::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Shift_Paradigms #38 : Berapa Kali Lagi Nak Tekan 'Snooze' ?


.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

Jam 4.30 pagi (Moscow) ..

" Bzzzzz....Bzzzzz...Bzzzzzz... "

" Bzzzzz...Bzzzzz...Bzzz..Tap !! "

Butang Snooze yang kecil itu ditekan dengan penuh emosi menyampah..

Jam 5.00 pagi (Moscow) ..

" Bzzzzz...Bzzzzz...Tap !! "

Ditekan lagi butang Snooze itu..

Jam 5.05 pagi ..

" Bzz..Tap (STOP) !! Wuuuahhhhhh ngantuknya.. "

Perlahan-lahan kaki yang lemah itu diangkat ke kamar mandi..wuduk diambil dalam keadaan mata yang masih lemah kerana 'stay-up' study Biochemistry semalam..berbekalkan beberapa minit yang masih tinggal sebelum Syuruk, solat subuh pun didirikan..setelah segalanya selesai, maka kedengaranlah semula dengkuran2 merdu itu...Huhu..

Rakan2 pembaca semua..

Pengajarannya mudah..

Marilah sama2 berterima kasih kepada insan yang telah mencipta teknologi 'snooze' =)

Ya, benar ! Apa tidaknya ? Kalau bukan kerana inovatif dan hebatnya pemikiran manusia pada zaman ini, sudah tentu ramai daripada kita yang masih lena didodoi mimpi dan terlewat waktu..apatah lagi kalau terlena sehingga tidak terbangun untuk mengerjakan solat subuh dan sebagainya..

Namun begitu, insya Allah..post kali ini tidaklah ingin berbicara tentang bangun subuh ataupun kehebatan teknologi 'Snooze' yang telah menyelamatkan banyak manusia daripada terus terlajak tidur..tetapi lebih berminat untuk menceritakan tentang butang 'Snooze' yang tidak sepatutnya kita tekan lagi pada saat ini..

Sebelum tue..kenapa kita tekan 'snooze' ek ?

' Supaya boleh sambung tidur sekejap sebelum alarm yang seterusnya berbunyi '

Benar..segala2nya berpaksi kepada asbab yang satu..iaitu ingin sambung tidur sebentar, sebelum ingin betul2 bangun daripada mimpi2 yang tergendala siarannya itu..

Jadi ?

.................

------------------------------------------------

Salam Mahabbah Fillah semua ^_^

' Berapa Kali Lagi Nak Tekan Snooze ? '


Sahabat Rasulullah SAW, Saidina Ali pernah berpesan ;

" Manusia itu hakikatnya sedang tidur, dan bangun hanya setelah dirinya mati "

Kata2 wasiat dan nasihat ini realitinya mempunyai maksud yang sangat tersirat..membaca dan mendengarnya buat kali pertama akan membuatkan diri kita tersentak sebentar..

Bagaimana manusia itu boleh dikatakan sedang tidur ? Sedangkan hakikatnya manusia yang ada di sekeliling kita, termasuk diri kita sendiri sedang membuka mata dan menjalankan kehidupan harian seperti biasa..tidak ada tanda2 yang menunjukkan kita sedang tidur, melainkan tidur setelah penat bekerja di malam dan petang hari..yakni sesuatu yang vital bagi seorang manusia yang sihat Physiology-nya..

Rakan2 pembaca semua..

Apakah yang kebanyakkan daripada kita akan buat apabila sedang tidur ?

Bermimpi, bukan ?

Apakah pula yang dimaksudkan dengan mimpi ?

' Sesuatu yang kebiasaannya hanya permainan tidur, ilusi dan tidak benar '

Apabila saya bermimpi sedang minum segelas air jus yang sangat sedap dan segar...adakah apabila saya bangun nanti, kemanisan jus tadi masih lagi kekal di dalam mulut saya ? Bagaimana dengan dahaga saya ? Adakah ia akan hilang begitu sahaja ?

Sudah tentu tidak..bukan sahaja tidak hilang dahaga, malah akan mengeringkan lagi tekak tadi..

Oleh sebab itulah, kadangkala apabila tersedar daripada mimpi2 yang indah, kita selalu berhasrat untuk tidur semula, dengan harapan akan dapat menikmati dan bermimpi lagi perkara2 yang indah dan seronok..mimpi melancong, makan dan sebagainya..

Tetapi, kita acap kali terlupa kepada beberapa perkara..

Kita lupa betapa mimpi2 itu hanya ilusi semata-mata..

Kita lupa betapa mimpi2 itu kebiasaannnya tidak membawa apa2..

Dan kita juga lupa betapa mimpi2 itu hakikatnya membawa kita lari daripada realiti dunia yang nyata..

Kerana itulah kita selalu menggunakan perkataan 'mimpi' kepada benda2 yang belum kita capai..kerana hakikatnya 'mimpi' itu hanya ilusi ataupun pandangan yang wujud di kotak pemikiran kita..dan apabila tersedar, maka hilanglah segala perkara yang pada mulanya dianggap 'real' dan hebat itu..

Pernah membaca karya Harun Yahya bertajuk " Philosophy of The Matrix " ?

Harun Yahya dalam bukunya yang hebat itu telah membawa satu konklusi yang saya kira agak berat untuk difikirkan..malah, saya sendiri perlu membacanya beberapa kali untuk mendapatkan idea yang cuba untuk disampaikannya..

Pengkaji Sains dan Al-Quran yang hebat itu menyatakan, betapa hidup kita di dunia ini sebenarnya hanyalah ilusi dan 'mimpi' yang sementara..perkara yang kita anggap realiti pula hanyalah 'electric signal' yang diwujudkan daripada stimulus dan receptor Sensory Organ kita, yang mana kemudiannya bergerak ke dalam cortex dan processing unit di dalam otak kita, seterusnya mewujudkan pula persepsi tertentu ttg 'kewujudan' perkara tersebut..

Agak berat sedikit bukan ?

Menjadikannya lebih mudah ; Laptop ataupun komputer yang ada di depan mata kita pada saat ini hanyalah 'sesuatu' yang bentuk dan strukturnya direfleksikan oleh cahaya ke dalam retina mata kita, sehingga mampu mewujudkan satu visual di dalam otak yang kita definisikan sebagai 'laptop ataupun komputer' ..

Begitu juga dengan bunyi2 kicipan burung, buah-buahan yang enak, tumbuh-tumbuhan dan langit biru yang cantik..semuanya itu hanyalah satu persepsi yang diwujudkan oleh gabungan kesemua 5 senses yang kita ada..

Percambahan persepsi2 inilah yang dinyatakan oleh beliau sebagai 'dunia'..

Lalu kemudian..kalau semuanya ibarat ilusi, permainan dan mimpi..apa yang 'real' dan benar ?

Allah SWT

Ya..hanya Allah SWT sahaja yang benar2 'real' dan 'permanent' .. dan hanya diri-Nya sahajalah yang berkuasa untuk mengawal dan mewujudkan persepsi2 yang kita anggap sebagai 'realiti' tadi..

Sayyid Qutb pernah menulis dalam Tafsir Fi Zilal, iaitu tatkala membuat tafsiran Surah Al-Ikhlas ;

"....From this concept of unity of Allah, stems a perfect path of life based on the explanation of human existence and whatever outlooks, feelings, and traits it stimulates. Such a path is based on the worship of Allah alone, who is the only real and permanent being, and whose will is the only effective power in the world. "

Realitinya rakan2 semua..seperti mana nasihat dan kata2 Saidina Ali tadi, kita semua persisnya sedang tidur dan dibuai mimpi..kerana selagi apa yang kita lihat, makan, kejar dan kerjakan itu bukan ke arah Allah SWT yang Maha Esa, maka segala apa yang kita buat itu hanyalah ibarat mimpi2 kosong yang tidak membawa apa2 manfaat =(

Kerana percaya atau tidak..kita yang ada di dunia ini bukannya 'realiti', tetapi yang 'realiti'-nya adalah kita yang akan wujud di hari akhirat kelak..hanya pada masa itu barulah kita menjadi 'real' dan 'permanent' , sama ada di syurga, ataupun neraka =( ..

Tatkala tibanya hari itu kelak, semua manusia akan merasakan betapa singkatnya hidup di dunia yang penuh 'ilusi' ini..perkara ini sendiri ada diceritakan di dalam Al-Quran Allah SWT yang 'real' itu ;

112. ' Dia (Allah) berfirman,"Berapa tahunkah lamanya kamu tinggal di bumi ?"

113. Mereka menjawab, "Kami tinggal (di bumi) sehari atau setengah hari, maka tanyakanlah kepada mereka yang menghitung." .

114. Dia (Allah) berfirman, "Kamu tinggal (di bumi) hanya sebentar sahaja, jika kamu benar-benar mengetahui." ' (Al-Mu'minun 23 : 112-114)

Rakan2 pembaca semua..

Meniti kehidupan kita yang kian pendek dari dahulu sehinggalah hari ini...sudahkah agaknya kita terbangun daripada mimpi2 yang kian melekakan kita ?

Atau kita masih lagi cuba untuk terus menekan butang 'Snooze' itu ? Dengan harapan akan ada lagi 'alarm' dan 'masa' buat kita pada masa yang akan datang ?

Belum tibakah masanya untuk kita berhenti menekannya dan terus bangkit menyedari hakikat hidup yang penuh dengan ilusi dan mimpi2 sementara ?

Usahlah kita terus tidur lagi !! ..

Usahlah kita terus mabuk dilayan mimpi2 yang kosong itu !!..

Berapa lama lagikah kita perlu terus tidur =( ?

Berapa lama lagikah kita perlu gian melayan mimpi yang tidak berkesudahan itu ?

Bilakah kita akan respons kepada seruan Allah SWT dan Rasul-Nya yang membawa kita kepada takrif kehidupan yang sebenarnya ?

" Wahai orang-orang yang beriman ! Penuhilah seruan Allah dan Rasul, apabila dia menyerumu kepada sesuatu yang memberi kehidupan kepadamu, dan ketahuilah bahawa sesungguhnya Allah membatasi antara manusia dan hatinya dan sesungguhnya kepada-Nyalah kamu akan dikumpulkan " (Al-Anfal 8:24)

Ya.benar,selagi kita tidak bangkit dan sedar daripada tidur kita..dan selagi tidak memberi respons kepada seruan Allah SWT dan Rasul-Nya..maka kita umpama insan yang telah mati, hati kita mati, roh kita juga mati, dan masyarakat kita terdiri daripada orang2 yang mati =(

Hati dan roh itu hanya akan hidup apabila ia menyedari hakikat penciptaan dan tujuannya diwujudkan di bumi ini..yakni, untuk menjadi full-time hamba kepada Yang Maha Hidup..

Rakan2 pembaca semua..

Kenapa kita masih tidak ingin bersyukur ?

Kenapa kita masih lagi mensia-siakan hadiah Islam yang telah Allah kurniakan kepada kita ?

Sedarilah kita betapa hadiah inilah yang sedang dicari oleh kebanyakkan orang di luar sana..hadiah inilah yang ditunggu-tunggu oleh insan2 lain yang benar2 mendambakannya..

Tetapi, lihatlah apa yang telah kita lakukan kepada hadiah Allah SWT ini..

Lihatlah apa yang telah kita lakukan kepada Al-Quran yang diturunkan-Nya kepada kita itu =( ?

Ya Akhi...Ya Ukhti..

Biarlah kita menyesal di dunia ini..asalkan kita tidak menyesal di hari yang 'real' itu kelak..yakni hari tatkala Allah bertanya kepada hamba-Nya yang dimasukkan ke dalam neraka ;

' Bukankah ayat-ayat-Ku telah dibacakan kepadamu, tetapi kamu selalu mendustakannya ? ' (Al-Mu'minun 23:105)

Apa yang ingin kita jawab kepada pertanyaan Allah itu rakan2 kesayanganku semua =( ?

Adakah kita ingin menjawab sebagaimana manusia yang dinyatakan Allah dalam ayat Quran yang seterusnya itu ;

' Mereka berkata, "Ya Tuhan kami, kami telah dikuasai oleh kejahatan kami, dan kami adalah orang-orang yang sesat. Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami darinya (kembalikanlah kami ke dunia), jika kami masih juga kembali (kepada kekafiran), sungguh, kami adalah orang-orang yang zalim." (Al-Mu'minun 23:106-107)

Nampak bagaimana kita 'bangun' dan sedar hanya setelah kita mati =( ?

Inginkah kita merayu dan merintih sebagaimana insan2 yang diceritakan Allah dalam AlQuran-Nya ini ya akhi/ukhti =( ?

Adakah lagi harapan kita untuk kembali ke dunia yang penuh ilusi ini dan beramal kepada-Nya ?

Adakah permintaan2 itu akan dikabulkan oleh Allah SWT ?

Tidak ya akhi..Tidak ya ukhti =( ..

" Dia (Allah) berfirman, "Tinggallah dengan hina di dalamnya, dan janganlah kamu berbicara dengan Aku " (Al-Mu'minun 23:108)

Ya Allah..

Bagaimanakah agaknya perasaan kita apabila menerima kata2 sedemikian daripada Allah SWT =( ?

Kita sedih apabila ibu dan ayah kita tak nak berbicara dengan kita..

Tetapi, bagaimana kalau Allah SWT yang menciptakan kita pula yang tak nak berbicara dengan kita =( ?

Apabila semua harapan sudah punah, kepada siapakah lagi kita boleh merintih dan merayu ya akhi/ukhti =( ?

Sementara kita masih bernafas di dunia fana ini..tidakkah kita ingin mengambil ibrah penting yang cuba Allah bawakkan kepada kita di dalam ayat2-Nya ini ?

Marilah..

Marilah kita sama2 bangkit secara kolektif sebagai satu ummah..

Marilah kita sama2 bangun daripada mimpi2 kita yang penuh kosong itu ya akhi/ukhti..

Saya sayang kepada antum/antunna semua =( ..sayang sangat..tidaklah saya menulis post2 seperti ini melainkan untuk mengingatkan diri saya dan rakan2..betapa hidup kita di dunia ini tidak kekal dan tidak lama =( ..

Dunia ini ada pengakhirannya..ada expired-date nya..begitu juga dengan kehidupan kita..

Maka, belum tibakah masanya untuk kita berhenti mengumpul lebih banyak 'ilusi' dan mula beralih kepada 'realiti' sebenar ?

Kita adalah umat terbaik yang telah Allah SWT turunkan di zaman ini..maka, marilah sama2 kita bertindak dan berubah ke arah menjadi yang terbaik..janganlah kita membuang masa lagi..

Kita juga perlulah sedar betapa musuh2 Islam tidak akan pernah berhenti dan berehat untuk terus 'menidurkan' kita..sama ada dengan kelekaan hiburan, nyanyian, drama dan movies..setiap satunya itu seolah-olah ada 'cycle'-nya yang tersendiri..habis sahaja drama yang itu, datang pula drama yang lain..dan perkara ini tidak akan berhenti selagi kita semua tidak bangun daripada mimpi2 yang palsu keindahannya itu..

Umat islam di zaman kita kini dipandang serong, diperlakukan seperti 'punching-bags' dan dihina begitu sahaja..namun begitu, musuh2 akan tetap meneruskan ghazyul fikr (perang pemikiran) mereka..

Kerana apa ?

Kerana mereka takut orang2 ini akan terbangun daripada tidur mereka..risau orang2 ini akan berhenti menekan snooze button dan terus bangkit mendalami ad-deen mereka..

Mereka mendalami sejarah kita lebih daripada diri kita sendiri..mereka takut akan kelahiran insan2 seperti Muhammad Al-Fateh dan Salahuddin Al-Ayubi..kerana insan2 inilah yang bakal menjatuhkan kuasa dan cengkaman yang telah mereka buat kepada dunia pada saat ini..

Oleh sebab itulah rakan2 semua, sementara ada masa dan peluang ini, marilah kita bangun daripada keenakan tidur yang panjang itu..

Marilah kita tukar paradigma2 kita yang salah tentang Islam dan Al-Quran..

Buka, baca dan kajilah Al-Quran yang sudah berdebu itu =( .. janganlah dipandang remeh akan peringatan dan panduan yang ada di dalamnya..

Insya Allah..mari kita sama2 'Shift Paradigm' kita...mula bangun untuk bergerak ke arah kehidupan Islam yang sebenar..dan sama2 bangkit membentuk individu2 Muslim yang sejati..

Jom, rakan2 semua ^_^ .. jom2 ..

Jzkk sudi baca post ini..

p/s #update - Maafkan saya kalau entry2 dalam blog nie agak panjang kesemuanya..huhu

Wassalam =) ..

Shift_Paradigms #37 : Mencari Yang Dicari Pencari

.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

Ingat lagi tak semasa kat sekolah menengah dahulu, kita ada belajar topik Komsas ataupun Literature ? Dan dalam topik tersebut kita akan diminta untuk mengkaji dan mendalami beberapa jenis 'masterpiece' yang ditulis para karyawan hebat..tidak kira sama ada ia dipersembahkan dalam pantun, novel, syair, mahupun sajak..kesemuanya ditulis dan dihasilkan dengan sangat indah dan cantik..

Namun begitu, sekiranya melihat semula pada kesemua karya tersebut, ataupun karya2 lain yang wujud di dunia ini..kita boleh melihat pelbagai ragam dan response yang diberikan oleh para pembacanya..ada pembaca yang mengatakan sajak atau novel ini hebat, dan ada yang mengatakan semuanya hanya tulisan kosong..ada orang blh claim betapa sajak2 A. Samad Said itu sangat2 indah, tetapi ada orang lebih 'prefer' penulisan Usman Awang..

Hakikatnya, literature dan karya2 yang wujud itu berbentuk subjektif kecantikannya..

Orang boleh katakan Sonnet 18 yang ditulis William Shakespeare itu benar2 indah dan 'sweet'..tetapi mungkin saya boleh katakan ianya x cukup cantik ataupun kurang romantik..

Sekiranya ingin menilai sesuatu karya ataupun literature, perspektif ataupun bentuk penilaian perlulah dibuat berdasarkan penilaian yang lebih berasas dan 'definite'..

Kalau macam tue, apakah agaknya perkara yang menentukan kehebatan sesuatu 'masterpiece' ataupun karya ?

Ketinggian bahasanya ?

Kecantikan struktur dan susunan perkataannya ?

Ataupun keindahan ritma dan plot yang cuba dibawanya ?

Hakikatnya, semua perkara2 tersebut masih tidak cukup untuk dijadikan kayu ukur utama..kerana semuanya berbentuk subjektif dan individual..

Impak dan kesan kewujudan karya tersebut kepada para pembacanya..

Bagaimana ia menukar peribadi insan..

Perubahan apa yang dibawanya kepada dunia dan persekitarannya..

Dan bagaimana ia menjadi sesuatu yang memayungi tingkah laku dan memandu kehidupan mereka..

Inilah dia kayu2 ukur yang sewajarnya kita ambil kira untuk menentukan sama ada suatu karya itu hebat ataupun tidak..


Rakan2 pembaca semua,

Kesemua kriteria2 di atas hanya berjaya dipenuhi oleh satu 'masterpiece' teragung..

Tidak lain tidak bukan..Itulah dia Al-Quran yang diturunkan oleh Allah SWT kepada utusan-Nya, Nabi Muhammad SAW ^_^

Kesan2 yang dibawanya berbentuk 'infinite' dan masih kelihatan sehinggalah hari ini..

Tidak ada satu 'karya' ataupun 'masterpiece' yang boleh menandingi kehebatan dan keberkesanannya dalam melentur peribadi insan..

Kerana apa ianya sangat hebat ?

Kerana ianya dihasilkan sendiri oleh Yang Menciptakan insan..Yang Maha Mengetahui apa yang diperlukan manusia, dan Yang Maha Berkuasa dalam memberikan panduan kepada manusia untuk mengurus kehidupan sehariannya..

Tidak ada buku ataupun kitab lain yang satu ayatnya sahaja sudah mampu membuatkan seorang insan tiba2 menjadi individu yang benar2 sabar dan berakhlak mulia..

Surah2 dan ayat2nya telah berjaya menukar secara total sistem masyarakat daripada sistem2 jahiliyyah kepada sistem yang memberikan mereka 'kehidupan' .. sama ada dari segi tingkah laku sesama mereka, cara mereka berkomunikasi, sehinggalah kepada cara mereka melayani isteri dan anak2 mereka, semuanya bertukar dalam suatu 'period' yang sangat pantas..

Perkara ini dibuktikan dengan sejarah..kita tidak akan mampu melihat mana2 komuniti yang berjaya membuat transformasi menyeluruh seperti mana yang dilalui oleh masyarakat Islam Mekah dan Madinah di zaman Rasulullah SAW..dan semuanya hanya berlandaskan kepada satu 'masterpiece', iaitu Al-Quran ..

Oleh sebab itulah Al-Quran digelar sebagai 'The Ultimate Literature' , kerana kehebatannya bukan sahaja dipersembahkan dengan ketinggian dan kecantikan bahasanya, tetapi juga dengan impak kewujudannya yang bukan sahaja mampu membentuk insaniah, tetapi ia juga membawa perubahan kepada dunia =) ..

Dan sama ada kita sedar atau tidak..al-Quran itu jugalah satu2nya kitab yang paling banyak dihafal oleh umat manusia di seluruh dunia..mengalahkan kitab2 dan karya2 yang lain..

Namun begitu, kita haruslah sedar betapa Al-Quran itu bukanlah suatu bentuk syair, sajak ataupun karya2 biasa yang sama seperti ciptaan manusia..ianya merupakan satu medium yang membawa 2 perkara utama dalam kehidupan manusia, yakni Al-Huda (petunjuk) dan juga Az-Zikr (Peringatan) ..

" (Nabi Muhammad bukanlah penyair) dan Kami tidak mengajarkan syair kepadanya, dan kepandaian bersyair itu pula tidak sesuai baginya. Yang Kami wahyukan kepadanya itu tidak lain melainkan nasihat pengajaran dan Kitab Suci yang memberi penerangan " (Yasin 36:69)

Kita sudah tahu perkara ini..dan kita juga sama2 mengakui kehebatan dan keindahan Al-Quran.

Cuma persoalannya pada saat ini..Apa yang Al-Quran itu buat di rak2 buku kita =( ? Apa yang ia buat di atas meja kita itu ? Kenapa kita masih malas membacanya ? Novel2 tebal dan buku2 yang lain boleh pula kita habiskan dengan mudah..tetapi mengapa Al-Quran itu tidak boleh kita baca hatta satu muka surat sekalipun dalam sehari =( ?

Kenapa ianya dibaca hanya tatkala kenduri dan majlis tilawah ? Dan kenapa kita jadikannya sekadar hantaran khawin semata-mata ? Diikat dan disimpan dalam kotak cantik yang diperbuat daripada emas..kemudian disimpan di atas almari sebagai hiasan =( ..

Apa karya2 manusia itu lebih hebat daripada karya Pencipta mereka ? Tetapi mengapa kita masih ghairah membaca penulisan2 manusia melebihi Al-Quran itu sendiri =( ?

Tidakkah kita ingin menjadi insan2 yang hebat seperti para sahabat Rasulullah SAW ?

Tidakkah kita ingin merasai sendiri kehebatan Al-Quran yang tidak pernah diubah-ubah isi kandungannya sejak 1400 tahun dahulu itu ?

Huhu =( ..

Wallahu A'lam..sama2 kita muhasabah ya akhi, ukhti =(

.................................

Salam Ukhuwah Fillah ^_^


' Mencari Yang Dicari Pencari '

Bayangkan diri kita sedang berada dalam satu majlis jamuan..kebetulan pula sebelum ke majlis itu kita baru sahaja balik dari walimatul urus di hujung kampung..

Setelah sampai di majlis tersebut, kita pun beramah-mesra dengan beberapa orang tetamu yang hadir..selepas beberapa ketika, seorang rakan menawarkan kita makanan ;

' Awak nak makan apa2 tak ? Saya tolong ambil '

' Eh, xpa2..saya kenyang lagi '

Tidak lama selepas itu, seorang rakan yang lain menawarkan pula air jus ;

' Kat meja tue ada air jus, awak nak saya ambilkan sekali ? '

' Oh..xpa2..saya x dahaga, tadi pun dah banyak sangat minum air sirap '

' Ok..kalau awak nak apa2, minta je ek =) '

' Ok =) .. '

Rakan2 pembaca semua..

Kenapa saya bawakkan satu kisah yang simple ini ?

Supaya kita boleh lihat betapa kita biasanya takkan makan kalau kita tak ada keperluan untuk makan..lebih2 lagi apabila kita baru sahaja makan dengan lahapnya di tempat lain..

Kita juga takkan minum air kalau kita tak rasa dahaga..x kisah sama ada air itu berupa jus segar ataupun air bandung yang sedap..kalau perut kita pada masa itu sudah sarat dengan minuman2 lain, pasti kita akan menolaknya..

Hakikatnya..kita takkan mencari sesuatu yang kita tak perlukan..Kita juga takkan sibuk2 mendambakan sesuatu sekiranya kita tak rasa perkara tersebut penting bagi diri kita..

Begitu juga dengan petunjuk Allah SWT..

Kita selalu berkata betapa kita inginkan petunjuk daripada Allah SWT..tetapi adakah kita insan yang benar2 inginkan petunjuk ?

Kerana hakikatnya, petunjuk itu datang kepada insan yang mendambakannya..dan dambaan itu pula bukanlah hanya dengan angan2 dan omong2 kosong..tetapi ia disusuli dengan usaha dan tawakkal kepada Allah SWT..

Ianya ibarat inginkan 'Panadol' ketika kita sakit keseorangan..adakah 'Panadol' itu akan bergerak dan masuk sendiri ke dalam mulut kita ? Adakah cukup dengan melaungkan 'Panadol ! Panadol ! Panadol ! ', dengan harapan sakit itu akan hilang dengan sendirinya ? Ataupun kita perlu berusaha sendiri untuk mengambilnya dan masukkannya ke dalam mulut ?

Realitinya..tidak ada perkara yang mampu kita miliki kalau kita tak benar2 perlukannya dan tak berusaha untuk mendapatkannya..

Persoalannya sekarang..adakah kita memerlukan petunjuk ?

' Aku dah besar..dah boleh buat keputusan sendiri..dah boleh jaga diri sendiri '

' Aku dah ada PhD dalam Usul Fiqh dan Syariah..nak petunjuk lagi ? '

Rakan2 pembaca semua..

Rasulullah SAW , yakni insan yang sudah dijanjikan syurga..insan yang paling bijak dan paling mantap akhlaknya itu sendiri sentiasa meminta petunjuk daripada Allah SWT ..

Begitu juga dengan para sahabat baginda seperti Umar Al-Khattab yang sangat2 takut kalau dirinya menjadi munafik..dan beliau tidak pernah berhenti memohon petunjuk daripada Allah SWT agar memandu segala tingkah laku dan keputusan yang dibuatnya..

Sedangkan seorang Rasul dan Amirul Mukminin itu sentiasa memerlukan petunjuk daripada Allah SWT..apatah lagi diri kita yang sekadar hamba biasa ini =( ..

Ingin tahu kenapa solat kita terasa kosong dan kurang roh ?

Kerana kita tak rasakan keperluan yang sebenar-benar keperluan untuk meminta petunjuk daripada Allah SWT..

Dalam solat, kita membaca Surah Al-Fatihah..yakni surah yang isinya basically memohon agar Allah tunjukkan kita ke jalan yang lurus..dan selepas itu kita pun membaca 'response' kepada permohonan tadi, yakni surah2 lain daripada Al-Quran yang kita sendiri kadangkala tidak tahu maksud terjemahannya..

Maka, bagaimanakah solat itu akan menjadi satu mekanism yang membawa kita kepada petunjuk Allah SWT sekiranya petunjuk (Al-Quran) itu sendiri kita baca tanpa memahami maksudnya ?

Ianya umpama membaca sajak Bahasa Latin yang mungkin boleh kita baca dan sebut perkataannya..tetapi kita sendiri tidak tahu maksud perkataan2 tersebut..meskipun sajak tersebut hakikatnya satu sajak yang sebenarnya boleh membuatkan para pembaca Latin menangis dan sayu dalam penghayatan..

Oleh sebab itulah dalam solat kita, adalah lebih wajar dan baek sekiranya kita memahami setiap bacaan solat dan surah yang kita baca..sekiranya bukan maksud setiap perkataan pun, sekurang-kurangnya kita tahu 'general idea' yang cuba disampaikan dalam surah tersebut, berbanding dengan hanya membacanya begitu sahaja..

Kerana hanya dengan pemahaman, barulah kita mampu mengekstrak petunjuk yang cuba Allah SWT berikan kepada kita melalui AlQuran-Nya ..

Rakan2 pembaca semua..

Bagaimana ? Adakah diri kita pada saat ini benar2 sedang mengharapkan petunjuk daripada Allah SWT ?

Kerana realitinya..tingkah laku dan sikap seharian kita seolah-olah menggambarkan betapa kita tidak kisah dengan kepentingan mendapatkan petunjuk Allah SWT..

Terdapat perbezaan antara insan yang benar2 inginkan petunjuk..dan insan yang sekadar mengharapkannya begitu sahaja..

Insan yang betul2 mendambakan petunjuk Allah SWT sudah tentu tidak akan menghabiskan masanya begitu sahaja menghadap Facebook dan YouTube..

Dirinya juga tidak akan memenuhi masa lapang dengan gelak ketawa atau berbicara perkara2 yang tidak bermanfaat bagi dirinya..

Al-Qurannya juga akan sentiasa dibaca dan solatnya juga akan sentiasa khusyuk dengan doa dan rintihan kepada Allah SWT..

Tetapi, bagaimana dengan diri kita =( ? Adakah kita juga benar2 inginkan petunjuk ?

Sedangkan kelapangan masa beberapa jam tadi baru sahaja kita habiskan dengan bergurau senda atau bermain-main..

Al-Quran kita pula masih berdebu dan tertutup erat dengan cantik, seolah-olah tidak pernah kita buka dan baca ibrah yang ada di dalamnya =( ..

Masihkah kita ingin melabelkan diri kita sebagai hamba yang mengharapkan petunjuk-Nya ? Apabila tingkah laku dan sikap kita seolah-olah bertentangan dengan peribadi seorang hamba yang benar2 inginkan petunjuk Allah SWT ..

Sememangnya tidak boleh dinafikan ya akhi, ukhti..kita perlu mengubah sesuatu di dalam diri kita semua..

Dan yang paling penting sekali..kita perlu mengubah sikap kita terhadap Al-Quran..

Kerana hakikatnya, Al-Quran itu sendiri petunjuk yang paling utama daripada Allah SWT..

Ianya ibarat peta yang memandu kita ke jalan yang benar...usahlah kita 'buat2 tahu' ke arah mana yang perlu kita jalan, kerana perjalanan yang tidak dipandu oleh Al-Quran itu sangat banyak implikasi negatifnya =( ..

Ya akhi, ukhti..

Al-Quran itu membuatkan kita beringat kepada kekuasaan Allah..Al-Quran membawa kita menelusuri kisah2 yang penuh ibrah pedoman..dan Al-Quran itu sentiasa mengingatkan kita akan kehambaan dan kehinaan kita sebagai seorang hamba dan manusia =( ..

Maka, kenapakah kita masih degil dan tidak ingin membacanya =( ?

Tidakkah kita ingin ditolong oleh Yang Maha Menolong ?
Tidakkah kita ingin dipujuk dan dikurangkan beban sedih yang ada di hati itu ?
Tidakkah kita ingin membaca apa yang Allah SWT berikan secara khusus kepada kita ?

Kita merayu agar Allah SWT bantu kita dalam kehidupan ini..Kita merintih mengharapkan petunjuk dan keredhaan-Nya..maka, belum tibakah masanya untuk kita membaca apa jawapan2 Allah SWT kepada permasalahan2 kita itu =( ?

Atau kita masih ingin untuk cuba memandu kehidupan kita ini tanpa melihat langsung kepada manual pengendaliannya =( ?

Rakan2 pembaca semua..

Kehidupan kita yang sukar dan penuh noda itu tidak akan menjadi senang sekiranya kita cuba untuk menghadapinya tanpa petunjuk yang hakiki..

Sedarilah betapa kita sewajarnya memandang serius akan hubungan kita dengan Al-Quran..

Kita ini manusia..dan manusia perlu kepada penciptanya..maka, bagaimana kita ingin berhubung dengan Allah SWT kalau Al-Quran yang diturunkan-Nya itu tidak kita baca dan fahami =( ?

Usahlah kita marah dan panas baran dengan pihak yang menghina dan cuba untuk mencemarkan kesucian Al-Quran..kerana hakikatnya ramai daripada mereka melakukannya dalam keadaan jahil dan tidak tahu..tetapi bagaimana dengan kita yang sudah Islam dan sudah tahu ini ? Tidakkah kita malu dan marah dengan diri kita yang jauh daripada Al-Quran =( ?

" Sesungguhnya orang-orang yang tidak beriman dengan ayat-ayat Allah (Al-Quran) , Allah tidak akan memberi hidayah petunjuk kepada mereka, dan mereka pula beroleh azab yang tidak terperi sakitnya " (An-Nahl 16:104)

Rakan2 pembaca semua..

Mari kita baca Al-Quran ramai2 jom ^_^ ..

Xpa xpa..kalau kita x dapat baca selembar sehari pun, cukuplah sekadar beberapa potong ayat berserta terjemahannya =) .. apa yang penting, hubungan kita dengan Al-Quran sentiasa terjaga..

Marilah kita sama2 jadikan Al-Quran itu ibarat iPhone, Blackberry dan HTC kita..yang mana kalau hilang dan tidak digunakan dalam sehari, pasti kita akan berasa gelisah dan mula mencarinya ..

Meh rakan2 semua =) .. kita buat kempen 'Jom Baca Quran' ramai2 ^_^ .. amatlah rugi kalau kita tidak penuhi hidup ini dengan mencari yang dicari pencari2, yakni petunjuk Allah SWT =)

Jom sama2 'Shift Paradigm' kita terhadap Al-Quran..dan berusaha menjadikannya sebahagian daripada hidup kita =) .. Jangan berlengah lagi, jom2 !! ^_^ ..

Jzkk sudi ziarah blog ini..sesungguhnya segala yang baek itu daripada Allah SWT jua =).. apa yang saya tulis ini semuanya menjadi suatu tamparan + tumbukan padu buat diri saya sendiri..maafkan sy ek kalau ad apa2 yg kurang baek di dalam blog ini..

Insya Allah..Jaga diri baek2 ya akhi, ukhti ^_^

Wassalam..

ShareThis

Related Posts with Thumbnails