::..|_ Paradigm Shift _|..::

" … Only in the remembrance of Allah do heart find peace. (Ar-Ra'd, 13:28) "

Paradigm_Shift #44 : Kita dan 'Selective Perception'
.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

" Weyh, Abang Man (bukan nama sebenar), khutbah jumaat dah nak start dah tue, cepat lah ! "

" Tengah cepat ar nie..!! Ketuk kang budak kecik nie baru tahu..haizz ", jawab Man kepada adiknya sambil tergopoh-gapah mengenakan kain pelikat yg baru dibelinya.

Setibanya di masjid, khutbah Jumaat baru sahaja bermula. Selalunya dua beradik nie yang paling awal sampai ke masjid, tetapi entah mengapa hari itu agak lewat sedikit. Masjid itu sudah pun penuh dengan para jemaah.

" Aduh, nampaknya kena berdiri kat "area kasut selipar" lah nampaknya ", Man berbisik di dalam hatinya.

Khutbah hari tue agak berlainan sekali. Walaupun Man tak nampak siapakah agaknya gerangan khatib yang sedang memberikan khutbah tersebut, mesej dan penyampaiannya benar2 menarik. Tidak pernah seumur hidupnya mendengar khutbah yang sebegitu mantap !

Suara khatib yang tegas dan lantang membuatkan Man tercegat sendirian di kawasan selipar2 Jepun, memikirkan dengan dalam akan teguran dan nasihat yang sedang diterimanya.

" Perghhh, power betul tok syeikh nie bagi khutbah, rasa macam nak menangis plak, huhu "

Selepas selesai sahaja khutbah dan solat jumaat, Man cuba mencari-cari siapakah agaknya 'tok syeikh' yang menyampaikan khutbah tadi.

" Kalau dapat berguru dengan tok syeikh nie mesti best.. ", begitulah harapan Man yang kelihatan nekad selepas terkesan dengan khutbah tadi.

Man cuba bertanya kepada jemaah yang masih berada di dalam masjid. Namun begitu, setiap kali dia bertanya kepada mereka, semua akan menuding jari kepada seseorang yang pada pandangan Man, hanya belasan tahun.

" Eish..takkan budak hingusan nie plak yang bagi khutbah tadi..dah la nampak lagi muda daripada adik aku..mana Tok Syeikh nya ? "

Secara sembunyi-sembunyi Man cuba untuk berada dekat dengan remaja tadi yang kelihatan sedang berbual dengan rakan-rakannya.

Alangkah terkejutnya Man apabila suara budak tersebut sememangnya suara yang menyampaikan khutbah tadi.

" Gulp...Alrighttttttt, masa untuk balikkkkkkk !!!..Lalalalalalalala~ ", bisik Man dalam hatinya..

Dia memakai selipar jepun-nya dan segera mendapatkan adiknya yang sedang menunggu di luar.

Ternyata 'Tok Syeikh' yang dibayangkannya tadi tak berapa nak 'Tok' sangat. Terus lenyap semua keinsafan dan keinginannya untuk berguru tadi, seolah-olah tidak ada apa2 yang berlaku.

Lalalalalalalala ~ ^_^

" Kita dan Selective Perception "

" Benda apa lah yang Hazim mengarut nie~~ "

Rakan2 pembaca yang dikasihi semua,

Tidaklah saya membawa kisah dan analogi Man, adiknya dan khatib muda tadi sebagai suka2 atau sekadar memenuhi ruang muqaddimah post kali ini.

Tetapi sebelum itu, saya ingin memohon maaf sebab tidak dapat membuat sebarang post sejak bulan lepas sebab sedang sibuk mengambil Final Exam Semester 1. Alhamdulillah, memandangkan sekarang ada sedikit masa lapang, rasanya agak baik juga sekiranya digunakan untuk membuat post yang x seberapa nie =)

Baiklah..

Rakan2 pembaca pernah dengar "Communication Barrier" ? Ataupun lebih spesifik lagi, "Selective Perception" ?

Saya berpeluang untuk mempelajari konsep2 ini dalam Psychology dan juga subjek Business Communication. Setelah memahami bagaimana konsep2 ini berkaitan antara satu sama lain, barulah sy sedar betapa kritikal-nya elemen2 ini dalam membentuk 'paradigm' dan 'perspective' kita terhadap sesuatu topik.

Untuk tidak menjadi terlalu 'technical', Selective Perception bolehlah kita anggap sebagai suatu proses di mana 'expectations' lebih cenderung utk mempengaruhi persepsi kita berbanding perkara2 lain.

Maksudnya, apabila kita telah meletakkan suatu sangkaan ataupun mind-set terhadap seseorang, tidak kira sama ada perkara yang dikatakan oleh insan tersebut benar ataupun tidak, kita akan lebih cenderung utk respon dengan cara yang sama.

Masih samar-samar ?

Mari kita kembali kepada kisah Man tadi.

Kita boleh lihat bagaimana Man 'react' dengan teguran yang diberikan oleh adiknya pada awal kisah tersebut, menggambarkan kesombongan Man yang langsung tidak boleh menerima nasihat insan yang lebih muda daripadanya.

Kemudian kita lihat pula semasa Man sedang mendengar khutbah. Dia langsung tidak tahu siapakah agaknya insan yang sedang menjadi khatib, namun disebabkan oleh hebatnya khatib tersebut berkhutbah, dia meletakkan 'expectations' ataupun mind-set betapa kemungkinan besar khatib tersebut ialah seorang Tok Syeikh.

Namun begitu, setelah mengetahui perkara sebenar, dia dengan malu terus bergegas keluar dari masjid itu, meskipun pada awalnya dia berniat ingin berguru dengan khatib tersebut.

Man dikatakan mempunyai 'Selective Perception' , menilai seseorang atau sesuatu sebelum apa2.

Cuba bayangkan sekiranya Man berada di saf hadapan semasa khatib sedang berkhutbah. Kemungkinan besar dirinya akan menolak semua teguran dan nasihat remaja tadi dari awal lagi, meskipun ianya disampaikan dengan cara yang sangat mantap.

Semuanya hanya kerana dia menganggap remaja tersebut sebagai seseorang yang tidak layak untuk menegur dirinya yang lebih dewasa dan 'berpengalaman' .

Rakan2 pembaca semua,

Selective Perception itu natural, dan ada psychologist yang menganggapnya sebagai salah satu sifat manusia yang fitrah dan semulajadi. Namun begitu, apabila ianya dipraktikkan dalam kapasiti yang tinggi, ia membawa kesan yang sangat negatif kepada kebolehan kita untuk menjadi seorang pendengar yg baik.

Seseorang yang memakai 'Lab Coat' dan membawa stethoscope itu lebih dipercayai daripada insan yang berpakaian comot dan biasa2 sahaja. Oleh sebab itulah, meskipun yang berpakaian comot itu mengatakan fakta yang benar dan menyampaikannya dengan cara yg mantap, manakala yg berpakaian seperti doktor pula cuba untuk memutar belitkan fakta, kita akan lebih cenderung untuk percaya kepada insan yang kedua.

Expectations ataupun paradigm terhadap sesuatu hal akan acap kali mempengaruhi cara kita menganalis dan menerima maklumat. Kita boleh memanggilnya sebagai pre-judgment ataupun Bias .

Ya..sebab itulah memberi nasihat kepada adik2 ataupun abg/kakak kita lebih sukar daripada memberi nasihat kepada orang lain. Kerana apa ? Kerana adik-beradik kita membesar bersama-sama dengan kita, makan dan tidur bersama semasa kecil, dan mereka tahu perangai kita bagaimana.

Oleh sebab itu jugalah tatkala memberi ceramah ataupun ucapan di hadapan umum, selalunya adik-beradik kitalah insan terakhir yang kita nak berada di khalayak ramai.

Rakan2 pembaca semua,

Walaupun konsep 'selective perception' ini baru diperkenalkan oleh psychologist kontemporari, praktikaliti ataupun kewujudannya sudah lama wujud sejak berzaman.

Hatta ketika fasa awal dakwah Rasulullah SAW pun, kebanyakan yang menerima dakwah baginda adalah pemuda-pemuda, hamba dan remaja yang masih muda. Manakala, mereka yang sudah berumur seperti pemimpin2 Quraisy agak sukar untuk menerima dakwah baginda, hanya kerana wujudnya 'selective perception' ini dalam diri mereka. Mereka menganggap diri mereka lebih 'makan garam', berharta dan berilmu daripada Rasulullah SAW, walaupun jauh di lubuk hati, mereka tahu mesej dan dakwah yang disampaikan oleh insan bernama Muhammad itu benar.

Hanya apabila terlihatnya akhlak Rasulullah SAW yang 'Walk the Talk' , barulah perception yang diberikan oleh orang2 musyrikin Mekah pada ketika itu ternyata silap dan jauh dr kebenaran yg sejati.

Oleh sebab itulah rakan2 pembaca semua, pembentukan individu Muslim dalam diri seorang dai'e itu menjadi asas yang paling utama dalam menegakkan yg hak. Semuanya tidak lain, untuk mengubah dan membuang 'selective perception' yang negatif ini.

Nampak betapa besarnya impak konsep ini terhadap diri kita ?

Tidak hairanlah sekiranya konsep ini dikategorikan sebagai 'noise' ataupun 'communication barrier' yang boleh menghalang berlakunya 'listening process' yang efektif.

Dalam sedar ataupun tidak, diri kita juga sentiasa mengamalkan konsep ini dalam diri kita. Lebih2 lagi apabila kita mudah melabel dan memberikan 'judgement' kepada seseorang dengan pantas.

Terbaca sahaja FB status daripada mereka yang berlainan dgn haluan pemikiran dengan kita..terus sahaja kita berasa jelik dan memberikan pandangan negatif kepada mereka, sedangkan boleh jadi apa yang dikatakan oleh mereka itu benar.

Rakan2 pembaca semua,

Usahlah disuap lagi 'selective perception' yang membelenggu diri kita ini.

Sedarilah kita betapa teguran dan nasihat itu, sepahit mana pun bunyi dan penyampaiannya, semuanya akan tetap kembali kepada asas yang sama --> Membentuk dan membetulkan diri kita.

Tidak mudah untuk membuang ego dan merendahkan diri kita, tetapi bukankah keagungan dan kebesaran itu hanya milik Allah SWT ?

Ketika kita mengucapkan 'Allahu Akbar', bukankah kita sedang mengakui akan keagungan Allah yang Maha Besar, manakala segala perkara yg lain itu adalah sangat2 kecil ?

'Allahu Akbar' atau 'kita akbar' ?

Kemungkinan besar insan yang memberikan kita nasihat dan teguran itu dihantar khusus oleh Allah SWT kepada diri kita. Maka, mengapa perlu kita menolak rahmat dan pertolongan yang diberikan-Nya ?

Sudah 'cukup'-kah agaknya diri kita yang kerdil ini =( ?

Sama2 lah kita mengambil iktibar drp Rasulullah SAW yang meskipun merupakan Pesuruh Allah, masih tetap mendengar pandangan dan cadangan yang diberikan oleh sahabat2 baginda. Begitu juga dengan khalifah2 terdahulu yang sanggup merendahkan diri meskipun teguran itu datang daripada rakyat dan kanak-kanak biasa.

Bagaimana dengan kita yang hanya insan biasa ini ? Mengapa kita pula yang berlebih-lebihan dan mudah berasa bangga dengan diri kita =( ?

" Sesungguhnya orang-orang yang mendustakan ayat-ayat Kami dan menyombongkan diri terhadapnya, tidak akan dibukakan pintu-pintu langit bagi mereka, dan mereka tidak akan masuk syurga, sebelum unta masuk ke dalam lubang jarum. Demikianlah Kami memberi balasan kepada orang-orang yang berbuat jahat. " (Al-A'raf 7:40)

Jom, ramai2 tukar paradigma kita ini ^_^ !

Paradigm Shift~

Wallahu A'lam..sekadar coretan dan pandangan~

Paradigm_Shift #43 : Di Sebalik Kehilangan Itu (Bhg. 2).:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.


" Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang yang sabar " (Al-Baqarah 2:155)

Ramai antara kita selalu berkata ;

" Pasti ada hikmahnya berlaku semua tue "

Kadangkala kita terlalu kerap mengatakan tentang hikmah dan ibrah, sehinggakan ianya menjadi sesuatu yang 'cliche' untuk dikatakan kepada rakan2 kita yang sedang berada dalam kesusahan.

Hakikatnya, hampir semua perkara yang berlaku di sekeliling kita pada saat ini ada ibrah dan hikmahnya.

Ada hikmah kenapa kita dikurniakan akal dan pemikiran~

Ada ibrah di sebalik ciptaan kita yang sangat kompleks dan hebat~

Dan ada juga hikmahnya kenapa kita wujud pada zaman ini, dan bukannya pada zaman yang sebelumnya~

Hikmah dan ibrah itu wujud dalam segala perkara yang berlaku. Apa yang selalunya tidak wujud adalah kesanggupan kita untuk memproses dan menganalisis semua 'information' tersebut.

Wallahu A'lam~

" Di Sebalik Kehilangan Itu (Bhg. 2) "

" Waaa, last batch ubat ! Selepas nie habis dah xyah makan lagi ubat yang berlambak nie "

Rasa sangat gembira pada ketika itu. Alhamdulillah, akhirnya rawatan selama 6 bulan itu pun tamat dengan sempurna. X sabar rasanya nk pergi hospital pada hari tersebut untuk pemeriksaan terakhir.

" Jim, jom g hospital cepat ", ajak ibu sambil tersenyum.

" Ok, Ma ! "

Sejak 6 bulan yang lalu, ibu tidak pernah bosan nak bawak anaknya yang sorng nie pg hospital setiap hari dan setiap minggu untuk mengambil ubat dan 'medical check-up' . Senyuman ibu pada hari itu agak berlainan sedikit. Ibu kelihatan lebih ceria dan gembira.

Tidak sangka akhirnya tamat pun rawatan. Setibanya sahaja giliran kami untuk memasuki bilik doktor.

" Ok, Hazim, tamat sudah rawatan, ndak(tidak) payah lagi makan ubat2 nie ah. Boleh sudah nie pigi maen2 di luar " (doktor loghat sabah)

Wahh..Rasa sangat lega pada saat itu. Alhamdulillah, tidak perlu lagi makan berbelas-belas jenis ubat yang pahit itu ! Hehe . Ibu hanya tersenyum melihat reaksi diri ini pada ketika itu.

Pada saat itu, saya menyangkakan seolah-olah kononnya ujian 6 bulan tersebut telah tamat. 

Kadangkala kita sebagai manusia selalu alpa dan leka betapa Allah SWT itu Maha Hebat dalam percaturan-Nya. Tidaklah ada walau satu pun aturan-Nya itu yang tidak berkait antara satu dengan yang lain.

Masih segar dalam ingatan. Pada ketika itu baru sahaja selang seminggu selepas tamat rawatan.

Ibu mula mengadu sakit2 kepala. Ibu juga seringkali letih dan tertidur selepas membuat apa2 kerja. Apabila ditanya sama ada ibu sihat atau tidak, ibu hanya tersenyum mengatakan dirinya sihat dan hanya sakit kepala sedikit. Ibu juga enggan untuk ke hospital atau klinik apabila diajak.

Keadaan ibu mula menjadi teruk apabila ibu mula muntah2 kerana pening dan sakit kepala yang semakin kuat.Namun begitu, hal itu tidak pernah menghalang ibu untuk terus menjadi ibu kepada kami semua. Ibu tidak pernah lupa untuk menyediakan makan tengah hari dan malam hatta sakitnya mula menjadi teruk.

Kari ayam dan daging ibu pada minggu itu tidak ada bezanya dengan kari yang dimasak ibu pada bulan dan tahun sebelumnya. Kedua-duanya tetap sedap sehingga ayah dan sy pasti akan mengambil lagi nasi lebih. Tidak ada yang mampu untuk menandingi masakan kampung ibu.

Namun begitu, hal itu masih tidak mampu untuk menutup hakikat bahawa keadaan ibu sudah semakin teruk. Sehinggalah tibanya hari apabila ramai saudara-mara datang semata-mata untuk memaksa ibu untuk ke hospital. Ibu tetap berkeras x nak ke hospital. Selepas dipujuk oleh kakak, abang dan adik ibu, barulah ibu bersetuju ke hospital kerana tidak mampu untuk melihat air mata adik-beradik dan anak2nya.

Selepas doktor membuat pemeriksaan terhadap ibu, doktor mengambil keputusan untuk menghantar ibu ke hospital di Kota Kinabalu kerana tahap kesihatannya yang mula merudum dan kritikal. Saya masih ingat perasaan risau dan tidak sedap hati yang ada dalam diri saya dan adik2 yang lain apabila kami mengekori kereta ambulans dari belakang.

Suasana dalam kereta yang selalunya riuh dengan gelak tawa adik2 dan ibu kini menjadi suram dan senyap. Adik2 hanya menangis di dalam kereta tanpa henti. Saya sendiri tidak dapat menahan sebak memikirkan tentang keadaan ibu.

Setibanya kami di hospital, ibu dimasukkan ke dalam wad untuk pemeriksaan MRI , x-ray dan sebagainya. Alangkah terkejutnya kami apabila doktor mengesahkan bahawa ibu menghidap penyakit kanser otak tahap 4.

Saya sendiri seolah-olah tidak percaya dengan kenyataan doktor tersebut. Bukankah stage 4 itu stage yang paling kritikal, yakni cancer tersebut telah spread ke bahagian badan yang lain ? Saya masih ingat tatkala ayah menceritakan dialognya dengan doktor yang memeriksa keadaan ibu.

" Encik, berapa lama dah isteri encik kena penyakit nie ? Ada symptoms yang ketara x sebelum nie ? Nie kalau stage 4 nie selalunya orang lain kebiasaannya baring di katil berehat sahaja untuk berbulan-bulan kat rumah. Saya minta maaf encik, tapi tidak ada yang boleh kami lakukan pada saat ini ", ujar doktor tersebut.

Ayah terkejut mendengar statement doktor kerana baru sahaja pada 2 hari lepas, ibu masih lagi kuat untuk mengajar anak2 muridnya di sekolah. Bukan itu sahaja, ibu masih lagi mampu untuk membuat kerja rumah seperti memasak dan sebagainya. Oleh sebab itulah kami sekeluarga tidak menyangka keadaan ibu sudah seteruk itu.

Doktor memberikan peluang kepada kami semua untuk bersama-sama dengan ibu kerana pada bila2 masa sahaja, ibu bakal meninggalkan kami.

Rupa-rupanya selama ini ibu menyembunyikan penyakitnya daripada pengetahuan kami sekeluarga. Selama bertahun-tahun ibu menahan penyakitnya sehinggalah dia tidak mampu untuk menyembunyikannya lagi.

Ayah kata ibu tidak ingin menyusahkan kami sekeluarga. Ibu x nak kami bersusah-payah menjaga dirinya ketika sakit. Biarlah hanya dirinya yang menjaga dan membelai kami. Ibu x pernah melupakan tanggungjawabnya sebagai ibu dan guru, hatta dirinya sudah dalam tahap kritikal sekalipun, anak2 dan murid2nya tetap menjadi prioriti. Itulah ibu kesayangan kami, kurniaan Allah yang paling hebat di dunia ini.

Terima kasih Allah kerana memberikan kami ibu yang penyayang dan prihatin. Ibu yang sentiasa meletakkan keluarga dan anak2nya lebih daripada dirinya sendiri.

Pada saat itu barulah realiti menghentam diri yang leka ini.

Allah memberikan penyakit paru2 kepada saya agar saya mempunyai masa yang panjang untuk bersama dengan ibu saya.

Rupa2nya, penyakit yg sy dapat di Moscow tersebut bukanlah 'musibah', tetapi 'anugerah' daripada Allah SWT. Pada 2 Julai tahun sebelumnya itu, rupa2nya saya telah mendapat 'hadiah' yang paling hebat di dunia ini. Allah telah memberikan kesempatan kepada diri ini untuk bersama dengan ibu 24/7 sehinggalah ibu nazak dan pergi meninggalkan kami.

Sekiranya saya sihat ketika balik Summer hari tue, sudah tentu saya masih berada di Moscow ketika ibu sedang nazak, menggelabah dan kelam-kabut menguruskan segala macam hal untuk pulang ke Malaysia dengan segera. Tetapi tidak, Allah telah mengaturkan segala2nya dari awal lagi, memberikan saya sebab untuk sentiasa bersama dengan ibu.

Ibu pergi hanya setelah mengetahui anaknya ini sihat daripada penyakit yang merisaukan hatinya.

Terima kasih ya Allah ~

Sebelum ibu menghembuskan nafasnya yang terakhir, setiap seorang daripada kami dibenarkan untuk membisikkan kata2 terakhir dan mengucup dahi ibu.

" Terima kasih mama, insya Allah nanti kita jumpa lagi di 'sana' ya " , saya bisikkan ke telinga ibu lalu mengucup dahinya.

Ibu menghembuskan nafasnya yang terakhir dengan tenang.

Saya cuba menahan diri daripada bersedih dan redha dengan ketentuan Allah. Setiap yang bernyawa di dunia ini pasti akan mati untuk meneruskan perjalannya ke alam yang satu lagi. Umur, pangkat dan pencapaian kita di dunia ini sama sekali tidak akan memberikan apa2 perubahan kepada ketentuan Allah SWT.

Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un (Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah Kami kembali).

Moga roh arwah ibu sentiasa tenang di sana.

Meskipun ibu tidak sempat untuk melihat anaknya berumahtangga dan menjadi seorang doktor insya Allah, ibu telah berjaya membuktikan betapa dirinya adalah bukti pengorbanan yang sejati. Kisah tentang arwah ibu sememangnya sesuatu yang pasti akn saya ceritakan kepada anak-anak dan cucu sekiranya berkesempatan kelak.

----------------------------------------------------------------------

Rakan2 pembaca semua,

Tidaklah Allah itu bermain dadu dalam percaturan-Nya.

Hidup kita ini tidak jauh bezanya seperti 1 set jigsaw-puzzle yang besar. Jigsaw puzzle yang kepingan2 gambarnya mungkin sebanyak 50, 500 ataupun 1000. Kesemuanya yang mana pada awalnya mungkin kelihatan berterabur dan tidak jelas di mata kita. Tetapi semakin banyak kepingan tersebut tersusun dengan cantik mengikut peredaran masa, semakin mudah untuk kita nampak 'the bigger picture' yang cuba Allah tunjukkan kepada kita. Setiap kepingan yang Allah susun buat tatapan kita ada ibrah dan hikmahnya.

Timing dan aturan kejadian-Nya sangat perfect dan teliti bersesuaian dengan setiap kepingan 'jigsaw puzzle' yang telah Dia berikan kepada kita. Hanya tinggal kepada diri kita sama ada ingin melihat dan meneliti kepingan2 tersebut dengan baik ataupun membiarkannya begitu sahaja.

Mungkin ada yang bertanya bagaimana saya boleh tiba2 bertukar universiti ke Sunway university, malah turut bertukar course dari medic ke psychology. Agak panjang sebenarnya kalau nak diceritakan kisahnya, tetapi ianya berkait rapat dengan penyakit yang saya ada sebelum ini. Meskipun saya sudah sihat sepenuhnya, tetapi doktor tetap melarang sy untuk meneruskan pengajian di Moscow yang cuacanya tidak menentu serta tidak cukup baik untuk kesihatan paru2 sy.

Mungkin sy tidak mampu untuk merawat tubuh manusia daripada penyakit, tetapi insya Allah sy akan berkesempatan untuk merawat sesuatu yang sama pentingnya dengan kesihatan manusia, yakni minda dan pemikiran manusia =) .

Terima kasih byk2 kerana sudi membaca nukilan yang panjang ini. Saya harap penulisan ini mampu menjawab beberapa pertanyaan yang sebelum ini tidak mampu saya jawab dengan teliti. Mudah2an para pembaca semua sentiasa sihat dan hebat dalam menjalani kehidupan kita sebagai khalifah di muka bumi ini.

Wallahu A'lam~

Wassalam~

Paradigm_Shift #42 : Di Sebalik Kehilangan Itu (Bhg. 1)
.:: Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang ::.

Pertama sekali, minta maaf byk2 kpd semua pembaca yang sebelum ini selalu mengikuti perkembangan blog yg x seberapa nie. Minta maaf dari hujung rambut ke hujung kaki kerana sy tidak sempat utk membuat ap2 update sejak 2 tahun lepas =( . Tidaklah perkara tersebut disengajakan, lebih2 lagi apabila saya langsung tidak pernah menceritakan ap2 tentang perkara tersebut secara 'public'.

Rasa sebak dan terharu apabila melihat last entry untuk blog ini. Betapa lamanya diri ini meninggalkan begitu sahaja blog yang menjadi tempat mencurah idea sejak bertahun lamanya ini. Lebih2 lagi apabila ayat2 Al-Quran yang disertakan di dalam entry (Surah At-Taubah) tersebut benar2 ditujukan buat diri ini yang selalu alpa dan leka.

Katakanlah (wahai Muhammad): "Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dia lah Pelindung yang menyelamatkan kami, dan (dengan kepercayaan itu) maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman bertawakal". (At-Taubah, 9:51) 

Malu dgn Allah =(

Ada sebab mengapa saya menyepi untuk jangka masa yang lama. Ada sebab juga mengapa saya jarang dapat 'online' dan berinteraksi dengan rakan2 secara online di FB, twitter etc.

Mungkin sudah tiba masanya untuk saya menceritakan secara terperinci tentang perkara yang telah berlaku sejak 2-3 tahun ini. Mudah2an sy dan para pembaca blh mengambil ap2 ibrah yang mngkin terselit.

The untold story, insya Allah~ .

" Di Sebalik Kehilangan Itu "

Masih segar di ingatan tatkala saya mendapat berita tersebut. 2 Julai 2011 (Moscow). Rakan2 sedang menyediakan satu juadah 'suprise' utk hari jadi sy. Tiba2 'handphone' pn berdering. Pada mulanya ingatkan hanya rakan2 lain yang nak memberikan ucapan hari jadi dan sebagainya. Tapi, 'tone' dan bunyi percakapan insan tersebut agak berlainan.

" Assalamualaikum, Hazim, minta maaf byk2 sebab terpaksa beritahu berita nie time birthday hang " (loghat utara)

Sy mula berasa risau dan tidak sedap hati.

" Waalaikumussalam wbt, ya ? "

" Hang di-'suspect' menghidap penyakit paru-paru berjangkit. Lena dari dekanat baru gtaw tadi suruh inform kt hang utk g klinik universiti esok utk sahkan benda tue. Sorry byk2 sebab terpaksa gtaw news nie time2 mcm nie "

Sy terpaku dan betul2 'speechless' tidak tahu nak katakan apa. Tidak pernah rasanya seumur hidup saya berasa seakan2 ditikam dan dihumban dengan satu 'load' berita yang betul2 berat.

Biar betul aku ada penyakit paru2 berjangkit. Hari tue wat medical check-up bbrp hari lepas sebelum 'practical' elok shj rasanya. Xda plak tanda2 atau symptoms yg serius.

Ni tak betul nie. Mesti 'False-positive' nie. Mungkin rosak kot mesin x-ray kt klinik kitaorng g ari tue. Kalau betul2 ada penyakit paru2 berjangkit, memang kena 'deport' balik Malaysia nampaknya. Macam2 saya cuba katakan untuk menenangkan diri.

Nak tak nak, sy pun pergi ke klinik untuk membuat satu lagi medical check-up.

Tidak terbayang rasanya bagaimana perasaan risau ketika menerima 'result' susulan medical check-up tersebut. Sy cuba utk redha dan sabar untuk menerima apa jua keputusan yang doktor nak bagi nnt.

" Mukhd Ghazim Bin Daghuli, iditi suda *come here*~~ " (Pronounciation nama dalam bacaan Russian)

Sy menarik nafas panjang.

" I'm so sorry to inform you. You are suffering from lung infection atm. I've no choice but to admit you into the hospital for 1 year " (translation from Russian)

Gulp..1 year ! 1 tahunnn ! Waaa..tiket balik summer dah beli, sepatutnya minggu depan nak balik dah. Puasa plak nak start x lama lagi. Macam mana nak dok 1 tahun kt hospital Russia sambil makan ubat hari2 ? . X hari raya ar aku nampaknya. Huhu..

Alhamdulillah. Selepas berbincang sedikit dengan doktor tersebut, dia membenarkan sy untuk membuat rawatan kt Malaysia, tetapi dengan syarat saya kena balik ke Malaysia selewat-lewatnya esok.

Saya menghembus nafas lega. Tetapi, sekiranya saya perlu pulang pada esoknya, maksudnya tiket kapal terbang pergi dan balik yang saya dah beli sebelum nie hangus begitu sahaja. Kebetulan pula pada ketika itu, penerbangan ke Malaysia untuk jenis penerbangan yang sama sudah tidak ada kekosongan.

Tidak ada pilihan lain melainkan untuk membeli tiket baru one-way ke Malaysia yang harganya ternyata lebih mahal daripada 2 tiket pergi-balik yang telah dibeli beberapa bulan lepas.

Saya masih ingat tatkala menelefon ibu pada malam itu. Walau sekuat mana pn saya cuba untuk menahan air mata ini daripada mengalir, ia tetap mengalir tanpa henti tatkala ibu dengan tenang cuba mengingatkan saya untuk bersabar dan tawakal kepada Allah.

" Ada sebab kenapa Allah SWT berikan penyakit itu kepada Hazim, bersabar ya nak. Mama dan bapa di sini akn sentiasa mendoakan keselamatan Hazim "

Saya menangis seperti kanak-kanak kecil pada ketika itu, walaupun pada ketika itu saya sedang berbual di hadapan roommate saya. Perkataan dan ayat2 ibu benar2 menusuk hati ini. Betapa hinanya diri ini yang selalu cuba memberi nasihat kepada orang lain untuk bersabar dan tabah, sedangkan diri ini hakikatnya juga sentiasa lemah dan seolah-olah tidak berdaya apabila ditimpa ujian yang berat.

" Allah sayang Hazim, jadi janganlah nangis ya nak. Setiap penyakit ada penawarnya. Mama sentiasa ada di sini kalau Hazim perlukan apa2  "

Ya Allah, memang saya tidak mampu untuk menahan perasaan sebak dan terharu apabila ibu bersungguh-sungguh cuba untuk menenangkan sy pada ketika itu. Sudah menjadi kebiasaan untuk saya mengadu ap2 berita kepada ibu sejak duduk di asrama semasa tingkatan 1 dahulu. Sama ada ianya berita tentang kejayaan ataupun kegagalan saya, saya jarang menceritakannya kepada rakan2 lain, hanya kepada ibu. Bagi saya, ketawa kecil dan senyuman ibu itulah yang paling penting, malah lebih penting daripada apa yang pernah saya capai setakat ini. Oleh sebab itulah di sepanjang 'talk' dan ceramah motivasi yang sy berikan kepada adik2 yang lain, pasti akan terselit tentang ibu.

Sekembalinya saya di Malaysia, ibulah orang pertama yang menyambut dan memeluk saya, lalu diikuti oleh ayah dan adik2 saya. Rasa sangat bertuah dikurniakan Allah keluarga yang baik dan bahagia ini.

Setelah membuat pemeriksaan sekali lagi di hospital2 Sabah, saya disahkan menghidap penyakit paru2 berjangkit smear-negative. Maksudnya, tahap penyakit saya hanyalah pada tahap permulaan. Oleh sebab itulah tidak ada symptoms yang boleh dilihat, dan ianya tidak akan menjangkiti orang lain. Namun begitu, sekiranya tidak dikesan dari awal, pasti penyakit tersebut akan terus melarat dan membawa impak yang lebih negatif.

Alhamdulillah, saya hanya perlu menjalani rawatan selama 6 bulan, malah tidak perlu ditahan di hospital, hanya perlu mengambil berbelas jenis ubat mengikut jadual yang 'strict' masa pengambilannya.

Saya juga tidak dapat menyambung tahun ketiga di Moscow yang sepatutnya bermula pada awal September pada tahun tersebut.

Sepanjang 6 bulan tersebut, ibu dan ayah sentiasa ada di sisi memberikan semangat dan sokongan. Tidak dilupakan juga rakan2 lain yang sentiasa mengucapkan salam dan mengirimkan doa. Jzkk, terima kasih banyak2 kepada kalian semua =).

6 bulan berlalu dengan sangat pantas, selepas beberapa siri medical check-up, rawatan sy hampir tamat. Namun begitu, tidak disangka-sangka ujian yang lebih berat daripada ujian penyakit tersebut tiba secara mengejut.

Ujian yang benar-benar membuat diri ini jatuh tersungkur sementara.

Ujian yang seakan-akan menunggu giliran selepas tamatnya ujian yang sebelumnya.

Ujian yang membuahkan kesedaran betapa percaturan dan aturan Allah itulah yang sebaik-baiknya~~

Inna lillahi wa inna ilaihi raji'un (Sesungguhnya Kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah Kami kembali).

Wallahu A'lam~

*Bersambung di Bhg. 2


ShareThis

Related Posts with Thumbnails