kompleks..sebagaimana dipilihnya kita untuk diciptakan sebagai seorang 'manusia'..

Kita juga tahu dan percaya betapa setiap organ di tubuh badan kita ini dikurniakan Allah dengan tujuan2 murni yang tertentu..

Tetapi, pernah tak apabila kita melakukan 'abusion' ataupun pelanggaran terhadap tujuan itu, kita serta-merta diturunkan bala dan azab ? Sebagai contoh, apabila kita berkata bohong menggunakan lidah kita, pernah tak tiba2 petir datang daripada langit kemudian memotong lidah kita ? Ataupun, pernah tak kita tiba2 menjadi buta tatkala melihat perkara-perkara yang tidak elok ? Sedangkan kita pada hakikatnya sedang melanggar tujuan utama penciptaan organ-organ tersebut..tetapi mengapa nasib kita tidak berakhir seperti pen tadi ?

Bayangkan pula seorang lelaki yang baru mendapat kerja di sebuah pejabat..diarah oleh pengarah untuk mula bekerja pada esok harinya, tepat pada jam 7 pagi..tetapi keesokan harinya dia tidak datang untuk bekerja..yakni tidak menjalankan tujuan utamanya sebagai seorang pekerja di pejabat tersebut..kemudian selepas 4 minggu, barulah dirinya datang di pejabat tersebut, itupun pada jam 10 pagi..

Apakah agaknya pengakhiran lelaki tersebut ? Adakah pengarah pejabat itu masih menerima lelaki tadi utk bekerja dengannya ? Adakah pengarah itu akan gembira dengan kedatangan lelaki tersebut meskipun selepas 4 minggu tidak hadir ke pejabat ? Rasanya rakan2 semua sudah tahu jawapannya..

Tetapi bukan Allah SWT...Sifat Maha Pengasih-Nya benar2 tiada tolak bandingnya..hatta manusia melakukan abusion terhadap nikmat yang diturunkan-Nya..tetap juga manusia itu diberi peluang utk bertaubat dan memohon keampunan kepada dirinya...tetap juga manusia itu mendapat bekalan oksigen tanpa putus walaupun se-mikrosaat..

Walaupun manusia tersebut sudah 50 tahun tidak menjalankan tujuan hidupnya dengan betul..tetap juga Allah SWT mengampuni dan menyayangi hamba-Nya itu, sekiranya dia kembali ke jalan yang lurus..

Inilah dia rakan2 semua, sifat Maha Pengasih Allah SWT kepada kita semua..=) .. Maka, mengapakah kita masih berlengah untuk kembali ke jalan-Nya yang serba benar itu ? Mengapakah kita masih mengagungkan manusia2 lain lebih daripada Allah yang Maha Berkuasa itu ? dan Mengapakah kita masih malas untuk bertaubat dan mentelaah panduan agung yang diturunkan-Nya kepada kita semua =( ?

Insya Allah rakan2 semua..sama2 kita bermuhasabah =) ..

Salam Zulhijjah 1431 ^_^ /hihi


" Korupsi Solusi Konspirasi "

Membuka keratan2 akhbar dari hari ke hari membawa kita kepada beberapa konklusi terhadap nasib dan kedudukan umat islam pada zaman ini..

Melayari dan melawati website2 informasi tertentu membuka mata kita kepada kekejaman konspirasi beberapa pihak tertentu..

Kezaliman dan misteri konspirasi ini menggalakkan kita untuk mengkajinya dengan lebih dalam..sehinggakan setiap ceruk berkenaan perkara tersebut mampu utk kita hasilkan tesis utk dibentangkan kepada umum..

Kita percaya dan yakin betapa pengkajian dan ketelitian kita dalam perkara tersebut berpaksikan kepada suatu perkara..yakni utk mengelakkan diri daripada terjerumus ke dalam konspirasi tersebut..atas dasar keprihatinan dan kasih sayang kita kepada saudara2 yang lain..kita sebarkan informasi tersebut kepada orang lain..sama ada melalui blog, video mahupun 'Facebook Notes' ..

Dari masa ke masa..penyebaran informasi ini berterusan dan kian berkembang dari hari ke hari..sehinggakan kita semua berjaya membentuk minda masyarakat yang teliti dalam segala genap perkara dan bidang..takut2 di sebaliknya tersirat pelbagai 'konspirasi' yang jahat..

Bermula daripada pengenalan terhadap organisasi2 gelap musuh Islam yang berselindung di sebalik selimut..sehinggalah kepada method, ritual dan simbol2 gerakan mereka..setiap satu daripadanya telah kita hafal dan faham..segala perkaitan dan hubungan gerakan2 tersebut terhadap kondisi sekeliling, sama ada melalui lagu, permainan dan hiburan juga telah kita tahu..

Perkara ini sedikit sebanyak telah membentuk perasaan benci dan geram terhadap konspirasi musuh2 tersebut..sehinggakan setiap perkara berkenaan mereka ingin kita bongkar dan kaji buat tatapan masyarakat umum..

Tetapi kajian dan ketelitian kita tertumpu hanya kepada menyenaraikan konspirasi dan masalah yang wujud..namun kita kurang dalam hal yang lebih vital, yakni solusi =( ..

Kita semua dilanda 'Korupsi Solusi Konspirasi' ..

Pernah tak agak2nya kita tertanya mengapa setiap pakatan2 gelap yang berniat jahat itu sengaja mewujudkan simbol2 tertentu yang amat jelas dan nyata kepada dunia ?

Bagaimana pula dengan method pergerakan mereka ? Kenapa sesuatu yang dahulunya disembunyikan itu kian ditayangkan pula kepada umum ?

Hal ini membuatkan ana terfikir seketika...sehinggalah ana sendiri tersedar, betapa tujuan perkara2 ini disebarkan tidak lain tidak bukan, untuk menunjukkan kepada dunia betapa mereka sudah berani dan cukup kuat untuk bangkit di hadapan pentas dunia..mencabar siapa2 yang berani berhadapan dengan konspirasi yang mereka wujudkan..dan juga secara tidak langsung, untuk menyibukkan kita mengkaji pergerakan2 mereka sehingga kita sendiri kadang2 terpegun melihat ketelitian konspirasi yang mereka wujudkan sejak daripada beratus-ratus tahun dahulu..akhirnya, kita kian 'lalai dalam keadaan sedar' ..

Rakan2 pembaca semua,

Sungguh..musibah silih berganti menimpa umat kita dari hari ke hari..realiti ini menyedarkan kita semua untuk berfikir keras mencari solusi kepada permasalahan yang timbul..banyak analisis yang diberikan oleh beberapa pihak dalam mengidentifikasi masalah yang sebenarnya dihadapi oleh umat kita kemudiannya bangkit dengan beberapa solusi yang tertentu..

Ada orang mengatakan bahawa masalah umat Islam yang paling 'akar' sekali adalah 'konspirasi musuh-musuh Islam' terhadap kaum Muslimin..Pihak ini mengutarakan solusi dengan menyibukkan kaum muslimin dengan strategi-strategi orang-orang kafir, simbol, perkataan dan pergerakan mereka..sebagaimana yang dinyatakan pada awal entry ini..

Ada juga yang menyatakan bahawa permasalahan umat islam yang paling pokok adalah 'berkuasanya para pemimpin yang zalim' di pelbagai negara dan negeri orang2 islam..sehinggakan pihak ini menawarkan solusi berupa tindakan menggulingkan pemerintahan yang ada untuk digantikan dengan yang baru..

Selain itu, ada juga yang berpendapat penyakit yang melanda umat kita pada hari ini berpunca daripada 'perpecahan kaum muslimin'. Oleh sebab itu, solusi yang bernas adalah dengan menyatukan umat Islam agar kita banyak dari segi kuantiti dan berupaya utk melawan segala macam mehnah tribulasi yang diwujudkan musuh..

Tidak dilupakan juga dengan pendapat yang mengatakan betapa masalah umat kita adalah kerana masih 'banyaknya kaum muslimin yang dilanda kemiskinan' sehingga penawaran kepada solusi meningkatkan ekonomi umat islam diketengahkan..

Begitu juga dengan pendapat yang menyatakan betapa masalah utama kita bermula daripada 'ketidak-wujudan sistem khilafah islamiyah'..Sehingga solusi yang paling tepat menurut mereka adalah dengan menegakkan sistem khilafah dengan segera..

Insya Allah..apa kata kita lihat pula penyataan2 yang tercatat di dalam Al-Quran, Hadis dan Sirah Rasulullah SAW berkenaan solusi2 yang telah dinyatakan..(sumber : Ustaz Muhammad Abduh Tuasikal)

Allah ada berfirman dalam Al-Quran :

" Kalau kamu beroleh kebaikan (kemakmuran dan kemenangan, maka yang demikian) menyakitkan hati mereka: dan jika kamu ditimpa bencana, mereka bergembira dengannya. Dan kalau kamu sabar dan bertakwa, (maka) tipu daya mereka tidak akan membahayakan kamu sedikitpun. Sesungguhnya Allah meliputi pengetahuan-Nya akan apa yang mereka lakukan " (Ali Imran 3:120 )

Ayat di atas dengan jelas menunjukkan betapa sekiranya kita benar2 sabar dan bertakwa kepada Allah SWT, maka konspirasi yang diwujudkan oleh musuh2 bukanlah suatu ancaman yang besar..

Selain itu, berkenaan dengan pendapat kedua pula..Allah ada berfirman dalam Surah Al-An'am, ayat ke-129 - Terjemahan daripada Eng-Pickthal translation

" Dan demikianlah Kami jadikan sebahagian daripada orang zalim itu sebagai pemimpin bagi orang zalim disebabkan maksiat yang mereka lakukan" (Al-An'am 6:129)

Ayat ini pula menunjukkan bahawa penguasa yang zalim merupakan hukuman yang Allah timpakan kepada rakyat yang juga zalim disebabkan perbuatan maksiat yang dilakukan. Jika demikian, penguasa yang zalim bukanlah penyakit dan masalah akar yang utama, tetapi keadaan rakyat..

Dalam ayat yang lain di dalam Surah At-Taubah , Ayat ke-25 pula :

" Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu berasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai : maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikit pun ; dan (semasa kamu berasa) bumi yang luas itu menjadi sempat kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri. " (At-Taubah 9:25)

Bilangan dan kuantiti yang ramai bukanlah suatu ukuran yang menjanjikan kemenangan..peperangan badar yang disertai oleh hanya 313 tentera Muslimin sahaja pun sudah cukup untuk mengalahkan 1000 orang Quraisy Mekah...kesemuanya tidak lain, disebabkan ketakwaan mereka kepada Allah SWT..

Dalam hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim pula ada menyatakan..

' Demi Allah, sebenarnya bukanlah kemiskinan yang aku takutkan akan membahayakan kalian. Akan tetapi, yang ku takutkan adalah apabila dunia telah dibentangkan pada kalian, sebagaimana telah dibentangkan pula bagi orang-orang sebelum kalian. Lalu kalian pun akhirnya berlumba-lumba untuk meraih dunia sebagaimana orang-orang terdahulu berlumba untuk mendapatkannya. Akhirnya kalian pun akan binasa, sebagaimana mereka binasa" ( HR Bukhari dan Muslim)

Berusaha untuk meningkatkan ekonomi umat Islam juga bukanlah solusi utama yang paling vital untuk dilaksanakan dengan segera, sebagaimana pendapat beberapa pihak..

Bagaimana pula dengan menegakkan sistem khilafah ? Bukankah itu sesuatu yang benar-benar penting dan perlu disegerakan ?

Memang benar..hanya melalui pembentukan sistem khilafah jua yang mampu melahirkan sebuah negara dan tamadun yang cemerlang dalam segenap aspek..menjamin kesejahteraan dan kebahagiaan umat Islam dalam satu lembayung pemerintahan yang bersyariat..

Tetapi, rakan2 semua..sekiranya dirujuk semula kepada sirah Rasulullah SAW pada awal penyebaran islam di Mekah..kenapa baginda menolak tatkala ditawarkan kuasa pemerintahan Mekah daripada orang Quraisy ? Sedangkan dengan kuasa yang ada, sudah tentu boleh sahaja baginda mengarahkan agar seluruh penduduk Mekah menganut agama Islam..tetapi tetap juga baginda menolak..

Kerana apa ? Kerana baginda yakin dan percaya, betapa solusi dan langkah membangkitkan sistem khilafah itu bukanlah bermula dengan desakan dan penggulingan pemerintahan yang sedia ada..

Tetapi lebih kepada 'Pembentukan Acuan Individu Muslim' yang sejati..Inilah dia solusi pertama yang paling bernas dan utama untuk kita lakukan bersama..yakni membentuk ciri2 individu Muslim yang sebenar di dalam diri kita semua..apabila ada insan2 seperti Abu Bakar, Umar Al-Khattab, Uthman, Ali dan ramai lagi sahabat2 Rasulullah SAW yang tinggi ketakwaan dan akhlaknya..barulah kita melangkah menuju satu demi satu tangga 'Maratib Amal' yang seterusnya..solusi ini bukan sahaja bakal membawa kepada pembentukan sistem Khilafah..tetapi juga bakal menghasilkan Ustaziyatul Alam sebagaimana zaman Abbassiyah dahulu..

Kita juga perlulah sedar betapa masalah yang menimpa kita semua sejak dari dahulu lagi tidak lain tidak bukan, adalah daripada dosa-dosa kita sendiri..Banyak dalil yang menyatakan hal ini..Antaranya adalah firman Allah dalam Surah Ali Imran :

" Dan mengapa ketika kamu ditimpa musibah (pada peperangan Uhud). Padahal kamu telah menimpakan kekalahan dua kali lipat kepada musuh-musuhmu (pada peperangan Badar), kamu berkata, "Dari mana datangnya (kekalahan) ini ?" Katakanlah, "itu dari (kesalahan) dirimu sendiri" . Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu " (Surah Ali Imran 3:165)

Begitu juga dengan firman Allah dalam Surah Asy-Syura 42:30 yang menyatakan betapa apa sahaja musibah yang menimpa diri kita adalah disebabkan perbuatan tangan kita sendiri ..

Rakan2 semua..

Oleh sebab itulah, pengembalian diri kita kepada Al-Quran dan As-Sunnah itu merupakan langkah yang paling vital dan benar utk kita lakukan dalam membentuk individu muslim (IM) masing2..insya Allah, pembentukan2 individu muslim inilah yang akan membawa kepada terlahirnya Baitul-Muslim (perkhawinan)..Ramainya BM ini kemudiannya bakal membentuk masyarakat muslim yang mampu mewujudkan negara dan empayar Islam yang sebenar..

Namun begitu, semuanya itu tidak akan wujud melainkan bermula dengan pembentukan IM terlebih dahulu..itulah dia Sunnahtullah, yakni aturan Allah yang tidak akan pernah berubah..sebagaimana yang telah ditunjukkan dalam sirah Rasulullah SAW itu sendiri..

Insya Allah rakan2 semua..marilah kita sama2 'Shift Paradigm' kita dalam hal ini..sesungguhnya solusi kepada konspirasi itu telahpun wujud sekian lama..cuma menunggu kita untuk menegakkannya melalui manifestasi iman dan ketakwaan kita kepada Allah SWT ^_^ ..

" Yes, It's easy to blame everything on the west..when in fact all focus should be on ourselves " - Maher Zain (Awaken)

Jzkk..Wassalam ^_^ ..

p/s - Maaf ek entry panjang pula..huhu..

ShareThis

Related Posts with Thumbnails