::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Shift_Paradigms #33 : Tatkala Keinsafan Itu Menerjah


.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.


Rasanya pernah tak kita tanya diri kita semua satu persoalan yang mungkin jarang kita tanyakan kepada diri sendiri..

'Apakah agaknya yang telah dicatat oleh para malaikat di dalam buku amalan kita pada hari ini ?'

Ya..rakan2 pembaca semua, apakah agaknya yang telah terukir dengan penuh teliti di dalam buku yang bakal dilihatkan kepada kita tatkala hari pembangkitan itu =( ?

Adakah ianya bakal dipenuhi dengan setiap 'details' ttg amalan2 kebajikan yang kita kerjakan ? Atau sebaliknya =( ?

Sedangkan pada hari ini, pasti ada sahaja perkataan2 buruk yang keluar daripada mulut kita..ada sahaja umpatan dan makian yang kita lakukan..dan ada sahaja dosa2 maksiat yang kita lakukan, sama ada dalam keadaan sedar mahupun tidak..

Hati, mata, telinga dan kaki kita..ke arah manakah telah kita gunakan nikmat2 Allah yang tidak datang dengan bil bayaran bulanan ini ?

Belum lagi dilihat keadaan kita pada beberapa hari, minggu dan bulan yang lalu =(

Diri kita mendambakan syurga Allah SWT..tetapi bertanyalah secara jujur kepada diri kita semua pada saat ini..Layakkah kita =( ?

Layakkah kita memasuki syurga Allah SWT, sedangkan kebanyakkan perkara yang kita buat di dunia ini benar2 jauh daripada amalan ahli2 syurga =( ..

Layakkah kita merasai nikmat keagungan Allah SWT itu, sedangkan pada beberapa minit dan jam yang lalu, kita sedang leka berhibur dan bersuka ria =( ..

Apakah yang sedang kita lakukan rakan2 semua ?

Apa yang sedang kita lakukan dengan kehidupan sementara kita ini =( ?

Di mana bukti kita sebagai hamba kepada Allah Yang Maha Esa ?

Subhanallah..sama2 kita muhasabah akhi/ukhti =( ..

Salam Mahabbah Fillah..

" Tatkala Keinsafan Itu Menerjah "

Kehidupan kita di dunia ini penuh dengan segala macam senario yang berbeza-beza..ada perkara yang membuatkan kita gembira, ada juga yang membuatkan diri kita rebah dalam kesedihan..dan tidak dilupakan, perkara yang membuatkan diri kita 'tersentak' dengan keinsafan..

Ya..tersentak..

Masih ingat tatkala kita berpeluang mendengar ceramah motivasi atau tazkirah di sekolah dan masjid suatu ketika dahulu ? Yang mana selepas ceramah tadi, kita tersedar betapa keadaan diri kita memerlukan perubahan yang serius dan 'intensif'..yakni perubahan ke arah kebaikan..

Atau tatkala kita membaca artikel2 di blog dan laman web islamik tertentu..menonton video di YouTube ataupun mungkin hanya daripada status FB seorang rakan..

Tidak kira bagaimanapun senario yang dialami, setiap satu daripadanya membawa kita kepada konklusi yang sama..


' Aku perlu berubah..Aku perlu bertaubat.. '

Senario yang kita alami itu menjadi 'turning point' yang cukup bermakna buat diri kita, sehinggakan keazaman untuk berubah itu kian membuak-buak..

Kita bertekad untuk meninggalkan perkara2 yang melalaikan kita suatu ketika dahulu..kita mula sedar akan kegelapan kehidupan lampau itu.. sehinggalah tanpa kita sedari, kita mula membuat perancangan yang teliti untuk menjayakan 'Pelan Perubahan' diri kita..

Apa yang pasti..kita tidak ingin kembali kepada kehidupan yang penuh dengan noda dan masalah itu..

Maka, mulalah kita mengorak langkah, menaiki tangga 'keinsafan' dan perubahan itu satu demi satu..kita cuba untuk menukar tingkah laku kita, menukar lagu yang kita dengar, movies yang kita tonton, status FB yang kita taip dan sebagainya..kita juga mula membaca lebih banyak artikel keagamaan, dan ibadah2 yang kita buat juga selalu benar diiringi dengan tangisan air mata keinsafan..

Oh..terasa sangat indah ketika itu..terasa seperti telah menemui sesuatu yang betul2 bermakna..

Namun begitu..selang beberapa hari, minggu dan bulan selepas itu, kita kembali semula kepada keadaan kita yang asal..kembali semula kepada kegelapan yang kita caci dan sesali suatu ketika dahulu..

Tanpa kita sedari, perangai2 yang lama datang kembali, playlist lagu juga nampaknya telah tercampur dengan lagu2 yang kurang bermanfaat untuk kita dengari, begitu juga dengan jenis2 artikel yang kita biasa baca, kesemuanya seolah-olah 'bertukar aura' ..

Kemalasan untuk melakukan perkara yang selalu kita lakukan tatkala dalam keinsafan dulu mula melanda secara perlahan-lahan..satu demi satu..sehinggalah kita 'tersentak' buat kali kedua, tetapi kali ini 'sentakan' itu tidak sama dengan sentakan pertama...sentakan kali ini datang dengan kesedaran betapa diri kita rupa2nya telah kembali kepada keadaan yang lampau..malah, kali ini mungkin lebih teruk =( ..

Kita mula berasa lemah dan sedih..kita seolah-olah telah dilanda sesuatu yang kebiasaannya dipanggil : 'Insaf Ekspres' =( ..

Kronologi ini mungkin agak panjang, tetapi sy percaya tentu rakan2 semua pernah alami senario seperti ini..termasuklah diri ini, malah mungkin lebih kerap daripada rakan2 semua =( .. huhu..

Rakan2 pembaca semua..

' Pelita yang cerah tidak akan kekal cerah tanpa bekalan minyak yang berterusan '

Ya..tidak kira besar manapun api yang kita marakkan, ianya pasti akan terpadam jua sekiranya kehabisan bahan bakar..

Samalah juga dengan Himmah 'Aliyah (Semangat Tinggi) yang kita wujudkan daripada keinsafan tadi..tidak mustahil ianya akan hilang atau merudum begitu sahaja sekiranya tidak ada perkara yang membawa kepada pengekalannya..

Kita tahu dan percaya, betapa iman itu ada pasang dan surutnya..ada turun dan naiknya..masakan syaitan meninggalkan kita semua begitu sahaja selepas mendapat petunjuk dan keinsafan yang selama ini kita cari..sudah tentu tahap godaan dan hasutannya menjadi lebih tinggi daripada biasa..

Setelah kita menyesal kerana mensia-siakan keinsafan yang kita miliki tadi..pasti kita akan cuba untuk mengejar semula perubahan yang baik itu, bukan ? Maka, pada ketika inilah syaitan menghasut dengan lebih kuat..

' Eh..ko nie x malu ke nak jadi baek balik ? Kan lagi seronok jadi macam dulu2 je..x perlu nk berlakon2 insaf plak..ko ni hipokrit ke apa !!? '

Kemudian kita pun berkata kepada diri sendiri..

' Eish..aq tak nak jadi hipokrit..kenalah "be urself", kan ? '

Maka, jadilah kita 'ourself' yang hakikatnya jauh daripada kebenaran..semata-mata kononnya tak nak jadi 'hipokrit' ..

Persoalannya, adakah kita hipokrit sekiranya ingin membuat perubahan pada diri ?

Adakah kita hipokrit sekiranya kita meninggalkan perkara2 buruk dan mula mengejar amalan2 baik ?

Adakah kita hipokrit apabila ingin bertaubat dan kembali ke jalan yang benar, walaupun setelah melakukan dosa kepada Allah SWT ?

Rakan2 semua..

Kalaulah insan yang ingin memasuki syurga itu wajib memiliki sifat maksum seperti para rasul dan nabi yang tidak pernah membuat dosa..maka, sudah tentu tidak ramai dalam kalangan manusia yang mampu mencium baunya..

Maka, Allah SWT telah berfirman di dalam surah Ali-Imran..

" Dan juga orang-orang yang apabila melakukan perbuatan keji, atau menganiaya diri sendiri, mereka segera ingat kepada Allah lalu memohon ampun akan dosa mereka dan sememangnya tidak ada yang mengampunkan dosa-dosa melainkan Allah dan mereka juga tidak meneruskan perbuatan keji yang mereka lakukan itu, sedang mereka mengetahui (akan salah dan akibatnya) " (Ali-Imran 3:135)

Segera ingat kepada Allah..inilah dia formula yang wajar kita paterikan dalam ingatan dan hati kita..


Tidak boleh dinafikan..diri kita sentiasa terdedah kepada dosa dan tarikan maksiat..ditambah lagi dengan iman yang selalu berbolak-balik..kadangkala, secara tidak sedari, kita kembali melakukan perkara yang selama ini cuba kita hindari..maka, cepat2lah kita ingat semula kepada Allah dan memohon ampun kepadanya..tanamkan azam dan tekad yang kita tidak akan mengulangi perbuatan keji itu lagi..

Sekiranya bukan daripada Allah..siapakah lagi yang boleh memberikan kita ampunan dan pertolongan ? Siapakah lagi yang lebih mengenali dan mengetahui aib serta dosa2 kita selain daripada Allah SWT ?

Kadangkala kita berkata kepada diri sendiri..adakah Allah akan mengampuni diri ini, sedangkan sudah terlampau banyak dosa yang kita lakukan kepada-Nya dan sudah berkali-kali kita lupa kepada-Nya ?

Maka, Allah berfirman lagi dalam surah Az-Zumar :

" Katakanlah (wahai Muhammad) : 'Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dia jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani " (Az-Zumar 39:53)

Rakan2 semua,

Who are we and how 'expensive' is our sins in comparison to the Mercy of Allah SWT ?

Hatta sebesar manapun dosa yang pernah kita lakukan kepada-Nya, pasti tidak akan mampu melawan kebesaran sifat Maha Pengampun dan Maha Pengasih-Nya Allah SWT..apa yg penting, kita sentiasa ikhlas untuk bertaubat dan memohon keampunan daripada-Nya..

Ya..Benar ! Janganlah kita pernah berputus asa dengan rahmat Allah SWT ^_^ ..

Tetapi..bagaimana untuk memastikan 'pelita' kita tadi terus bercahaya dengan terang ? Sudah tentulah dengan sentiasa menambah lebih banyak minyak..bukan ?

Memandangkan diri kita sentiasa lupa dan sering jatuh semangat, kita memerlukan 'minyak' yang bertindak sebagai peringatan dan motivasi..maka, tidak ada lagi 'minyak' yang lebih baik berbanding wahyu yang telah Allah turunkan kepada utusan-Nya..yakni kitab Al-Quran..

Al-Quran itulah antara medium yang paling terbaik untuk kita mengingati Allah SWT..mengingatkan kepada diri kita agar sentiasa menjaga tingkah laku dan menjauhi perkara2 yang mungkar..sekiranya kita malas untuk membaca ibrah yang cuba Allah berikan dalam kitab itu, tidak hairanlah diri kita sentiasa kembali kepada kegelapan yang lama..

Namun begitu, membaca al-quran begitu sahaja tanpa sebarang pencerahan dan pendalaman pasti akan berakhir dengan kekosongan..maka, kita memerlukan sesuatu yang boleh memimpin kita untuk mendalami dan merasai kehebatan isi Al-Quran tadi..

Sama ada dengan menyertai usrah / halaqah , ataupun dengan memohon pertolongan rakan2, guru mahupun ustaz/ustazah .. setiap satu daripadanya amat vital demi memastikan kelangsungan bekalan 'minyak' kita tadi..dan yang paling penting sekali, agar semangat tadi tidak disalurkan ke arah yang salah atau kurang betul..

Dan itulah yang kita gelarkan sebagai 'penyucian jiwa' berlandaskan Al-Quran serta As-Sunnah Rasulullah SAW..mendengar dan membaca al-quran sahaja tidak cukup sekiranya tidak diselangi dengan penyucian, ataupun pengamalan isi2 al-quran yang kita baca tadi..

Sedarilah kita betapa para sahabat nabi dahulu bukanlah insan yang sejurus sahaja selepas mengucap kalimah syahadah, terus menjadi seperti 'superman' yang hebat dan tabah menghadapi perjuangan Islam..tetapi mereka semua juga menjalani fasa penyucian di bawah pimpinan Rasulullah SAW..kemudian barulah semangat2 pemuda mereka terpimpin dan disalurkan ke arah yang betul..

Rakan2 pembaca semua..

Insya Allah..

Tatkala Keinsafan Itu Menerjah..

Genggamlah ia..dan janganlah lepaskan ! Kita tidak tahu sama ada Allah akan berikan perkara yang sama pada masa yg akan datang..maka, janganlah disia-siakan petunjuk dan hidayah tadi..sentiasalah kita beringat betapa jalan keinsafan itu hakikatnya tidak diiringi dengan 'karpet merah' dan bunga2 cantik..tetapi, dipenuhi dengan duri2 tajam dan jalan yg sukar..Maka, tidak ada yang mampu menolong kita mengharungi kesusahan tersebut melainkan Allah SWT..kembalilah kepada peringatan-Nya dan sama2lah kita mencari jalan untuk sentiasa mendekatkan diri kepada-Nya..insya Allah..

Jom rakan2.. 'Shift Our Paradigms' ya ^_^

" Sekiranya ingin berbicara dengan Allah, tunaikanlah solat. Jika ingin Allah berbicara dengan kita, maka bacalah al-Quran " .. insya Allah ^_^

Wassalam..

Shift_Paradigms #32 : Usahlah Kita Menipu Lagi =(


Salam Maulidur Rasul 1432 H / 2011 M ^_^

Sekadar entry ringkas buat diri dan rakan2 semua..insya Allah..

Kehadiran baginda menjadi permulaan kepada suatu pengakhiran..

Pengakhiran kepada kerakusan kegelapan jahiliyyah..kepada permulaan kemanisan lorong2 ketakwaan..

Pengakhiran kepada penghambaan diri terhadap manusia..kepada permulaan pengabdian diri terhadap Yang Maha Esa..

Dan Pengakhiran kepada suatu epilog kehidupan bernoda..kepada permulaan jalan2 keimanan..

Hakikatnya, banyak perkara yang sekiranya tidak disebabkan oleh rahmat Allah SWT kepada baginda..sudah tentu kita sendiri pada hari ini masih duduk terkapai-kapai mencari erti sebenar kehidupan yg kian singkat dari hari ke hari..

Alhamdulillah..bersyukur kepada Allah SWT kerana memberi peluang kepada kita untuk mengenali insan yang luar biasa ini..menelusuri sirah2 kehidupannya dan mencontohi setiap akhlak yang ditunjukkan baginda..semuanya tidak lain, demi menjadikan kehidupan kita ini Ta'limul Islam Wal Hikmah..

Saban tahun tarikh yang bermakna ini membawa sesuatu yang benar2 menginsafkan buat kita semua..sambutan yang sarat dengan marhaban, berzanji, sepanduk2 dan selawat menjadi bukti betapa tangisan air mata itu bukanlah atas dasar rindu semata-mata..

Benar..tidak kisah meskipun bahang matahari menyelemuti diri di sore hari, tetap juga perbarisan di padang besar itu tersusun indah dengan sepanduk masing2..Alhamdulillah..

Tetapi rakan2 semua, bagaimana dengan 2 dan 3 minggu lepas ?

Di manakah kita pada ketika itu ?

Apakah pula yang sedang kita lakukan ?

Bagaimana dengan bicara kata kita dengan rakan2 kita yang laen ? Adakah semuanya berkisarkan perjuangan dan peribadi Rasulullah SAW ?

Apakah pula yang sedang kita taip di 'wall' facebook / Twitter dan YM kita pada pagi dan petang itu ? Adakah ianya sama dengan apa yang kita taip pada 15hb Februari ini =( ?

Sesungguhnya persoalan ini juga satu tamparan yg hebat buat diri ini.. mari kita muhasabah sama2 ya akhi/ukhti =(

Rakan2 pembaca semua,

Tidaklah kita mengatakan kita cinta dan minat kepada sesuatu melainkan kecintaan itu sendiri direfleksikan dalam diri kita..

Sebagaimana peminat bola yang berasa bangga dan gembira memakai jersey pasukan kegemarannya di stadium dan padang2 bola, sebangga dan segembira itu jugalah sepatutnya kita melahirkan rasa kecintaan kita kepada Rasulullah SAW, malah lebih daripada itu..kerana bukti kecintaan dan kerinduan kita kepada baginda bukan terletak kepada sorakan dan kata2 kosong sahaja, tetapi lebih kepada usaha gigih kita untuk mencontohi peribadi mulia baginda..

Maka, bertanyalah kepada diri kita semula..adakah kita benar2 mencintai Rasulullah SAW ? Atau ianya sekadar ilusi lidah yang tidak dimanifestasi langsung oleh peribadi dan akhlak kita ?

Tidakkah kita malu mengatakan diri kita sebagai pengikut dan pencinta Rasulullah SAW ? Apabila definisi 'pengikut' itu sendiri seolah-olah tidak difahami oleh sang hati dan akal kita ?

Rakan2 pembaca semua..

Kita tahu betapa seorang penipu ditakrifkan sebagai seseorang yang suka mengatakan sesuatu yang berbeza dengan perkara sebenar..

Mengatakan statement A, tetapi hakikatnya statement B yang benar..

Sekiranya 'statement' A tadi merujuk kepada kata2 cinta kita kepada Rasulullah SAW, dan 'statement' B pula adalah kemalasan kita mencontohi baginda..tidakkah kita tergolong dalam kalangan penipu =( ?

Ya..rakan2 semua, hakikatnya kita penipu =( ..

Kita menipu apabila kita mengatakan kita seorang Muslim dan beriman kepada Rasulullah SAW, sedangkan ibadah dan akhlak yang sewajarnya diterapkan dalam diri seorang Muslim itu jarang sekali kita amalkan =(

Kita juga menipu secara beramai-ramai apabila kita mengaku masyarakat kita adalah masyarakat Islam majoritinya..masyarakat yang selalu bangga dengan ciptaan masjid2 besar.. sedangkan bilangan anak-anak luar nikah pada hari ini dan esok baru sahaja bertambah..apatah lagi 9 bulan dari sekarang =( .. Apa yang kita tahu hanya menggelengkan kepala dan menuduh ramai pihak, tetapi jarang sekali kita menuduh diri kita sendiri yang mengaku diri sebagai saudara antara satu sama lain..

Oh..usahlah kita menipu lagi =( ..

Berapa lama lagikah agaknya kita perlukan sebelum kita mampu untuk keluar dari kepompong penipuan ini ?

Berapa ramai lagikah anak2 kita yang perlu rosak kehormatan dan maruahnya sebelum kita sedar kepentingan untuk menjadi seorang yang 'benar' ?

Dan berapa kali 'Maulidur Rasul' lagikah diperlukan sebelum kecintaan kita kepada Rasulullah SAW itu secara realitinya bukan hanya pada sepanduk dan barisan2 panjang =( ?

Rakan2 semua..

Belum tibakah masanya untuk kita membuang penipuan2 ini dan menggantikannya dengan kebenaran hakiki ?

Belum tibakah masanya untuk kita bangun daripada buaian mimpi yang tidak henti membelai jiwa kita yang sedang 'kacau' itu ?

Belum tibakah masanya wahai saudara2ku =( ?

Mengakulah betapa diri kita tidak tenang hidup dalam 'penipuan2' ini..maka, tidakkah kita ingin melakukan sesuatu tentangnya ?

Sesungguhnya tidak ada penipuan di dunia ini yang lebih buruk daripada menipu diri sendiri...usahlah kita sibuk mencari kesalahan dan aib orang lain apabila diri kita sendiri sedang hidup dalam penipuan yang nyata..'dihiasi' dan disembunyikan, sehingga yang menipu itu sendiri tertipu dengan penipuan yang dibuatnya..

Rakan2 pembaca semua,

" Dan tidaklah Kami mengutuskan engkau (wahai Muhammad), melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam " (Al-Anbiya 21:107)

Tidaklah insan yang bernama Muhammad Ibn Abdullah itu berjalan di muka bumi ini suatu ketika dahulu melainkan bergerak bersama-samanya 1001 hikmah dan petunjuk bagi seluruh alam..

Meskipun sirah2 dan kisah2 kehidupan baginda itu tertakluk kepada beberapa 'period' masa yang tertentu, tetapi pengajaran dan ibrahnya masih kekal 'timeless' dari dahulu sehinggalah saat ini..

Berapa ramai manusia yang telah tersentuh hatinya mendengar kisah baginda yang betul2 sabar menghadapi orang2 Quraisy..walaupun yang diterima baginda itu adalah seburuk-buruk benda yang boleh mereka berikan, tetap juga baginda balas dengan sebaik-sebaik balasan..

Begitu juga dengan kisah kesabaran baginda ketika berdakwah di bumi Thaif..berkat kemaafan yang diberikan baginda kepada mereka, bumi Thaif kini merupakan antara tempat yang penuh dengan bunga2 yang cantik, dan penduduknya pula majoritinya Muslim..Subhanallah..

Lihatlah manusia2 yg ada di dunia ini..adakah lagi yang lebih layak untuk kita jadikan contoh dan teladan utama selain daripada baginda ? Adakah lagi yang lebih baik peribadi akhlaknya daripada insan yang digelar Al-Amin ini ?

Tetapi...mengapa kita masih tidak berminat untuk mencontohi langkah2 dan jalan baginda ? Kenapa kita lebih suka menentukan segala-galanya mengikut hawa nafsu sendiri ?

Bukankah kita mengaku betapa diri kita hanyalah hamba yang lemah dan perlukan petunjuk ? Maka, mengapa tidak kita ikuti juga petunjuk itu, meskipun sudah berkali-kali ianya dipersembahkan kepada kita =( ?

Ketahuilah rakan2 betapa sesungguhnya ketika Michael H. Hart membuat 'The 100 : A Ranking of the Most Influential Persons in History" , tidak ada seorang Muslim pun yang berdiri di sebelahnya sambil menghunuskn pedang, shotgun mahupun 'AK-47', yakni dengan tujuan memaksa Michael menulis Rasulullah SAW sebagai insan yang paling layak menduduki tempat pertama..

Sedangkan seorang bukan Muslim sendiri berasa kagum dengan peribadi Rasulullah SAW, tidakkah kita yang mengaku baginda sebagai Nabi kita ini berasa malu dengan keadaan kita yang sering membelakangi sejarah dan sirah2 baginda =( ?

Sudah berapa kalikah agaknya kita menipu diri sendiri ?

Dan yang paling penting sekali, sudah berapa ramaikah agaknya orang yang mungkin terikut-ikut dengan penipuan yang kita bawa =( ?

Rakan2 semua..

Insya Allah..bersempena dengan tarikh yang penuh bermakna ini, apa kata kita sama2 membuang 'Paradigm' yang penuh dengan penipuan itu..menggantikannya dengan sesuatu yang benar lagi membenarkan ^_^ .. kalau bukan pada saat dan ketika ini, berapa lama lagi perlu kita tunggu dan tangguhkan ?

Di sebalik kecintaan itu..

Di sebalik keriduan yang hakiki itu..

Dan Di sebalik kata2 yang penuh semangat itu..

Selangilah semuanya dengan amalan dan ketakwaan kita kepada Allah SWT serta pengamalan al-hikmah Rasulullah SAW..Insya Allah, mudah2an kita semua sentiasa berusaha untuk menjadikan baginda sebagai Qudwah utama kita dalam mengharungi hidup yang penuh dengan jerat2 'penipuan' ini =)

Mari rakan2 semua..kita ' Shift Our Paradigms '

We Love U Ya Rasulullah ^_^

" Katakanlah (wahai Muhammad) : 'Jika benar kamu mengasihi Allah, maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani' " (Ali-Imran 3:31)

Salam Maulidur Rasul..Wassalam =)

Shift_Paradigms #31 : Perkongsian Buat Teman =)

' Sesungguhnya orang-orang beriman itu bersaudara...' (Al-Hujurat :10)

Salam Ukhuwah Fillah ^_^ ..

Insya Allah, artikel ataupun post kali ini khusus dibuat untuk rakan2 yang akan ke overseas x lama lagi, juga tidak dilupakan buat rakan2 laen yang sedang menuntut ilmu, x kisah walau di mana pun korng suma berada buat masa ini ^_^ ..

Post ini juga bukanlah berbentuk nasihat mahupun pesanan..tetapi cukuplah sekadar perkongsian pengalaman dan cerita.. pertama sekali, minta maaf la ek klu penggunaan bahasa dalam post nie bunyinya agak 'formal' sedikit..mmg bahasa blog..huhu..insya Allah akn try buat se-tidak-formal yang blh..

Alhamdulillah..setelah bertahun-tahun study..dari sekolah rendah smpailah sekolah menengah..rasa macam x percaya plak kan akhirnya berjaya jg utk menjejak kaki ke negara orang ? X ramai yang berpeluang utk melihat dunia luar mcm kwn2 semua, apatah lagi utk menimba ilmu yang kebanyakannya tidak ada di Malaysia...maka, banyakkanlah bersyukur kepada Allah SWT kerana kwn2 dipilih untuk merasai pengalaman yg berharga itu =)

Rakan2 semua,

Kita tahu dan yakin betapa setiap ciptaan Allah SWT di muka bumi ini dihasilkan dengan satu 'ukuran' yang hakikatnya tidak akan berubah..setiap satunya dicipta dengan cukup indah dan teliti, menjadi bukti betapa Allah SWT tidak pernah terlepas pandang hatta sekecil-kecil 'details' dlm penciptaannya..

Walaupun hanya daripada makhluk sekecil nyamuk, terdapat pelbagai ibrah dan pengajaran yang kita boleh ambil daripadanya..menjadi tanda betapa Allah SWT tidak bermain-main dalam menentukan keadaan ciptaannya..contoh yang paling mudah, di dalam badan seekor nyamuk itu pasti akan mengandungi satu jenis 'chemical' yang bertindak sebagai 'anti-coagulant', yakni sesuatu yang agak vital untuk melancarkan proses 'menyuntik' mangsanya..sekiranya 'chemical' ini tidak wujud, sudah tentu produk2 membunuh nyamuk seperti Ridsect dan Shieldtox tidak akan dihasilkan manusia..

Begitu juga dengan penentuan jarak antara bumi dengan matahari, yang mana sekiranya dekat mahupun jauh hatta beberapa cm sahaja daripada matahari sudah cukup untuk menghancurkan seluruh hidupan bumi..

Hakikatnya rakan2 semua, Allah SWT tidak pernah bermain dadu dalam menentukan sesuatu =) ..

Kenapa sy bwkkan sumting seperti ini ?

Supaya kita semua boleh nampak betapa takdir2 dan penentuan yang Allah SWT buat terhadap manusia itu juga bukanlah main-main, suka2 ataupun random...realitinya, setiap apa yang Allah tentukan itu pasti tersirat sesuatu hikmah, ibrah dan sebab yang benar2 besar..

Begitu jugalah dengan 'di-pilihnya' rakan2 semua untuk menuntut ilmu di luar negara..sy x tulis 'ter-pilih' kerana penentuan yang telah Allah SWT buat rakan2 semua adalah sesuatu yang sudah di dalam perancangan-Nya..maka, manakan mungkin sesuatu itu berlaku secara tiba2 atau kerana 'luck' dan sebagainya ?

Sy masih ingat ketika di INTEC (Preparatory Program) sebelum fly ke Russia dlu..time tue ada khabar angin yang mengatakan kami semua sudah pun ditentukan universiti masing2..mendapat khabar angin nie sumting yang agak berat buat kami semua, kerana walaupun kami menulis universiti ini atau itu sebagai pilihan pertama, boleh jadi pilihan yang ketiga itu menjadi tempat menghabiskan 6 tahun yg seterusnya..dan perkara ini btul2 terjadi, ada sesetengah rakan yang mendapat universiti yang diletakkannya di pilihan ketiga, ada pula yang dapat pilihan kedua, tidak dilupakan juga yang mendapat pilihan pertama masing2..

Tidak ada sebarang spesifikasi dalam pemilihan universiti2 tersebut, kerana apa yang penting, kuota2 students untuk universiti tertentu perlu dipenuhi..maka, saya pn 'terkandas'-lah di bumi moscow nie..a place yang dikatakan, ' nie mesti korang ada buat byk dosa nie kan, sampai kena hantar kat sini ' .. huhu..

Tetapi sy masih ingat lagi kata2 lecturer biology masa kat INTEC dlu..

' Ada SEBAB Allah letakkan kamu kat U ini dan U itu ' .. dan kata2 ini masih terngiang-ngiang dlm kepala sy sehinggalah hari ini..

' Apalah agaknya yang aku akan dapat kat moscow nie ? ' .. belum ditambah lagi dengan suara2 yang mengatakan betapa decision yang kitaorng buat utk belajar di Russia nie sememangnya satu decision yg bakal disesali..

Hari demi hari, kebenaran kata suara2 itu mula bermanifestasi..awal2 bulan berada di bumi Moscow..sy mula rasa betapa parahnya menjadi student medic di sini..dengan kelengkapan pembelajaran yang kurang lengkap berbanding universiti2 lain sememangnya sedikit sebanyak menyebabkan kebanyakan kami mula mempersoalkan tindakan kerajaan meletakkan students kt sni..belum lagi diceritakan tentang orang2 kt sni yang rata2 tidak tahu berbahasa English...maka, berbekalkan 6 bulan Russian Language kat INTEC dulu, berbelit-belitlah lidah tatkala ingin bercakap dengan mereka..

' How do u live in such an 'Alien' country ? ' .. satu soalan yang pernah diajukan seorang Teacher yang amat diri ini hormati..dan soalan ini ditanya ketika sy sempat melawatnya di MRSM masa summer dlu..apa yang sy boleh balas hanyalah senyuman ^_^ ..

Tiap2 hari pasti ada sahaja perkara buruk yang berlaku..faham2 sahajalah kalau budak belasan tahun yang tidak pernah sampai di negara orang, semuanya dibuat tanpa berfikir panjang..tidak hairanlah sekiranya ada ramai antara kami yang mula 'fed-up' dan hampir berputus asa..

.. ' Ada sebab Allah letakkan kamu kat U ini dan U itu ' ..

Kata2 itu berulang lagi..kali ini disusuli dengan tanda tanya..

' Apakah agaknya sebab Allah letakkan aq kt sni ? '

Dan di sinilah bermulanya 'point' sebenar yang ingin sy kongsikan dengan rakan2 semua..walaupun mungkin tempat dan situasi kita berbeza..sy yakin suatu hari nanti persoalan ini pasti timbul di pemikiran rakan2 semua..

' Kenapa sini ? '

' Apa yang ada ? '

' Apa yang Allah cuba tunjukkan ? '

Sy cuba mencari jawapannya dengan bertanyakan seorang brother..

*Dialog mungkin berbeza..cuma diubah-suai agar mudah difahami..

' Abg..kenapa amik russia ? x menyesal ke ? '

' =) '

' ..... ? '

' Abg akui..awal2 dlu, abg anggap keputusan utk belajar di Russia nie sumting yang paling buruk abg pernah buat.. '

' Alamak..habislah (dalam hati) '

' Tetapi pada saat ini, abg berani akui betapa takdir Allah yang meletakkan abg di bumi moscow nie lah antara takdir yang paling hebat dan paling baek abg pernah dapat..'

Subhanallah..bagaimana pula sesuatu yang paling buruk itu tiba2 menjadi sesuatu yang paling baik ?

' Barang siapa yang Allah inginkan kebaikan baginya, maka Allah akan berikannya kefahaman dalam ad-deen (agamanya) ' (Hadis Riwayat Ahmad)


' .. dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang Mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. ' (Al-Baqarah 2:216)

Membaca ayat Quran ini semasa di sekolah dahulu, umpama membaca buku ilmu...kehebatannya hanya digunakan untuk memujuk diri yang sedang sedih..tetapi apabila mula merasakan ayat ini seolah-olah sedang merujuk secara 'direct' dan spesifik kepada keadaan diri ini sendiri..auranya tiba2 bertukar kepada sesuatu yang lebih hebat..

Diri ini cuba untuk join beberapa siri Halaqah..dan setiap perjumpaan itu akan berakhir dengan sesuatu yang sangat menyentuh hati..rasanya diri ini jarang membaca al-Quran dengan tadabbur (mendalami) terjemahannya sekali, tetapi kali ini setiap kali lembaran baru dibuka setiap minggu..pasti ada satu pencerahan dan pengisian yang membuat diri ini benar2 rasa menyesal kerana tidak mengetahuinya sejak dari dulu lagi =( ..

Betapa ruginya diri ini yang membaca al-quran sepintas lalu tanpa sebarang pendalaman terhadap terjemahannya..

Betapa ruginya diri ini yang pernah membiarkan al-quran itu tersusun di atas rak almari tanpa dibuka kecuali untuk rujukan2 tertentu..

Dan betapa ruginya diri ini yang menghabiskan masa berbelas-belas tahun tanpa pernah betul2 mendalami ayat2 Allah yang serba indah dan teliti itu..

Memikirkan keadaan lampau itu pada saat ini sahaja sudah cukup untuk membuatkan diri ini rasa beruntung kerana mendapat nikmat yang sangat hebat itu..Allah boleh sahaja menahan petunjuk itu sehingga tua nanti, tetapi betapa Pemurah-Nya Allah SWT, diberikan jua dlm usia muda ini..

Oleh sebab itulah, melihat keadaan kita pada hari ini yang selalu membelakangi al-Quran membuatkan diri ini sedih..kerana sy x nak orang lain jadi macam sy yang dlu..walaupun orang mungkin nampak macam xda apa2 masalah..tetapi sy tahu, berbelas-belas tahun hidup yang tidak ditarbiyyah itu penuh dengan segala macam noda dan masalah..

Sy x nk orang buat al-quran tue mcm apa yg sy prnh buat dlu..Sy x nk al-quran itu digunakan hanya sebagai dalil2 untuk menyokong sesuatu 'statement'..Sy x nk..Sy x nk =( .. Sy mengulang banyak perkara ttg kembali kepada al-Quran dlm post2 sebelum ini..kerana sy x nk orng jadi mcm sy..klu boleh, biarlah kita sama2 sedar dengan nikmat Allah yg Maha Hebat ini..

Rakan2 semua..

Sy merayu..

Jangan jadi seperti sy yg lama tue ya =( .. kalau rakan2 semua sedang menikmati kemanisan al-Quran itu..teruskanlah berpegang kepadanya..kerana kekuatan kita tidak lain terletak hanya kepada hubungan kita dengan Al-Quran..klu tidak kerananya, sudah lama kita ramai2 hanyut..

Sy memilih 'Shift Our Paradigms' sebagai nama blog ini, kerana hakikatnya paradigms yang sy pegang dahulu banyak yang tidak betul..berbekalkan dengan apa yg pernah dikongsi oleh brothers, sisters dan kawan2 laen, sy mewujudkan perkataan 'Together..' , kerana klu boleh, biarlah kita semua 'shift paradigms' yang mungkin kurang btul itu bersama-sama..insya Allah =) ..

Rakan2 semua..

Tak boleh dinafikan..satu demi satu 'Puzzle' kehidupan di bumi moscow ini tersusun dengan sendirinya..sehinggalah pada saat ini, 'puzzle2' itu masih lagi mencari cebisan-nya yang hilang..

Sy boleh sahaja meletakkan mimpi untuk belajar di UK, Jepun, German, Korea atau tempat2 laen, tetapi adakah perkara yang sama akan sy dapat sekiranya berada di sana ?

Sekiranya tidak diletakkan di Moscow ini, kemungkinan besar sy tidak akan bertemu dengan ramai rakan2 serta brothers yang hebat2 semuanya..mungkin sy x mengenali apa itu tarbiyyah, apa itu maratib amal, baitul-muslim dan sebagainya..

Betapa cantiknya perancangan Allah SWT..kini, barulah diri ini memahami kata2 brother dan lecturer biology tadi, betapa setiap perkara itu tidak akan berlaku tanpa terselit sesuatu yang berhikmah buat kita semua..

Rakan2 semua..

Insya Allah, selepas ini akan ada antara kita yang bakal fly ke luar negara..khusus buat rakan2 yang akan ke AUS / NZ .. tidak ada kata2 terbaek yang diri ini boleh bagi melainkan hanya satu ;

Marilah sama2 kita perbetulkan niat kita =)

' Sesungguhnya amal perbuatan itu disertai niat dan setiap orang mendapat balasan amal sesuai dengan niatnya. Barangsiapa yang berhijrah hanya kerana Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya itu menuju Allah dan Rasul-Nya. Barangsiapa hijrahnya kerana dunia yang ia harapkan atau kerana wanita yang ingin dinikahi, maka hijrahnya itu menuju yang ia inginkan ' (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Sememangnya tidak ada niat yang lebih murni dan suci melainkan hanya kerana Allah SWT..sentiasa berusaha mendapatkan ijazah Engineering itu semata-mata kerana Allah..menggunakannya kelak di jalan yang membawa diri dan manusia lain ke jalan Allah SWT..inilah dia niat yang wajar kita pasang dalam diri kita semua =)

Sy tahu rakan2 semua excited sebagaimana excited-nya sy time nk fly awal2 dlu...tp di sebalik kegirangan itu, biarlah kita selitkan sesuatu yang bermakna dalam niat kita semua, kerana perjalanan yang bakal ditempuhi rakan2 semua bukanlah perjalanan yang kecil..perjalanan inilah yang bakal mematangkan diri rakan2 semua..perjalanan inilah juga yang akan membentuk dan mencorak cara hidup rakan2 pada masa yang akan datang..

Walaupun mungkin kita berada di dunia yang sy kira berbeza, tp ketahuilah rakan2 semua betapa ikhwah dan akhwat di bumi Russia ini sentiasa mendoakan kebahagiaan kalian..tidak kira di mana pun kalian berada, kita semua hakikatnya bersaudara...tidaklah sy menulis post ini hanya atas dasar kasih dan sayangnya saya kepada antum / antunna semua .. tetapi, tertekannya butang 'publish post' itu hakikatnya atas ikatan persaudaraan kita semua =) .. biarlah ikatan itu kian erat, dan janganlah biarkannya terlerai ya akhi / ukhti..

Insya Allah, sekiranya umur panjang, mudah2an kita semua diketemukan dalam keadaan lengkap dengan ijazah masing2, lengkap dengan tarbiyyah yang berjaya diambil dari bumi luar itu, dan lengkap dengan semangat ingin membangkitkan islam dalam diri masing2..

Marilah rakan2 semua, kita sama2 membentuk 'Individu Muslim' yang sejati ya..tinggalkanlah apa2 perkara yang mungkin membawa kita ke arah kebatilan, dan sama2 lah kita mencari kefahaman ad-deen di bumi yang luas ini =) .. sesungguhnya, pemuda2 seperti kita-lah yang amat diperlukan untuk menjadi penerus delegasi Muhammad Al-Fateh, Salahuddin, Aishah mahupun Siti Khadijah ^_^ ..

Seperti kata2 seorang ustaz ; ' Ada sebab kalian semua dilahirkan pada zaman yang serba moden ini dan bukannya pada zaman firaun, kaum a'ad, samud dan sebagainya.. '

Apakah agaknya sebab itu rakan2 sekalian ? Insya Allah..Itulah sesuatu yang perlu kita terokai sendiri dalam perjalanan kita menuntut ilmu di bumi-Nya ini..

Sebelum sy akhiri post ini..sy ingin mengucapkan ' good luck' , bittaufiq wannajah buat semua rakan2 yang bakal ke overseas, terutamanya yang akan ke AUS / NZ , tidak dilupakan juga buat rakan2 semua yang sedang berusaha menuntut seberapa banyak ilmu pada saat ini =) .. Sy doakan semoga rakan2 semua sentiasa cemerlang dan berjaya dalam apa jua yang diperjuangkan..insya Allah..Mudah2an kita semua sentiasa dijadikan Allah sebagai hamba2-Nya yang celik..

Jom rakan2 semua...' Shift Our Paradigms ' ^_^

' Ukhuwah itu bukan terletak pada pertemuan..Bukan pada manisnya ucapan di bibir..Tapi terletak pada ingatan seseorang terhadap teman dalam doanya ' (Imam Al-Ghazali) ^_^

Wassalam..


Shift_Paradigms #30 : Lebuh Raya Kehidupan

"Dan janganlah kamu berasa lemah, dan janganlah kamu bersedih, padahal kamulah orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman" (3:139) - kenangan Berlin & Hamburg, Germany 2011

..:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::..

Bayangkan diri kita sebagai seorang pekerja pejabat..

Pagi itu..jam tepat menunjukkan 07.30 pagi..hanya ada 30 minit sahaja lagi sebelum hari itu bakal menjadi hari yang paling 'depressing' dalam bulan ini..apa tidaknya, sudah hampir sebulan lebih kita mempertahankan title 'on-time worker', tidak pernah lewat datang ke pejabat hatta sehari, dan 'punch-card' kita menjadi bukti kepada segala-galanya..

Tetapi, nampaknya kelewatan hari itu bakal mengubah segala-galanya..

' Habislah..habislah..confirm punch-card ada tulisan merah hari nie =( '

Maka, segeralah kita bergegas memandu kereta kita tanpa mengambil sarapan pada pagi itu..

Ketika memandu..kita pun tiba di salah sebuah junction yang berlampu isyarat..pada pagi itu, tidak kelihatan walau satu kenderaan pun di jalan raya kecuali kereta yang kita pandu..

Hijau..

Kuning..

Merah !!!

' Alamak..kena stop la plak..bukannya ada kenderaan lain pun '

Maka, perlahan-lahan kita berhentikan kereta..sehinggalah lampu isyarat bertukar hijau semula..

Satu persoalan..

Kenapa tak langgar je lampu isyarat tadi ? bukannya ada kenderaan laen pun..

'Eh..mana boleh, kalau tak da orang pun..silap2 haribulan polis nampak..terpaksalah melayang lagi duit =( '

Tapi kan dah lewat nak pergi kerja..sepatutnya tadi time keluar dari rumah..pandu je 120 km/h..buat tak nampak je sign board 'speed-limit 70km/h' tue..

'Huhu..kalau accident macam mana ? Bahaya pandu laju2 nie..ingatlah orang yang tersayang =)'

Benar..ingatlah orang yang tersayang =)

Alhamdulillah..kita masih mampu menjadi pemandu yang berhemah..walaupun dalam keadaan tertekan atau 'rushing', kita tidak pernah terlupa akan peraturan jalan raya..tidak pernah terlupa untuk berhenti tatkala lampu merah menyala, dan tidak pernah terlupa untuk sentiasa mengawal kelajuan kereta yang kita pandu..

Kesemuanya atas satu perkara, kerana kita ingin selamat tiba di destinasi yang dituju..tanpa sebarang tiket saman, tanpa sebarang kehilangan anggota badan =)

Tetapi..bagaimana dengan kereta yang satu itu ?

' Kereta yang satu itu ? '

' Ya..kereta yang satu itu.. '

Kenapa kereta yang satu ini dipandu tanpa sebarang langkah-langkah keselamatan ?

Kenapa kereta yang satu ini dipandu tanpa sebarang had laju ?

Dan kenapa kereta yang dimiliki semua orang ini selalu benar terlibat dalam kemalangan jalan raya =( ?

' Nie kereta yang mana pula nie ? '

Kereta mana lagi kalau bukan kereta 'kehidupan' kita =( ..

Kereta yang selalu sangat kita lupa untuk 'service' dan 'modified' ..

Kereta yang selalu sahaja dibiarkan bergerak tanpa diambil kisah kondisi semasanya..

Apa yang kita tahu..kereta nie lah satu-satunya yang kita ada, dan tidak akan ada kereta yang mampu menggantikannya apabila suda tiada nanti..

Lebuh raya buat kereta ini pula ibarat episod-episod hidup kita di dunia ini..penuh dengan segala macam tribulasi dan peraturan..sekiranya tidak dilalui dengan langkah-langkah keselamatan yang betul, tidak hairanlah kereta kita selalu terlanggar 'tiang' dan 'penghadang jalan' , lantas kita terdampar sendirian, mencari kalau2 ada yang mampu 'membaiki' kereta tadi..

Insya Allah..kita semua inginkan agar kereta ini mampu membawa kita ke destinasi akhir kita, yakni Syurga Allah SWT..tetapi pernah tak kita tertanya-tanya kalau kereta tadi sudah cukup kuat untuk sampai ke destinasi tadi ?

Ketika berada di 'Lebuh Raya Kehidupan' , kenapa kita tidak pernah takut untuk melanggar lampu isyarat merah yang telah Allah tetapkan ?

Bagaimana dengan 'kelajuan' yang telah ditetapkan ? Kenapa kita juga yang suka melampaui batas dalam mengawalnya ?

Kita takut dengan polis dan JKR dunia .. tetapi kenapa kita tidak pernah risau dengan polis-polis (malaikat) yang telah Allah tugaskan untuk mencatat segala-galanya, malah pemerhatian mereka ternyata lebih 'strict', 'tepat' dan menyeluruh..

Adakah kita lebih takut kepada peraturan2 manusia melebihi peraturan2 Allah =( ? Allahu A'lam..

Apa yang penting, kereta kehidupan kita ini perlu pembaikian dan 'service' dengan segera..kelewatan dalam melaksanakannya ditakuti bakal membawa kepada impak yang lebih teruk pada masa akan datang..

Cuma persoalannya..bagaimana ?

Insya Allah, rakan2 semua..sebuah kereta yang mantap perlulah dilengkapi dengan 'engine' yang bukan sahaja terbaik, tetapi mampu bertahan lama hatta sudah digunakan dengan kerap tanpa henti..kerana engine itu tidak lain merujuk kepada 'hati' kita semua..

Maka, tidak ada 'engine' yang lebih baik dan mantap melainkan engine yang 'piston-nya' diperbuat daripada material
'iman dan takwa'

Usahlah dicari 'engine' palsu yang dijual di 'kedai2' kenderaan lain..kerana tidak ada 'engine' yang lebih baik melainkan 'engine versi iman dan takwa' ini..

Engine yang baik pula tidak akan mampu bekerja tanpa bekalan minyak yang consistent, bersih dan terbaik..

Pemilihan minyak yang kurang baik sudah pasti bakal membawa masalah kepada engine dan seterusnya memberi impak negatif kepada keseluruhan 'performance' kereta kehidupan kita..

Maka, berhati-hatilah dalam memilih minyak, kerana kesilapan dalam memilihnya bakal membawa kepada 'result' yang kurang cemerlang, malah kadangkala 'fatal' buat kereta kita semua..

Sememangnya tidak boleh dinafikan, tidak ada minyak yang lebih hebat di dunia ini melainkan minyak yang telah di-'recommend' sendiri oleh ramai veteran terdahulu, malah telah terbukti berkesan untuk membawa kita ke destinasi yang ingin dituju tadi..

Itulah dia minyak ' Al-Quran ' ^_^ ..

Minyak inilah yang bakal memberikan 'Boost' terbaik buat kereta kehidupan kita..

Bukan itu sahaja, minyak ini juga 'special' daripada minyak2 lain yang ada di pasaran, kerana minyak ini bukan sahaja bakal memberikan 'power' dan kekuatan yang kita inginkan, ia turut membersihkan 'valve & piston' engine kita daripada kotoran yang menjijikkan..sekaligus, mencantikkan lagi material 'iman dan takwa' tadi =)

Minyak ini juga dikatakan mampu mewujudkan satu 'barrier' yang menghalang kotoran2 daripada terus melekat, dengan syarat minyak ini tidak pernah putus bekalannya..insya Allah =)

Rakan2 pembaca semua..Salam Mahabbah Fillah ^_^..

Huhu,,Minta maaf ek kalau perumpamaan dan analogi yang cuba dibawa dalam post ini agak teknikal atau sukar untuk difahami...hakikatnya, apa yang ana cuba bawakan hanyalah satu pertanyaan mudah ;

Adakah kita semua telah bersedia dalam segenap aspek untuk menempuh kehidupan ini dengan harapan, pengakhirannya bakal membawa kita ke syurga Allah SWT ?

Menjadikannya kelihatan sedikit menarik, maka ana pn bawakkan analogi kereta kehidupan tadi..kerana kita semua akui, betapa sebuah kereta yang tidak dilengkapi dengan kondisi 'parts' yang cukup baik seperti engine dan minyak tadi, sudah tentu akan gagal membawa pemandunya ke destinasi yang ingin dituju..apatah lagi sekiranya lebuh raya ke destinasi tersebut penuh dengan liku2, bukit, lumpur dan duri2 yang tajam..

Cuma persoalannya pada masa ini, 'engine' (hati) brand apakah yang sedang kita gunakan ? Adakah materialnya disaluti dengan iman dan takwa ? Atau masih kotor dihinggapi jahiliyyah2 moden yang kian menghakis keteguhan 'engine' tadi ?

Bagaimana pula dengan minyak yang kita gunakan untuk memenuhi keperluan 'engine' (hati) tersebut ? Adakah minyak tadi cukup bagus dan bersih buat 'engine' kita ? Adakah ianya bakal menguatkan lagi kondisi 'engine' tadi atau merosakkannya ?

Kesemua persoalan ini bunyinya agak 'engineering' dan 'teknikal', lebih2 lagi apabila ianya datang daripada seorang pelajar medik .. tetapi sekiranya diimplimentasikan dalam kehidupan kita yang turut bergantung kepada hati dan peringatan yang berterusan..rasanya banyak juga yang boleh ditadabbur daripadanya..

Apa tidaknya, hampir tiap-tiap hari kita menggunakan kenderaan untuk menuju destinasi tertentu..tentu amat baik sekiranya kita mampu mengambil beberapa 'point' kehidupan daripada alat ciptaan manusia yang diilhamkan Allah itu..

Setiap ciptaan itu mempunyai keperluannya masing2..sesuatu yang sekiranya tidak wujud atau kurang, sudah tentu bakal membawa kesan yang kurang baik kepada ciptaan tadi..

Kereta itu memerlukan engine yang mantap untuk bergerak di jalan raya, sebagaimana manusia yang memerlukan hati bersih dan teguh dalam menghadapi liku2 kehidupan..

Kereta itu juga memerlukan bekalan minyak yang berterusan untuk terus berfungsi dengan baik, sebagaimana manusia yang memerlukan peringatan dan panduan daripada Al-Quran secara berterusan..tidak lain, semata-mata untuk terus menjadi hamba yang beriman kepada Allah SWT..

" Maha berkat Tuhan yang menurunkan Al-Furqan (Al-Quran) kepada hamba-Nya (Muhammad), untuk menjadi peringatan dan amaran bagi seluruh penduduk alam " (Al-Furqan 25:1)

Manusia itu dilahirkan dengan fitrah sebagai seorang 'insan' , yang datangnya daripada perkataan 'nasiyyah' (forgetfulness), membawa maksud lupa atau pelupa..

Manusia itu seringkali melupakan tanggungjawabnya sebagai seorang manusia..

Lupa akan kewajipan dan keutamaan dirinya untuk sentiasa mengamalkan akhlak2 islam..

Lupa akan kewujudan Allah SWT yang Maha Melihat segala apa yang dikerjakannya..

Lupa dan terus lupa..itulah fitrah kita sebagai seorang manusia =( ..

Ya Akhi / Ukhti ..

Kita semua tahu betapa Allah tidak menurunkan sesuatu kekurangan tanpa penambahan ataupun solusi kepada kekurangan tadi..Maka, atas kekurangan yang diberikan kepada kita ini, Allah turunkan Al-Quran sebagai aset utama dalam mengatasi masalah lupa manusia..

Oleh sebab itulah, sekiranya kita membaca Al-Quran, terdapat beberapa pengulangan terhadap peringatan dan arahan yang diselitkan..sebagai contoh, berkenaan dengan peringatan untuk sentiasa sabar dan mengerjakan kebajikan..pengulangan2 tadi tidak lain tidak bukan merujuk kepada peringatan yang sentiasa manusia lupa untuk amalkan dalam kehidupan seharian, iaitu sabar dan berbuat baik..

Tidak boleh dinafikan..kekerapan pengulangan sesuatu peringatan itu bergantung kepada tahap kelupaan manusia kepada peringatan tersebut...maka, bagaimanakah agaknya kita akan terus beringat untuk sabar dan berbuat baik sekiranya Al-Quran itu sendiri tidak disentuh oleh kita ? Apatah lagi membacanya..

Hakikatnya, Al-Quran itu bertindak untuk 'memanusiakan manusia'

Sekiranya ingin memohon bantuan nasihat dan panduan, mengapakah manusia dahulu yang kita cari ? Mengapa kita tidak terus berbicara dengan Allah menerusi solat,doa dan al-Quran kita ?

Lupa formula Differentiation, kita bukak buku Calculus..

Lupa formula kehidupan, kita bukak buku apa ? Rasanya buku-muka (facebook) dahulu yang kita bukak untuk meluahkan rasa kesedihan kita..Al-Quran pula, yakni sesuatu yang Allah jadikan sebagai peringatan dan panduan seluruh alam itu, tetap kita tinggalkan berdebu di atas almari =( ..

" Dan berkatalah Rasul ; 'Wahai Tuhanku sesungguhnya kaumku telah menjadikan Al-Quran itu satu perlembagaan yang ditinggalkan, tidak dipakai' " (Al-Furqan 25:30)

Ya Akhi, Ya Ukhti .. Di manakah sudah Al-Quran kita ? Di manakah sudah kita letakkan ayat-ayat-Nya itu ?

Apakah yang bakal kita wariskan kepada anak2 kita kelak ? Tidakkah kita malu suatu masa nanti, kita menyuruh anak kita membaca dan menghafal Al-Quran, sedangkan diri kita sendiri membelakangi al-Quran di zaman muda ini =( ?

Di mana Al-Quran mu ya akhi =( ?

Di mana Al-Quran mu ya ukhti =( ?

Layakkah kita melayan Al-Quran dengan hanya menyusunnya di dalam rak buku ? Atau menyimpannya di atas almari ?

Di mana akhi ? ukhti ? Di mana Al-Quran kita =( ?

Belum tibakah masanya untuk kita sama2 meletakkannya di dalam hati kita ?

Belum tibakah masanya untuk kita sama2 menggunakannya untuk memandu akhlak kita ?

dan belum tibakah masanya untuk kita sama2 membacanya dengan penuh penghayatan ?

Alangkah ruginya diri kita yang telah dihadiahkan dengan segala macam nikmat daripada Allah SWT, tetapi tetap juga kita lupa kepada-Nya, seolah-olah Dia tidak pernah memberikan apa2 kepada kita..

Sesungguhnya nikmat2 itu tidak datang dengan bil-bil bulanan yang perlu dibayar dengan harta dan sebagainya, tetapi apakah yang telah kita lakukan sebagai tanda kesyukuran kita kepada Allah SWT ?

Kita takkan tahu anatomi manusia kalau kita tak baca buku anatomi...maka, bagaimana kita nak mengaku yang kita tahu anatomi kehidupan kalau kita tak baca al-quran kita =( ?

Tidakkah kita berasa malu untuk mengaku diri sebagai kita seorang Muslim , sedangkan segala foundation, legacy, constitution dan perkara2 yang berkaitan dengan Islam tidak pernah kita ambil kisah =( ?

Kita takut benar kalau2 kita keluar dari rumah berpakaian kotor, takut dipanggil pengotor dan jijik...tetapi mengapa kita tak pernah takut apabila hati kita kian kotor dari hari ke hari ? Adakah pakaian, rambut dan perfume kita itu lebih penting daripada hati kita =( ?

Sememangnya ini suatu tamparan yang amat padu buat diri ini sendiri yang selalu alpa dan leka =( .. selalu benar terlalai sehingga lupa kepada Allah SWT..insya Allah rakan2 semua..sama2 kita saling mengingatkan ya..

Insya Allah..Marilah kita sama2 berukhuwah dan 'Shift Paradigm' kita masing2...sesungguhnya masih banyak lagi perkara yang perlu kita teliti dan lihat dalam hati kita...hati itu pula sifatnya sentiasa berbolak-balik..maka, alangkah baiknya sekiranya kita semua sentiasa membina ikatan ukhuwah ini dengan amalan nasihat-menasihati itu sebagai asas utama yang paling vital..insya Allah, sama2 kita menuju 'individu Muslim' yang bukan sahaja serius, tetapi juga sentiasa berusaha untuk memperbaiki diri demi kemajuan ummah seluruhnya ^_^ ..insya Allah

Wassalam..

ShareThis

Related Posts with Thumbnails