::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Shift_Paradigms #41 : Aku, Engkau & Cinta.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

Kesilapan dalam bermain madah acap kali membawa implikasi yang kurang baik kepada kita semua..oleh sebab itulah diri ini kadangkala cuba mengelakkan diri daripada banyak membuat entry yang berkenaan dengan perasaan dan cinta..takut akan terbawa salah faham pula dlm kalangan pmbaca semua..huhu

Namun begitu, lambakan soalan2 di Formspring dan juga tinjauan daripada penilaian diri yang kerdil ini membuatkan saya rasa ada sedikit keperluan untuk membuat entry ini..mudah2an apa yang kita bincangkan di sini insya Allah baek utk kita jadikan renungan bersama =)

Post ini juga adalah kesinambungan kepada post 'Mencari Kerdipan Yang Hilang' (Ogos 2010) yang lalu ^_^

.......................................

Salam Mahabbah Fillah ^_^

'Aku, Engkau & Cinta'

' Ok hazim..apa citer dengan tajuk ? Anda kemaruk ? '

' Amboi,hazim ! dalam diam2 ek :p '

Hoho..saya tahu ada antara pembaca yang nak kuarkan kenyataan2 yang macam nie..jadi awal2 saya nk clarify-kn yang entry nie bukanlah nak menceritakan tentang pengalaman2 cinta..apatah lagi ingin membuat sebarang pengakuan ataupun statement yang bukan2..jangan ada yang salah faham plak ye..insya Allah =)

Rakan2 pembaca semua..

Apabila membuka topik tentang hal2 cinta ataupun perasaan..sudah menjadi kebiasaan bagi kita di zaman ini untuk mudah tersenyum dan berbunga hati..apa tidaknya ? Sekiranya kebanyakkan bahan yang kita tonton di televisyen ataupun internet rata-rata berkisarkan perasaan dan juga cinta, memang tidak hairanlah jika topik ini menjadi tarikan ataupun bualan ramai insan..

Hal ini membawa kita kepada beberapa siri soalan..

Mengapakah agaknya filem ataupun lagu2 di zaman ini penuh dengan genre romantik ataupun cintan-cintun ?

Lihat sahaja kepada lambakan filem/drama yang telah kita tonton, berapa banyakkah agaknya yang ber-genre dokumentari ataupun sarat dengan segala macam informasi ? Kemudian bandingkan pula dengan episod2 drama ataupun filem cinta yang selalu diiringi air mata itu..Perbezaannya ternyata begitu ketara sekali, betul x ? Hehe..

Belum lagi melihat kepada 'Playlist' lagu MP3 ataupun Media Player yang kita ada pada saat ini..Tidak dilupakan juga buku2 ataupun novel yang kita baca..

Oleh sebab itulah persoalan tadi timbul..mengapa ?

Saya sendiri cuba untuk mencari jawapannya..dan konklusi terbaek yang boleh sy berikan selepas membaca beberapa penjelasan drp penulis blog yg laen amat mudah ; ..Filem2 ataupun drama tadi sangat diminati ramai kerana ia sedang 'bermain-main' dengan elemen yang terpenting di dalam badan manusia..yakni HATI =)

Manusia itu mudah tersentuh apabila hal2 berkenaan perasaan dan juga hatinya diutarakan..ia juga akan mudah terharu melihat paparan2 ataupun 'scene' yang menggambarkan pengorbanan ataupun cinta..tanpa kita sedari kadang2 perkara tersebut mewujudkan harapan dan impian yang terbawa-bawa sehingga ke status 'Facebook' mahupun mimpi2 tidur..

Tidak hairanlah sekiranya kita acap kali melihat hal2 cinta itu lebih menjurus kepada perhubungan antara dua insan yang bergelar lelaki dan juga wanita..lakonan ataupun tidak, semuanya itu jarang kita ambil peduli..sedangkan definisi cinta itu sahaja lebih luas daripada semua itu..

Saya sayang kepada antum/antunna semua..cukuplah itu sebagai permulaan kepada madah yang kerdil ini ^_^

Rakan2 pembaca semua..

Cinta itu bukan lakonan..bukan juga ditulis di atas skrip untuk dipersembahkan kepada umum..ianya suatu proses..dan prosesnya itulah yang sering menjadi kekeliruan kepada kita semua =(

Cinta itu juga bukan sekadar bicara2 mulut..apatah lagi menjadi manisan tebu di bibir2 insan..ianya suatu ibadat yang sekiranya disalah faham oleh sesetengah golongan, ia bertukar menjadi fitnah dan kebatilan..

Perasaan cinta dan kasih itu lahir atas keizinan Allah SWT..dan ia telah menjadi lumrah dan sebahagian daripada hidup manusia sebagai hamba dan khalifah di muka bumi ini..

Murabbiku pernah berkata ; 'Tanpa cinta, mustahil institusi khalifah mampu kita bangunkan di dalam diri masing2'

Manusia itu diciptakan berpasangan dan saling memerlukan antara satu sama lain..Hawa itu juga dicipta atas dasar keperluan Adam untuk bercinta dan berkeluarga..maka, manakan mungkin ianya satu bab yang perlu kita jauhkan daripada pemahaman masing2..

Islam itu sendiri tertegak atas dasar cinta dan kasih sayang..memayungi dunia dengan lambakan insan yang bercinta dan menjalankan hubungan semata-mata kerana Allah SWT..

Oleh sebab itulah kita sering mendengar orang berkata, betapa cinta dan Islam itu berjalan seiring dan sejalan..permulaannya perlulah bersama Islam, begitu juga dengan pengakhirannya..kesemuanya harus selari dengan Islam..

Maka, sekarang bertanyalah kepada diri kita semua..adakah kita sedang 'memimpin' cinta ke arah syurga ? Ataupun ke arah kebinasaan dan azab api neraka =( ?

Rakan2 pembaca semua..

Ad-Deen kita ini begitu menghormati fitrah manusia..ia diturunkan oleh Yang Maha Mengetahui keperluan manusia..maka, adalah sesuatu yang melanggar lumrah sekiranya perasaan cinta itu diharamkan, sebagaimana para sami yang tidak dibenarkan berkhawin dan sebagainya..

Siapalah kita yang ingin menolak hadirnya pujukan cinta yang datang tanpa dijemput itu ? Huhu..

Oleh sebab itulah, Islam pada dasarnya tidak menghalang, tetapi sebaliknya memberikan panduan dan jalan untuk 'mengawal' dan 'memimpin' perasaan tersebut ke arah yang sewajarnya..dan bukannya sekadar memenuhi nafsu yang bergejolak..

" Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya, bahawa Ia menciptakan untuk kamu (wahai kaum lelaki), isteri-isteri dari jenis kamu sendiri, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dan dijadikan-Nya di antara kamu (suami isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan...." (Ar-Rum 30:21)

Subhanallah..Betapa indahnya ayat Allah ini =)

Ayat ini dengan jelas menerangkan kepada kita betapa perasaan kasih dan sayang itu sendiri merupakan anugerah daripada Allah SWT..dan tidaklah anugerah tersebut diberikan melainkan hanya setelah terciptanya hubungan yang sah antara dua insan yang bergelar suami isteri..

Realitinya mudah ; tidak ada hubungan intim antara lelaki dan wanita ajnabi melainkan atas simpulan dan tautan akad nikah yang sah =)

Maksudnya..selagi mana kita melahirkan rasa kasih dan sayang kepada silang jantina tanpa hubungan yang halal, maka perkara itu dikira telah melanggar etika 'bercinta' yang digariskan oleh Islam..

Maka, di sinilah timbulnya syariat Munakahat ataupun pembinaan Baitul Muslim =) .. Kesemuanya tidak lain, melainkan untuk mewujudkan institusi kekeluargaan yang dibina atas keredhaan dan rahmat daripada Allah SWT..

Saya masih ingat tatkala mendengar perkataan 'Baitul Muslim' (BM) buat pertama kalinya di bumi Moscow dahulu..bunyinya agak 'Islamik' dan 'Sweet'..apatah lagi selepas mendapat tahu betapa pembinaannya itu dijayakan oleh dua insan yang bercinta semata-mata kerana Allah SWT..dan yang lebih penting lagi, bercinta hanya selepas berkhawin =)

Tidak hairanlah kalau ramai daripada kita berseri-seri sahaja muka apabila membuka topik BM di meja makan торговый центр (Shopping Mall) ataupun tatkala di dalam kelas..

Namun begitu, setelah mendalami segala macam info dan juga kursus yang khusus berkenaan BM..maka, diri ini akui betapa takrifan yang kita ada berkenaan BM perlu diperbetulkan dengan sebaiknya..

Hakikatnya, pembinaan Baitul Muslim itu bukan cuma 'Islamik' ataupun sekadar cerita-cerita romantik antara dua insan yang bercinta kerana Allah SWT..ia lebih daripada semua itu..malah, memberikan definisinya setakat itu sahaja telah membuatkan BM itu lari daripada maksud dan hadafnya yang sebenar..

Baitul Muslim itu lebih daripada sekadar hubungan dua insan..ia merupakan salah satu daripada tangga yang membawa kepada anjakan tangga2 lain yang akhirnya mampu melahirkan ummah yang dirahmati oleh Allah SWT..

Dengan erti kata yang lain..Baitul Muslim itu merupakan anak tangga kecil yang bakal membawa kepada terciptanya Masyarakat Muslim yang jitu pegangan akidahnya..

Baitul Muslim itu bukan hanya kompilasi kisah2 cinta antara dua insan yang 'sweet' untuk didengari umum..bukan juga berbicara tentang siapakah agaknya bakal pasangan kita, ataupun macam mana nak khawin..kesemuanya itu hanyalah perkara2 kecil yang semestinya difikirkan oleh setiap pasangan yang ingin bernikah..

Selain itu, Baitul Muslim itu juga tidak berlegar-legar dengan isu berapa banyak lembu dan kambing yang ingin disembelih untuk Walimah..apatah lagi isu berapa banyak khemah tempat makan, hantaran mahupun warna baju pengantin yang 'matching' atau tidak..

Ya..sebab itulah pembinaan Baitul Muslim itu bukan hanya bermula sebulan sebelum bernikah..tetapi ia sepatutnya sedang 'dibina' pada saat ini lagi..atau dengan lebih tepat lagi, semenjak umur telah mencapai baligh..

Bukanlah maksudnya kita pergi ke luar sana dan mula mencari Syeikh2 ataupun Muslimah2 solehah yang boleh dijadikan pasangan hidup..bukan juga dengan hanya duduk berkhayal menanti 'Princess' ataupun 'Prince Charming' pujaan hatinya datang melamar..tetapi sebaliknya ia bermula dengan DIRI kita sendiri..

' Yup..Diri kita sendiri... '

Sebab itulah hal dan perkara tentang Baitul Muslim ini bukannya hanya didalami setelah bertemu calon yang sesuai dan sebagainya..tetapi ianya satu proses yang 'procedure'-nya telah bermula sejak dari awal lagi..

Bukankah kita ingin membina ummah yang cemerlang dan diredhai Allah ? Maka, bagaimanakah agaknya kita ingin mencapai semua itu sekiranya diri kita masih lagi keliru dengan ad-Deen ini =( ?..Dan lebih parah lagi, apabila diri kita semua masih lagi dibelenggu dengan maksiat dan keterbiasaan yang tidak berfaedah..

Benar..diri kita ini tidak akan lari daripada melakukan kesilapan..Baitul Muslim itu sendiri didasari dengan sifat saling melengkapi dan saling memahami..mungkin kita sudah terbiasa bangun di hujung2 waktu subuh, cepat melatah, panas baran, masak kurang garam, buat air teh kurang gula dan sebagainya..oleh sebab itulah Baitul Muslim itu comel dan indah =) , sebab peranan setiap pasangan terserlah dengan cara yang unik dan tidak disangka-sangka..

Suami yang sifatnya panas baran, cepat berputus asa dan selalu lupa..maka, peranan isterilah untuk 'mendukung' suaminya tadi..mendodoinya dengan penuh kelembutan..mengajarnya erti sabar dan tabah =) ..

Sekiranya si suami terlupa untuk membaca al-quran dan tahajjud malam..maka, bangunkanlah dia, dan ingatkanlah dia akan khilaf yang kadangkala tidak disengajakan itu..bukan apa, mungkin terlampau sibuk bekerja sehingga terlupa dengan segala macam perkara laen =) ..

Isteri yang ada sifatnya kebudak-budakan lagi..maka, peranan suamilah untuk mematangkannya..memimpinnya dan mengingatkannya akan tujuan dan matlamat hidup kita sebagai seorang Muslim di dunia ini..bukankah tujuan BM itu perlu selaras dengan tujuan hidup kita semua sebagai seorang abid dan jg khalifah di muka bumi ini ? Maka, sudah menjadi tanggungjawab si suami untuk membimbing tangan isterinya ke arah perkara tersebut =) ..

Isteri jg kadangkala rindu kepada keluarga yang jauh di kota..maka, suami perlulah faham akan kehendak dan keinginan isterinya..apa salahnya kalau sekali sekala menjenguk ibu dan ayah mertua =) Hubungan kekeluargaan juga akan lebih erat, dan isteri juga akan lebih senang dan sayang kepada suami..

Selepas bernikah..adalah menjadi amalan sunat untuk para suami memegang ubun2 kepala isterinya terlebih tahu..mudah2an dengan tindakan tadi menjadi bukti betapa si suami sanggup memikul beban dan tanggungjawab ketua keluarga..dan juga menjadi tanda kesetiaan si isteri kepada suaminya yang tercinta =) ..

Indahnya Baitul Muslim itu sebagai salah satu daripada maratib amal yang dinaiki oleh insan2 yang telah menggapai individu2 Muslim..tidak hairanlah sekiranya selepas ber-BM, kita sendiri boleh melihat impak positifnya kepada para ikhwah akhwat terhadap dakwah dan tarbiyyah mereka..

Dulu sering berusrah dengan orang yang bukan ahli keluarga..kini sudah memiliki 'usrah' dalam usrah sendiri..sekiranya Baitul Muslim tadi penuh dengan sakinah, mawaddah wa rahmah..sudah tentulah amal dan outputnya lebih hebat daripada biasa =) .. Aulad (Anak2) yang dilahirkan juga turut ditarbiyyah, menjadikan usrah mereka lebih daripada sekadar ukhuwah2 roti dan biskut =) ..

Oh..kalau nak dituliskan kehebatan dan kemanisan yang dapat daripada BM..tidak ada cara lain melainkan merasai nikmat BM itu sendiri..mendengarnya sahaja daripada para ikhwah akhwat tidak akan sama dengan merasainya sendiri..tetapi kena ingat, 'pembinaan' BM itu perlu bermula dengan apa =)

' Individu Muslim ^_^ '

Insya Allah..saya menulis ini bukanlah sebagai indikator yang saya bakal mendirikan rumah tangga dan sebagainya..tetapi ia sekadar renungan dan cebisan perbincangan kepada rakan2 semua, betapa cinta yang hakiki itu adalah milik Allah SWT..

Biarlah kita sendiri hingga hujung nyawa, asalkan kita tidak sepi dari kasih-Nya =)

Hal2 ketentuan jodoh dan pasangan hidup kita, biarlah Dia sahaja yang menentukannya..apa yang perlu kita buat pada saat ini adalah terus berusaha membaiki diri dan sentiasa bersedia membentuk elemen2 individu Muslim dalam diri masing2..

Mudah2an suatu masa nanti Allah akan berikan peluang kepada kita untuk merasai kemanisan Baitul Muslim itu =) ..

Insya Allah..saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah kepada Murabbi hebat, Akhi Ariff Azfarahim dan zaujah atas pernikahan mereka yang baru sahaja berlangsung beberapa hari lepas..semoga Baitul Muslim yang nta bina ini akan lebih menguatkan dakwah dan tarbiyyah nta ^_^

Mari rakan2 semua..Jom 'Shift Paradigm' sama2 ye ^_^

Wassalam..

2 comments:

Allahu akbar hazim! Moga Allah permudahkan setiap urusan insyaallah. Jazakallah 4 sharing. Ramai antara kita tahu BM tu adalah tangga2 menuju ke ustaziatul alam. Tapi ramai yang lupa, semuanya bermula dengan kita. Benarlah pemikiran kita sudah disogokkan dengan cerita2 cinta. Ramai anggap BM tu hanya untuk cari pasangan yang solehah tanpa betul2 betulkan niat masing2 tentang sbb utama berBM. Insyaallah sama2 kita shift paradigm!

 

jzkk sudi ziarah ukhti =) .. benar kata ukhti, kita selalunya rse seronok dan excited bila berbicara ttg BM, tpi apabila memasuki bab2 pmbentukan asas individu muslim, kdgkala kita terlupa dan alpa dalam banyak prkara..insya Allah, mudah2an kita semua dijadikan Allah sbg hamba2-Nya yg celik dan sentiasa membaiki diri =) .. jzkk ukhti..

 

Post a Comment

ShareThis

Related Posts with Thumbnails