::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Shifting_Paradigms #27 : Kerana K____

.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

Sudah tentu dalam kehidupan seharian kita, dari kecil sehinggalah meningkat remaja dan dewasa sering dihidangkan dengan kisah2 para Rasul terdahulu yang dikurniakan dengan segala macam mukjizat, sehinggakan pengulangan kepada kisah2 tersebut membuatkan kita berasa seolah-olah 'boring' dan sudah tidak se-excited ketika mendengarnya sewaktu masih kecil dahulu..betul tak ? hehe..

Tetapi pernah tak kita membayangkan bagaimanakah agaknya iman seorang pengikut yang sempat melihat mukjizat Nabi Musa A.S membelah laut dengan tongkatnya ?

Bagaimana pula dengan keadaan iman seorang hamba Allah yang melihat sendiri kehebatan mukjizat Nabi Isa A.S menyembuhkan penglihatan seorang manusia buta ?

Nabi Sulaiman yang mampu berkata-kata dengan binatang dan jin ?

Pernah tak kita bayangkan apa yang akan terjadi sekiranya kita berada pada zaman tersebut ?

Subhanallah..sudah tentu iman kita begitu kukuh sehingga tidak mampu lagi menerima apa2 ajaran dan ideologi lain selain apa yang dibawa oleh rasul tersebut..bukan begitu ?

Apa tidaknya..manakan mungkin seorang manusia biasa mampu membuat perkara2 ajaib yang berada di luar jangkau pemikiran manusia seperti mereka..jadi, sudah tentu ajaran yang mereka bawa itu benar..

Hakikatnya, semua mukjizat ini benar2 pernah berlaku, dan kita tahu betapa kisah2 hebat ini tersusun dengan indahnya di dalam Al-Quran yang kita baca pada tiap-tiap hari..

Dan kita pula percaya serta tahu betapa Al-Quran itu merupakan mukjizat yang paling agung sekali...Tetapi bagaimana ?

Seorang ustaz pernah bercerita dahulu, bagaimana seorang murid yang masih muda bertanya kepada dirinya...

' Ustaz...tak adil-lah..'

' Eh..apa yang tak adil ? '

' Orang2 dlu sempat tgk miracle yang power2..belah2 laut suma..kita plak dpt tgk buku je '

Kita mula beranggapan betapa pertanyaan kanak2 itu sesuatu yang betul2 tidak matang..tetapi, pernah tak kita sedari sendiri bagaimanakah agaknya Al-Quran itu boleh menjadi sesuatu yang benar2 agung buat kita semua ?

Dan kenapa keimanan kita tidak sekuat pengikut2 nabi terdahulu yang melihat sendiri di hadapan mereka pelbagai perkara ajaib berlaku ?

Kerana apa ?

Kerana diri kita sendiri tidak mampu merasa kehebatan dan keajaiban al-quran itu..

Kerana pembacaan kita tidak diiringi dengan penghayatan dan pengisian rohaniyah..

dan kerana sikap kita sendiri yang kurang meneliti ibrah dan hikmah yang cuba Allah terangkan kepada kita..

Sahabat2 Rasulullah SAW : Abu Bakr, Umar , Uthman dan Ali membaca ayat Al-Quran yang sama pada 1400 tahun dahulu..tetapi kenapa kita tidak mampu mencontohi mereka ?

Rakan2 Semua..

Agungnya Al-Quran itu adalah kerana ia menjadi penerus delegasi kehebatan mukjizat2 yg lain..menjadi madah kepada fenomena2 mukjizat terdahulu buat rujukan generasi2 yang seterusnya,yakni dengan penghayatan sebenar kepada ayat2 Al-Quran yang Allah turunkan kepada Rasulullah SAW..

Bayangkan bagaimanakah agaknya iman para Sahabat Rasulullah SAW yang seolah-olah telah 'melihat' sendiri mukjizat Nabi Musa membelah laut setiap kali mereka solat dan membaca surah Ta-ha 20:77-78 .. sekiranya dia membaca surah tersebut 5 kali sehari..Maka, dia seolah-olah telah 'melihat' laut terbelah dengan ajaibnya 5 kali sehari ! Bagaimanakah agaknya keteguhan iman sahabat tadi =) ?

' Dan demi sesungguhnya! Kami telah wahyukan kepada Nabi Musa: "Hendaklah engkau membawa hamba-hambaKu (kaummu) keluar mengembara pada waktu malam, kemudian pukullah air laut dengan tongkatmu, untuk mengadakan jalan yang kering bagi mereka di laut itu; janganlah engkau menaruh bimbang daripada ditangkap oleh musuh, dan jangan pula engkau takut tenggelam". Maka Firaun pun mengejar mereka bersama-sama dengan tenteranya, lalu ia dan orang-orangnya diliputi oleh air laut yang menenggelamkan mereka semuanya dengan cara yang sedahsyat-dahsyatnya. ' (Surah Ta-Ha 20:77-78)

Inilah dia rakan2, kehebatan Al-Quran yang pada masa ini terletak di almari buku kita itu..sesungguhnya mukjizat yang agung itu bukanlah sekadar bacaan mata kita semua..tetapi ia juga menjadi bacaan dan panduan buat hati kita...oleh kerana itulah ia menjadi mukjizat yang paling agung sekali..sehinggalah akhirat kelak..

Bayangkan betapa ruginya diri kita yang selalu terlepas untuk berasa kagum dan tunduk dengan kehebatan mukjizat ini =( ..

Ingin 'mengalami' sendiri bagaimanakah agaknya kehebatan mukjizat nabi2 terdahulu ?

Marilah sama2 membaca Al-Quran itu dengan penghayatan yang hakiki =) ..

Sama2 kita muhasabah ^_^ ..insya Allah..

Salam Muharram 1432 =) .. /hihi

' Kerana K___ '

Seorang saudara baru pernah berkata ;

' Mujur saya menemui Islam sebelum menemui orang Islam kerana jika saya menemui orang islam dahulu, pasti saya tidak akan memeluk Islam '

Hakikatnya, perkara ini bukan sahaja berlaku dalam komuniti kita..tetapi juga berlaku kepada seluruh dunia..

Lihat sahaja bagaimana orang2 di luar sana melabel islam dengan segala macam tuduhan dan fitnah..

Lihat sahaja bagaimana mereka menjadikan islam sebagai permainan dan senda-gurau..

Takkan kita ingin melihat sahaja kan ?

Maka, kita pun mula naik darah...mula melemparkan segala makian dan tomahan kepada mereka..

' Islam is the truth..All of you can go to **** '

' Kurang ajar..berani ko maki agama aq ? Ko tgk lah nnt '

Sikap apakah yang sedang kita tunjukkan ini ?

Siapakah agaknya yang sedang menaburkan fitnah dan tuduhan yang tidak betul ?

Mereka yang sedang berada dalam keadaan 'tidak-tahu' itu ataupun kita yang sudah 'tahu' ini ?

Islam mengajar kita untuk bertoleransi dalam berbicara dan berdebat..sentiasa berhikmah dalam memberikan jawapan dan hujah..

Islam tidak memerlukan kita..tetapi kitalah yang memerlukan islam..

Walaupun suatu ajaran itu tidak boleh dinilai dengan hanya melihat pengikutnya..tetapi berapa ramai orang yang boleh berpegang dengan konsep ini ? Apabila hakikatnya pengikut2 ajaran itu sendiri majoritinya bersikap sebaliknya..

Kebanyakan saudara2 baru kita yang baru menganuti islam mengaku betapa mereka tertarik dengan islam setelah mengkaji dan melihat sendiri keagungan Al-Quran dan ajaran2 islam..tetapi tidak ramai yang tertarik hanya dengan melihat orang2 islam sendiri, terutamanya di negara kita sendiri..

Kita sangka kita sedang mempertahankan keagungan dan kesucian islam sedangkan hakikatnya kita sendiri sedang membawa fitnah kepada ad-deen ini =( ..

Islam terfitnah ;

Kerana ku ?

Kerana kau ?

Kerana kamu ?

atau kerana kita ?

K___ yang mana satukah agaknya yang lebih sesuai utk kita gunakan pada saat ini ? Sy lebih berminat kepada K___ yang 'kita' .. kerana hakikatnya 'kita' itu sendiri merangkumi 'ku' , 'kau' , dan 'kamu' ..

Usahlah kita menuding jari kepada orang2 bukan Islam yang menyebarkan segala mcm tuduhan dan dakwaan yang tidak benar tentang islam..salahkanlah diri kita yang tidak berhikmah dalam menyampaikan ajaran tersebut kepada mereka..

Kita seolah-olah sedang menjual dan mempromosi 'sabun Z' , sedangkan diri kita sendiri sedang memakai 'sabun X' di rumah..agak2nya, tertarik tak orang lain nak beli 'sabun Z' tadi ? Sudah tentu tidak..bukan ?

Insya Allah..untuk perkara ini, ana pernah tulis dalam post 'Tatkala Lidah Itu Mula Bermadah'

Apa yang ana cuba untuk bawa dalam post kali ini sesuatu yang lebih parah dan berat..yakni tatkala islam itu terfitnah dalam kalangan kita sendiri..

' Dia join usrah..tetapi perangai .... '

' Dia pakai tudung labuh..tetapi keluar gak dating2 '

' Ah..hipokrit !!! '

' Aq yang x join apa2 nie lagi baek drp dia..apa kes? '

Hakikatnya..dialog2 ini selalu benar kita dengar..terutamanya dalam kalangan anak muda yang sedang mendalami islam..iaitu ketika sedang berada dalam fasa mencari pimpinan, contoh dan teladan yang boleh dipercayai..dan teladan yang ada pula nampaknya telah membawa perspektif yg sebaliknya..

Pertama sekali..post ini dibuat khas buat diri ini dan insan2 lain yang menggelar dirinya sebagai da'ie..tidak ada sebarang pengkhususan dan sebagainya..sekiranya ada pn..khusus-kan lah segala2nya kepada diri ini =( ..

Sedarilah akhi, ukhti..betapa dirimu sentiasa diperhati oleh insan2 sekelilingmu..bukanlah kerana mencari kesalahanmu..tetapi kerana ingin melihat sejauh mana kebenaran jalan yang engkau ikuti itu, agar mereka juga mampu meniti jalan yang sama..

Janganlah disalahkan orang yang memfitnah jalan atau langkah yang engkau ikuti sekiranya diri kita sendiri yang membawa mereka kepada 'fitnah' tersebut =( ..

Janganlah disalahkan mereka jahil atau tidak faham..apabila diri kita sendiri sedang menunjukkan 'kejahilan' dan 'ketidak-fahaman' itu =( ..

Ya Akhi..Ya Ukhti..

Masih tertanya-tanya mengapa ramai yang tidak memilih jalan itu ?

Kerana kita..

Ya..kerana kita..

Masih ingat tatkala awal2 memahami islam sebenar dahulu ? Terasa benar2 semangat ingin memperjuangkan islam..bukan ?

Maka, mulalah kita rajin membaca dan mengkaji kitab2 tarbiyyah..

Apabila mendapat sahaja ilmu al-quran, hadis dan tafsir yang baru..kita akan mula rasa :

'Aku perlu sampaikan benda nie kat orang lain' ..

Ya..benar, hakikatnya..segala apa yang membawa kepada islam wajar utk kita sampaikan kepada orang lain..

Tetapi, acap kali kita terlepas satu fasa yang amat penting setelah mendapat ilmu tersebut, yakni pengaplikasian dan keimanan terhadap ilmu tersebut..kita mudah dalam menyampaikan kepada orang lain..tetapi dalam diam, diri kita sendiri sebenarnya sedang membelakangi ilmu2 tersebut =( ..

Apabila melihat orang lain melakukan kemungkaran, kurang berilmu dan sebagainya..kita menggunakan peluang tersebut untuk 'menonjolkan diri kita' , atau membuatkan diri kita lebih 'superior' di hadapan semua orang..

' Aku tahu..ko pula tak tahu..ko nak tahu hadis atau ayat quran ttg betapa haramnya benda yg ko wat nie ?? '

Mungkin kita tak zahirkan, tetapi hati kita kadang2 terlintas ucapan2 seperti ini..mulalah kita menjadi orang yang banyak memberikan komen terhadap orang lain..sedangkan hadis dan ayat2 quran yang kita berikan itu sendiri kita dustakan =( ..

' Dia ni buruk..yang nie jahat..yang sorang nie perlu kena tarbiyyah lebih nie ' ..

Sehinggalah sampai kepada suatu tahap..apabila kita terdengar sahaja orang lain berkata-kata atau menyampaikan tazkirah ttg suatu yang pernah kita pelajari..dalam tidak sedari kita akan mula berkata-kata dalam hati ;

' Eish..dia nie kena belajar lebih nie..tgk tue, bagi tazkirah pun tak cukup point ' ..

Itulah hal yang banyak berlaku kepada kita pada hari ini..apabila orang lain meminta pandangan atau nasihat kita..cepat sahaja kita mengeluarkan ayat2 al-quran dan hadis yang pernah kita hafal..tetapi bagaimana dengan 'kecepatan' kita dalam beramal dengan ayat2 Allah dan sunnah Rasulullah SAW itu =( ?

Amat rugi..apabila orang lain mendapat manfaat daripada penulisan dan 'kata2' kita..tetapi diri kita sendiri makin bongkak dan berasa bangga dengan ilmu yang kita ada.. kita mengucapkan Alhamdulillah dalam setiap kata2 dan ucapan kita..tetapi dalam senyap, kita sedang menepuk bahu sendiri =( ..

'Fuh...hebat juga aq nie kan..boleh buat orang lain jadi 'insaf' '

Dan sekiranya kita tidak mendapat apa2 penghargaan daripada orang lain, mulalah kita futur dan merasakan perbuatan kita nie sia2..kita mula menuduh orang lain yang tidak pandai berubah, keras hati dan sebagainya..sedangkan hidayah dan petunjuk itu semuanya daripada Allah SWT..dan bukannya kita..

Ya Akhi, ukhti..

Rasulullah SAW, yakni insan yang paling mulia, paling baik dan paling bijak di muka bumi ini sendiri pernah ditolak ajarannya..malah diperlakukan dengan segala mcm perkara yang sekiranya terkena pada diri kita hari ini, sudah tentu lama kita tinggalkan jalan ini..

Maka, apakah yang ingin kita harapkan daripada ajakan itu melainkan keredhaan Allah SWT ? Rasulullah SAW sendiri tidak pernah mengumpat atau memperli orang2 yang membelakangi baginda.. .. bukannya seperti kita yang mudah sahaja muram dan merungut serta menyalahkan orang lain..

" Patutkah kamu menyuruh manusia membuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca kitab Allah, tidakkah kamu berakal ? " (Al-Baqarah 2:44)

" Wahai orang-orang yang beriman ! Mengapa kamu memperkatakan apa yang tidak kamu melakukannya ! . Amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang tidak kamu melakukannya " (As-Saff 61:2-3)

Ayat2 ini seolah-olah menampar diri ini sendiri..

Ya Allah..ampunilah dosa hamba-Mu yang hina ini =( ..

Rakan2 semua..

Marilah kita sama2 membentuk sikap 'allergic' terhadap pujian..kerana hakikatnya hanya Allah SWT sahaja yang layak menerima segala pujian dan penghargaan..janganlah menyandarkan segala perubahan baik yang berlaku kepada orang lain itu ke atas diri kita..kerana hakikatnya diri kita juga sama, sentiasa mengharapkan hidayah dan rahmat daripada Allah SWT...apa yang kita buat hanyalah menunjukkan jalan, yang membuatkan diri mereka bergerak ke arah jalan itu hanyalah Allah SWT..dan bukannya kita..

Perkara ini perlu kita teliti betul2, kerana ramai dalam kalangan kita yang mudah futur kerana tidak tahan dengan ujian yang melanda..lebih2 lagi apabila ujian itu berbentuk tomahan dan makian daripada orang2 yang dekat dengan kita..

Sentiasalah berakhlak baik meskipun dibalas dengan pahit..janganlah kita membawa fitnah lagi kepada ad-deen yang indah ini =( .. sudah tiba masanya utk kita bawa kebenaran pula..

Percayalah..hanya dengan akhlak yang baek itu, suatu hari nnt akan ada insan yang bertanya kepada dirimu ;

' Kebaikan apa yang engkau tunjukkan nie ? Walaupun manusia sekeliling sedang memaki hamun engkau ? '

' Kesabaran apa yang engkau tayangkan nie ? Apabila manusia lain sudah tentu 'burst-out' sekiranya dilayan sedemikian rupa ? '

Maka, pada saat itulah baru kita katakan ; ' inilah Islam ^_^ ' .. Subhanallah..sudah tentu kesannya akan lebih kuat kerana kata2 kita bukan sahaja dipraktikkan dengan lisan, tetapi juga dimanifestasikan dengan amalan dan perbuatan =)

Insya Allah rakan2 semua..mari kita sama2 'Shift Paradigm' kita ye ^_^ ..sesungguhnya islam itu datang sebagai rahmat buat kita semua..janganlah kita sia-siakan rahmat itu atau membalutinya dengan kebatilan..insya Allah..

Wassalam..

ShareThis

Related Posts with Thumbnails