::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Shift_Paradigms #40 : Besarnya Fitnah Kita..


.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

Bayangkan ye..

Seorang pemain biola yang terkenal menggesek biolanya dengan begitu hebat sekali..di hadapannya terdapat lebih kurang 3000 orang penonton..

Kemerduan melodi yang dihasilkannya benar2 memukau setiap telinga yang mendengar..setiap bait dan bunyi yang dimainkannya sangat2 halus dan indah..tidak boleh disangkal lagi, pemain biola ini bukan calang2 orangnya !

Apa tidaknya !? Kalau penonton yang mendengar pun sudah ada yang menitiskan air mata kerana tersentuh dengan alunan muziknya, apakah lagi agaknya yang ingin disangsikan dengan kehebatan pemuzik tadi !!?

Tidak hairanlah sekiranya setelah habis sahaja bermain biolanya, hampir semua penonton bersorak, berdiri dan bertepuk tangan mengekspresikan kekaguman mereka..tidak dilupakan juga penonton yang mengesat air mata mereka yang telah mengalir sepanjang persembahan beberapa minit tadi..

' Wowww...magnificent..bravo2 !! '

' Terbaekkkk !!! ..'

----------------------------------------------

Baik..

Kenapa saya bawakkan sesuatu yang seperti ini ?

Ada apa dengan kisah pemain biola yang hebat tadi ?

Dan ada apa dengan sorakan dan kekaguman penonton2 yang mendengarnya ?

Rakan2 pembaca semua..

Sudah menjadi lumrah dan fitrah seorang manusia untuk berasa kagum ataupun 'amazed' dengan perkara2 yang hebat..

Sama ada perkara itu sesuatu yang dilihat, didengar ataupun dirasai dengan pancaindera yang kita ada..setiap satunya akan mudah terkesan dengan perkara2 yang berada di luar kemampuan sendiri..

Oleh sebab itulah kita akan berasa kagum apabila melihat manusia2 yang hebat dalam berpidato, hebat dalam bermain muzik, menyanyi, berlakon dan sebagainya..kerana hakikatnya tidak ramai manusia yang memiliki kebolehan yang sama..tidak hairanlah sekiranya kita sering menganjurkan pertandingan2 tertentu yang bertujuan untuk mempersembahkan kehebatan mereka kepada orang ramai..

Setiap kali sahaja ada peserta yang hebat dalam menyampaikan persembahannya, pasti pengakhirannya akan disambut dengan sorakan, tepukan tangan ataupun air mata..

Jadi ?

=)

Baiklah..

Ya akhi , ukhti ..

Tidak salah untuk kita berasa terharu ataupun ter-Wow dengan kebolehan2 manusia..

Tetapi..sama ada kita perasan ataupun tidak, kadangkala kita lebih banyak kagum dengan kehebatan2 manusia berbanding kehebatan Allah SWT =(

Buktinya mudah..Lihat sahaja kepada benda2 yang selalu menarik perhatian dan minat kita..

Kita kagum dengan manusia yang mampu mencipta pelbagai teknologi yang hebat..tetapi kita jarang sekali kagum dan terharu dengan ciptaan langit yang tidak bertiang..

Kita kagum dengan manusia yang mampu menyelesaikan masalah matematik yang sukar..tetapi kita jarang sekali memikirkan konsistensi, frekuensi dan ketepatan kiraan ciptaan2 Allah SWT yang tidak ada tolak bandingnya..

Kita boleh berdiri bertepuk tangan sambil mengalirkan air mata selepas mendengar nyanyian yang sangat syahdu alunannya..tetapi bagaimana dengan kecantikkan alunan ayat2 Allah SWT yang begitu indah bacaannya itu ?

Kita juga takkan dengar lagu2 yang kita x rasa sedap ataupun x sesuai dengan diri kita..maka, bagaimana dengan ketidak-kerapan kita mendengar ataupun membaca al-Quran Allah SWT ? Bukankah dengan tidak membacanya itu seolah-olah menggambarkan ketidak-kaguman atau ketidak-minatan (btul ke ayat?) kita terhadap ayat2 Allah SWT =( ?

Berapa kalikah agaknya kita pernah rasa benar2 kagum dengan Allah SWT sehingga tahap yang sama seperti pujian kepada manusia, bertepuk tangan ataupun berdiri mengalirkan air mata =( ?

Meskipun Allah SWT tidak pernah mengharapkan tepukan tangan ataupun sorakan kita..tetapi lihatlah bagaimana diri kita yang begitu mudah terpukau dan kagum dengan kehebatan manusia, namun kehebatan Allah SWT yang terserlah di dalam tubuh badan kita pada saat ini tidak pula kita kagumi =(

Kita sering memuji manusia2 yang hebat dalam bidang mereka..tetapi kenapa pujian2 kepada Pencipta mereka tidak pula kita lafazkan =( ?

Apakah manusia biasa seperti kita ini mampu menghasilkan perkara2 yang luar biasa itu tanpa bantuan daripada Allah SWT ?

Bagaimana rakan2 semua ? Layakkah lagi kita menggelarkan diri kita sebagai hamba-Nya yang bersyukur ? Sedangkan dalam masa yang sama, sudah begitu banyak nikmat, keagungan dan tanda2 kehebatan-Nya yang selalu tidak kita ambil peduli =(

Insya Allah..Sebelum kita bersorak ataupun membuat 'standing ovation' kepada kehebatan2 manusia , marilah kita panjatkan dahulu kesyukuran dan kekaguman kita kepada Pencipta Yang Maha Agung dan Maha Besar, yakni Allah SWT =)

Subhanallah..Alhamdulillah..Allahu Akbar..Engkau sememangnya hebat Ya Allah =)

Sama2 kita muhasabah ^_^ insya Allah

---------------------------------

" Besarnya Fitnah Kita "

Salam Ukhuwah Fillah ^_^

Alhamdulillah..syukur sangat2 kepada Allah SWT kerana memberikan kesempatan waktu untuk meng-update blog yang sudah sebulan lebih terbengkalai ini..

Segala puji dan syukur juga bagi-Nya yang telah memberikan suatu hikmah ujian yang benar2 membuatkan diri ini tertunduk memikirkan keadaan diri yang selalu benar alpa dengan segala nikmat kurniaan-Nya =( .. ujian ini kemungkinan besar Allah kurniakan sebagai kifarah dosa di dunia ini..

" Tidak seorang Muslim pun yang ditimpa keletihan, penyakit, susah hati, sedih, disakiti orang, derita, sehingga jika sebatang duri menikamnya, kecuali Allah memadamkan dengan itu semua dosa-dosanya" (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Subhanallah..alangkah indahnya sekiranya kita mampu melihat segala ibrah dan hikmah yang Allah SWT turunkan bersama-sama ujiannya itu =)

Baik..rakan2 pembaca semua..

Kembali kepada entry yang ingin dibincangkan..

Agak2nya lah..sekiranya kita berbicara tentang 'Fitnah' .. siapakah golongan pertama yang terus ter-'pop-out' di kotak fikiran kita ?

Ermm..Musuh2 yang suatu ketika dahulu prnh membenci kita ?

Musuh2 Islam yang tidak pernah berhenti menaburkan fitnah ?

Ke kita teringat tentang ahli2 politik je ? Huhu..

Insya Allah..entry kali ini tidaklah ingin berbicara tentang arus perdana politik ataupun kerelevanan sesuatu method dalam menggapai suatu tujuan..tetapi apa yang ingin dibincangkan kali ini sesuatu yang lebih 'vital' untuk difikirkan bersama, dan 'fatal' sekiranya diendahkan begitu sahaja..

Kita boleh mengeluarkan segala macam figure dan bentuk manusia di dalam kotak fikiran kita pada saat ini..kita boleh menuding jari kepada segala macam pihak atas kewujudan fitnah2 yang membelenggu masyarakat..tetapi kita acap kali terlupa kepada satu figure manusia yang sebenarnya lebih dominan pada saat ini..

" Erkk..diri kita sendiri ? "

" Ya..kita terlupa kepada diri kita sendiri !! "

Err..tapi bukankah selama ini kita cuba sedaya upaya untuk membersihkan fitnah, ataupun sekurang-kurangnya tidak melibatkan diri dengan sebarang bentuk fitnah yang wujud dalam masyarakat kita ? Maka, bagaimana pula kita yang dikatakan sedang menabur fitnah ?

" Ini x boleh jadi ! "

Rakan2 pembaca semua..

Apakah agaknya yang kita faham dengan maksud fitnah ?

' Menyebarkan khabar2 palsu untuk menjatuhkan maruah atau martabat seseorang..'

' Fitnah lebih besar dosanya daripada membunuh ! '

' Fitnah memecah-belahkan perpaduan masyarakat... '

Kesemuanya benar..tetapi bagaimana pula dengan membawa fitnah terhadap Islam ?

' Menghina Allah SWT !! '

' Memburuk-burukkan Rasulullah SAW !! '

' Bakar Al-Quran !! '

' Tuduh orang Islam 'terrorist' ! '

Benar..Sudah tentu kita masih ingat perisitiwa pahit yang pernah melanda umat Islam sekitar tahun 2008 dahulu, yakni tatkala penerbitan filem pendek bertajuk 'Fitna' yang dihasilkan oleh Geert Wilders, seorang ahli parlimen Belanda yang berpengaruh..Filem ini bukan sahaja membangkitkan kemarahan umat Islam, tetapi ia juga telah membawa kepada beberapa siri demostrasi dan bantahan di seluruh dunia, sama ada berbentuk radikal mahupun biasa2 sahaja..

Tidak dilupakan juga dengan kenyataan ' Draw Muhammad Day' (2010) ataupun ' Burn a Quran Day' (2011) yang diasaskan oleh seorang Pastor bernama Terry Jones..setiap satu daripada event2 ini dengan jelas bertujuan untuk menghina serta menabur fitnah yang bukan2 tentang Islam..

Saya sendiri masih ingat tatkala orang ramai bersemangat mmbuat bantahan di Facebook ttg 'Draw Muhammad Day', sehingga semuanya bersepakat untuk deactivate-kn FB account utk beberapa hari tertentu sebagai salah satu bentuk protes terhadap Group Page FB yang mem-promote 'Day' tadi...Saya yakin rakan2 semua tentu masih ingat perisitiwa ini..

Tidak dilupakan juga lambakan video2 di YouTube yang dihasilkan semata-mata untuk menyerang atau memfitnah Islam..

Siapa tak marah kan ? Huhu..maka mulalah kita memberi respons sendiri..tetapi sedih..sangat sedih =(

" A : What is this video ? Islam ? More like **** to me ... "

" B : Hey you **** !! How dare u to insult Islam !!?? Islam is the truth ! All of u will go to H*** .. Remember that u ******** "

Huhu...agak2nya si A tadi terkesan tak nak kaji kebenaran dan kesucian Islam selepas membaca comment si B ? Cuba letakkan diri kita sebagai A dan nilailah sendiri =( ..

Ianya umpama sedang melihat seorang penjual ubat jerawat yang sibuk mem-promote jualan ubatnya dengan suara yang lantang, sedangkan mukanya sendiri sedang penuh dengan jerawat..bukan itu sahaja, boleh pula dia pergi kutuk muka2 orang yang ada di tengah jalan tue..agak2nya orang nak beli tak produk tue =( ? Huhu

Bagaimanakah agaknya kita boleh semangat mengatakan Islam is the TRUTH ? Apabila diri kita sendiri sedang menayangkan FALSEHOOD ?

Memanglah kita berasa marah dan geram dengan segala tuduhan yang menghina itu, tetapi takkanlah sehingga menjanjikan H*** pula buat mereka. Bagaimana sekiranya pengakhiran hidupnya dia beramal dengan amalan ahli2 syurga ? Sedangkan kita pada saat ini masih lagi dibelenggu karat2 jahiliyyah yang sememangnya tidak membawa apa2 melainkan kemurkaan Allah SWT =( ..

Nampak bagaimana kita sendiri sedang membawa fitnah kepada Islam yang indah ini =( ?

Kadangkala kita menyangka kita sedang mempertahankan kesucian dan kebenaran Islam..walhal kita sendiri sedang menaburkan fitnah yang agak besar kepada ad-deen ini..Fitnah yang bukan sahaja menjauhkan orang2 bukan Islam daripada mempelajari Islam, tetapi juga seolah-olah sedang membenarkan 'desas-desus' betapa Islam itu mengajar keganasan dan terrorism..

Perkara ini juga sama dengan apa yang berlaku di negara kita..masih ingat isu penggunaan kalimah Allah dahulu ? Isu yang terlalu hangat sehinggalah akhirnya ada antara kita yang mula mengambil langkah sendiri dengan membakar gereja dan sebagainya..huhu..

'Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya TuhanMu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk. ' (An-Nahl : 125) '

Tidakkah kita pernah berasa kesian ataupun simpati dengan mereka yang belum lagi mengetahui kebenaran islam itu =( ? Apa yang kita tahu buat hanya menutup pintu2 yang membawa mereka kepada Islam dengan pandangan skeptikal betapa Islam nie kononnya milik kita semata-mata..sedangkan hakikatnya Islam ini milik Allah SWT, dan orang2 di luar sana berhak untuk mengetahui mesejnya..bukannya menjauhkan lagi mereka daripadanya =( ..

Belum lagi berbicara tentang respons kita terhadap isu membakar, memijak Al-Quran dan sebagainya..

Bertanyalah kepada diri sendiri..'layakkah' kita berasa prihatin dan marah dengan tindakan musuh2 islam itu ? Sedangkan dalam diam diri kita sendiri hakikatnya malas menelaah Al-Quran dan membacanya..bukankah itu juga seolah-olah sedang 'membakar' Al-Quran di dalam hati kita semua =( ?

Sedarlah kita betapa insan2 yang masih belum mendapat hidayah Allah itu mengerjakan kemungkaran dalam keadaan mereka masih jahil akan perkara tersebut..tetapi kita pula, mudah sahaja mengerjakan maksiat, sedangkan diri kita berada dalam keadaan tahu dan sedar akan dosa perbuatan tersebut..maka, agak2nya siapakah yang sedang membuat kemungkaran yang lebih besar di sisi Allah SWT ? Mereka yang tidak tahu itu, atau kita yang serba tahu ini =( ? Huhu..

Kita sedang memboikot produk2 Israel ?

Tetapi..

Tetapi mengapa Sunnah Rasulullah SAW itu turut sama kita 'boikot' ? Kenapa peringatan dan akhlak2 yang baginda tunjukkan itu jarang sekali kita jadikan ikutan dan pedoman ?

Apabila kita dengan mudah sahaja mengeluarkan kata2 kesat, bergaduh sesama sendiri ataupun memaki golongan manusia yang lain..bagaimana agaknya kita masih boleh mengaku diri kita sebagai pengikut Rasulullah SAW pada saat ini =( ? Apakah kita mempunyai kekeliruan terhadap definisi 'pengikut' yang dengan jelas dibina atas kata dasar 'ikut' itu ?

Tidakkah kita malu ya akhi ? ya ukhti =( ?

Sekiranya Rasulullah SAW ada bersama2 kita pada hari ini..banggakah baginda melihat keadaan kita yang kadangkala lebih sibuk untuk 'berdemonstrasi beramai-ramai' menentang kekotoran pilihan raya..meskipun tuntutan dan hadaf perkara tersebut Insya Allah baek, tetapi dalam masa yang sama, mengapa 'demonstrasi' individu melawan nafsu dan jahiliyyah kita masih lagi belum bermula =( ? Kenapa kita lebih bersemangat dalam mengajak orang laen kepada demonstrasi yang seperti itu, tetapi tidak dalam hal2 menghapuskan maksiat kita =( ?

Rakan2 pembaca semua..

Setiap seorang daripada kita adalah pemimpin..sebagai seorang muslim, sifat memimpin itu wajar dibina dalam diri kita semua, sebagaimana para sahabat Rasulullah SAW yang ternyata tajam kepimpinan2 mereka..mereka bukan sahaja menjadi pengikut, tetapi juga berusaha untuk membawa orang lain agar sama2 menjadi pengikut..

Namun begitu, kita takkan mampu menjadi pemimpin kalau kita masih lagi terikat dengan segala macam hiburan dunia..masih lagi dibuai mimpi2 palsu yang terus melenakan kita daripada realiti ummah kita pada saat ini =( ..

Seperti kata2 seorang ukhti di dalam blognya ; ' Kita sebagai umat Islam adalah DUTA KECIL kepada agama Islam itu sendiri. Akhlak kita, percakapan kita, ibadah kita. Semua itu akan dinilai oleh mereka2 yang ingin tahu bahawa Islam adalah agama yang bagaimana sebenarnya '

Duta kecil yang berperanan besar =)

Ya Akhi..Ya ukhti..dirimu amat bernilai dan amat berharga kepada ad-deen ini..tidaklah Allah memilih kita semua sebagai penganut agama-Nya ini melainkan atas dasar layaknya kita memikul tanggungjawab yang datang bersamanya..Maka, apakah lagi yang sedang kita lakukan dengan hiburan2 dunia itu =( ? Bukankah kita ada perkara yang lebih utama untuk dibuat pada saat ini ?

Sekiranya kita sedang berada dalam bangunan yang sedang terbakar..dan hanya kita seorang sahaja yang tahu tentang perkara tersebut, tidakkah kita akan mempunyai 'sense of urgency' untuk mula memaklumkannya kepada orang lain ? Di manakah sense of urgency itu pada ketika ini =( ? Atau kita ingin turut sama terbakar di dalam bangunan tersebut ? Huhu..

Insya Allah..mari kita sama2 "Shift Paradigms" kita dan mula kembali kepada ajaran Islam yang kaffah (Keseluruhan) .. marilah bertanya kepada diri kita, sebanyak manakah agaknya sumbangan yang telah kita berikan kepada ad-deen ini ? Atau kita cuma menaburkan lebih banyak fitnah sahaja ?

Tamparan yang padu buat diri ini yang selalu benar alpa dan lupa =(

Mari sama2 muhasabah..insya Allah..maafkan sy ek klu entry yg nie panjang berjela-jela..dah lama tidak update blog nie, kebanyakkan benda yang saya nak sampaikan sebelum nie semuanya terperap dengan lama..hanya hari nie berkesempatan untuk keluarkan =)

Wassalam..

0 comments:

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails